Det lanseres stadig nye konkurransekonsepter, hvor hovedfokuset ligger på ditt (skjulte) sang- eller dansetalent.

Denne uka ble det konkurrert i et alternativt talent, nemlig formidling av forskning.

Er det en selvfølge at menn skal slå kona si, spør Jan Frode Hatlen fra scenen. Han deltar i Forsker Grand Prix, og forsøker å formidle hvor spennende det er å studere familievold.

Ti spente og ambisiøse doktorgradkandidater er samlet i Studentersamfundet i Trondheim, en kald novemberkveld.

Publikum klemmer seg sammen i det røde runde huset, for å høre tung, seriøs forskning presentert på en helt ny måte.

 

 

Masse dritbitre kunstnere

Anne Lindmo, kjent fra blant annet NRK-programmet Store Studio, leder den nye kunnskapskonkurransen.

Ti deltakere går på scenen, og presenterer forskningen for publikum og et dommerpanel. År med tålmodige studier komprimeres ned til et fire minutter langt underholdningsprodukt.

Når tiden er ute, gir publikum poeng via utdelte mentometerknapper.

Etter at de tre dommerne har kommet med sin kritikk, gir også de poeng.

Det er et samfunnsproblem at talentkonkurranser er så fokusert på sang og dans. Vi ender opp med masse dritbitre kunstnere som aldri ble popstjerner, roper Lindmo til publikum. Hun mener det er forskere Norge først og fremst trenger.


 

Forsker grand prix

✔ Konseptet Forsker Grand Prix (FGP) er hentet fra Danmark, og målet er at dette skal arrangeres under Forskningsdagene over hele landet.

✔ Konkurransen ble lansert i Trondheim, Oslo og Bergen, og avholdt for første gang i år. I Trondheim, foregikk showet på Studentersamfundet 10. November.

✔ Ti kandidater komprimerte prosjektene sin ned til presentasjoner på fire minutter. Publikum og dommere gav poeng umiddelbart, og de tre beste gikk videre til en finalerunde.

✔ Årets vinner ble Ida Agle. Hun har en mastergrad i Bygg og Miljøteknikk, og forsker på hvordan havstrømmer forårsaker vibrasjoner i rørledninger.

 

En vidunderlig, vibrerende verden

Selve presentasjonen teller minst like mye som innholdet. Derfor bruker deltakerne rekvisitter og film, for å engasjere mest mulig.

Ida Aglen forsker på vibrasjoner i gassrørledninger, og har tatt med seg et stort rør opp på scenen. Mens hun holder røret over hodet, snakker hun om sitt arbeid ombord i båter på Ormen Lange-feltet.

Hvis dere vil vite hvordan å jobbe med 300 mannfolk fikk meg til å studere gode vibrasjoner, så stem på meg, sier hun begeistret.

Aglen lover å dele mer om sin vibrerende verden, hvis publikum gjør sin jobb.

En av dommerne kaller henne en gudbenådet reklamegave til forskningen, og gir henne seks av seks mulige poeng.

 

 

Søvnløse netter

Dommerne og publikum tar tydeligvis oppfordringen til den blide jenta med rørene.

Litt senere på kvelden, kommer NTNUs rektor Torbjørn Digernes opp på scenen. Han forteller at poengene er talt opp, og Aglen er kveldens vinner.

Utrolig kult. Dette gir meg troen på at forskningen kan nå ut til et større felt, sier Aglen, etter å ha mottatt en stor pokal og en bukett blomster.

Hun forteller om søvnløse netter i forkant av konkurransen.

 

 

Konebanking i romertiden

Kandidatene er fra hvert sitt fakultet ved NTNU. Presentasjonene har derfor vært svært ulike.

En snakket om årsakene til kreft, en annen om boring av oljebrønner. Jan Frode Hatlens forskning på familievold var blant kveldens tre mest populære innslag.

Romerske menn forvaltet sin ære gjennom kvinnens seksualitet. At en kvinne kikket ut vinduet, var en legitim grunn til å banke henne, fortalte han publikum, mens han viste et bilde av en gammel pisk.

Digernes mener dette er et spennende og krevende format å presentere forskning i.

Dette er en god erfaring for kandidatene. De lærer å få frem stoffet på en kompakt måte, og å selge produktet sitt, sier han til StudentTorget.