(StudentTorget.no):

Når du skal velge utenlandsstudier er det først og fremst viktig å finne frem til skolen og studiet som passer for deg. Men husk også på at du bør velge et sted hvor du vet at du vil trives også når du ikke er på forelesning.
 
For å gi et lite innblikk i hva som kjennetegner de ulike studentbyene i Europa, har QS World University Rankings en årlig kåring av de beste studentbyene basert på visse kriterier.
 
Mens noen byer får poeng for lavt prisnivå og lave satser for skolepenger, er det andre som skårer høyt på antall prestisjeuniversiteter, levestandard, kulturtilbud og studentmiljø. 
 
Her vil du garantert finne en studentby som kan passe for deg:
 

LES OGSÅ: Studerer du i utlandet? Da ønsker vi å komme i kontakt med deg!

 

1. Paris

Skolepenger for internasjonale studenter (gjennomsnitt): ca. 19.000 kroner 
 
Høyest rankede utdanningsinstitusjon: ENS Paris (Nr. 24 i verden)
 
Dette er tredje året på rad at QS kårer Paris til Europas beste studentby. I begrunnelsen nevnes også et meget godt internasjonalt studentmiljøet, spennende lokal mat og de sterke kulturelle og akademiske tradisjonene i byen. Her finner man også hele 17 internasjonalt rankede universiteter, som alle har lave satser for skolepenger. 
 

LES OGSÅ: Stor guide til utdanning i Frankrike

Klikk her for å se alle skoler og studier i Frankrike

 

2. London

Skolepenger for internasjonale studenter (gjennomsnitt): ca. 170.000 kroner
 
Høyest rankede utdanningsinstitusjon: Imperial College London (Nr. 2 i verden)
 
Den engelske hovedstaden er en by hvor alt er i verdensklasse – bortsett fra været, skriver QS i sin omtale av studentbyen. Så lenge man går til innkjøp av en solid paraply, mener de London er en fantastisk by å studere i. Mat fra alle verdenshjørner, en uslåelig teaterkultur, populære komikerklubber, noen av verdens mest trendy utesteder er noen av byens tilbud som vektlegges i begrunnelsen.    
 

LES OGSÅ: Stor guide til utdanning i Storbritannia

Klikk her for å se alle skoler og studier i Storbritannia

 

3. Zurich

Skolepenger for internasjonale studenter (gjennomsnitt): ca. 15.500 kroner
 
Høyest rankede utdanningsinstitusjon: ETH Zurich (Nr. 12 i verden)
 
En stor medvirkende årsak til at den sveitsiske hovedstaden sikrer tredjeplassen er den høye gjennomsnittlige levestandarden, som forøvrig slår både Paris og London. Zürich har fått kallenavnet «Europas Singapore», på grunn av det høyt ansette businessmiljøet og de unormalt rene og pene gatene. Her finner man også trendy barer og restauranter, gatekunst i verdensklasse, Europas største utendørs dance-musikkfestival og tilgang til et bredt utvalg av sjøer og fjelltopper rett i utkanten av byen.
 

LES OGSÅ: Stor guide til utdanning i Sveits

Klikk her for å se alle skoler og studier i Sveits

 

4. München

Skolepenger for internasjonale studenter (gjennomsnitt): 0 kroner
 
Høyest rankede utdanningsinstitusjon: Ludwig-Maximilians-Universität München (Nr. 52 i verden)
 
München skårer veldig høyt på at det er gratis å studere ved undergraduate-programmene hos de statlige universitetene. De er også en utfordrer til Zürich når det kommer til tilgangen på fantastiske sjøer og fjell i utkanten av byen. München er også populær blant både fotballinteresserte og øl-interesserte, siden de er vertsby for både FC Bayern München og Oktoberfest.
 

LES OGSÅ: Stor guide til utdanning i Tyskland

Klikk her for å se alle skoler og studier i Tyskland

 

5. Berlin

Skolepenger for internasjonale studenter (gjennomsnitt): 0 kroner
 
Høyest rankede utdanningsinstitusjon: Humboldt-Universität zu Berlin (Nr. 134 i verden)
 
Enda en tysk by klarte å snike seg inn på topp ti-listen, mye på grunn av at det også her er gratis å studere ved universitetenes undergraduate-programmer. For de historieinteresserte har Berlin nok av severdigheter fra både første- og andre verdenskrig. I løpet av de siste tiårene har Berlin også fått rykte på seg for å være inkluderende, kreativ metropol med noe for enhver smak.   
 

LES OGSÅ: Stor guide til utdanning i Tyskland

Klikk her for å se alle skoler og studier i Tyskland

 
 
 

6. Barcelona

Skolepenger for internasjonale studenter (gjennomsnitt): ca. 19.500 kroner
 
Høyest rankede utdanningsinstitusjon: University of Barcelona (Nr. 166 i verden)
 
Med både studie- og levekostnader som passer et studentbudsjett, er Barcelona et av de bedre valgene dersom pris er et av de viktigste kriteriene for deg. Her vil du kunne bruke de ekstra kronene i budsjettet på kulturelle og sportslige opplevelser, besøk til de mange verdenskjente strendene, den autentiske katalonske maten og det populære utelivet i Barcelona. 
 

LES OGSÅ: Stor guide til utdanning i Spania

Klikk her for å se alle skoler og studier i Spania

 

7. Wien

Skolepenger for internasjonale studenter (gjennomsnitt): ca. 3900 kroner
 
Høyest rankede utdanningsinstitusjon: University of Vienna (156= in the world)
 
Østerrikes hovedstad skårer blant annet høyt på høy levestandard, prisnivå og det internasjonale studentmiljøet. Wien kan by på lave satser for skolepenger, variert og spennende arkitektur og en gjennomført kafékultur som visstnok også setter pariserkafeene i skyggen. 
 

LES OGSÅ: Stor guide til utdanning i Østerrike

Klikk her for å se alle skoler og studier i Østerrike

 

8. Edinburgh

Skolepenger for internasjonale studenter (gjennomsnitt): ca. 170.000 kroner
 
Høyest rankede utdanningsinstitusjon: University of Edinburgh (Nr. 17 i verden)
 
Den skotske hovedstaden imponerer ikke når det kommer til prisnivå på skolepenger, men trekker til gjengjeld opp på andre kriterier i kåringen. På plussiden nevnes blant annet et godt internasjonalt studentmiljø, en god miks av ulike studietilbud (og dermed studenter). Byen er stinn av gamle, ærverdige slott som selv de som ikke er spesielt opptatt av historie vil kunne sette pris på. Byen er også vertskap for den årlige Edinburgh Festival Fringe, som er en internajonalt anerkjent festival innen komedie, teater og kunst-sjangeren.  
 

LES OGSÅ: Stor guide til utdanning i Storbritannia

Klikk her for å se alle skoler og studier i Storbritannia

 

9. København

Skolepenger for internasjonale studenter (gjennomsnitt): ca. 73.000 kroner (gratis for nordmenn!)
 
Høyest rankede utdanningsinstitusjon: University of Copenhagen (Nr. 45 i verden)
 
Den danske hovedstaden er den eneste skadinaviske byen som kom med på listen over Europas beste studentbyer. Vi nordmenn sparer såvidt litt penger på at prisnivået er noe lavere enn hjemme i Norge, men det er på skolepengene det merkes best. Norske studenter betaler ganske nøyaktig null kroner for å studere ved de danske utdanningsinstitusjonene. QS begrunner også plasseringen med at København har en upåklagelig god levestandard, og et åpent og demokratisk samfunn. 
 

LES OGSÅ: Stor guide til utdanning i Danmark

Klikk her for å se alle skoler og studier i Danmark

 

10. Manchester

Skolepenger for internasjonale studenter (gjennomsnitt): ca. 156.000 kroner
 
Høyest rankede utdanningsinstitusjon: University of Manchester (Nr. 30 i verden)
 
Manchester er Storbritannias tredje representant på listen over de beste studentbyene i Europa. De rankes blant de beste på listen når det kommer til miksen av ulike studieretninger og studenter. Det kommer i stor grad av at de tre internasjonalt rankede universitetene i byen vektlegger en variasjon av nasjonaliteter i opptakene sine. Byen er også kjent for å ha et av de beste musikkmiljøene i Nord-Europa, med et større og bredere konserttilbud enn du kan drømme om. 
 

LES OGSÅ: Stor guide til utdanning i Storbritannia

Klikk her for å se alle skoler og studier i Storbritannia