Er du både reiselysten og sugen på en annerledes studieopplevelse? Da kan et studieopphold i utlandet være noe for deg.

Utenlandsstudier gir deg en gyllen mulighet til å oppleve en annen kultur fra innsiden og lære et språk. Men det finnes uendelig mange studier å velge mellom – så hvordan skal du velge det rette? StudentTorget gir deg 10 spørsmål du bør stille deg selv og andre før du velger studium:

 

1) Hvorfor vil jeg studere i utlandet?

 Det høres ganske selvsagt ut, men det er viktig å være klar over sin egen motivasjon for å reise utenlands. Noen har fått anbefalt et bestemt studiested eller studium, andre har rett og slett lyst til å oppleve et nytt sted, ta et fag som ikke tilbys i Norge eller prøve et fag som har svært høye opptakskrav i Norge. Forskjellige utgangspunkt innebærer også at man må tenke forskjellig for å finne det rette stedet og studiet, og derfor er det også viktig å tydeliggjøre dette for seg selv. Et ønske om å studere medisin eller fysioterapi for eksempel, gir rom for en annen tilnærming enn et ønske om å bo i London.


 

LES OGSÅ: 10 FORHÅNDSREGLER FOR STUDIER I UTLANDET

 

2) Hvor vil jeg studere?

 I den første planleggingsfasen trenger du ikke å bestemme deg for endelig studiested, men du bør tenke på hvilke omgivelser du ønsker. Klima, kultur, miljø og interesser er viktige for din trivsel på stedet. Dersom du har bestemte krav til fritidsaktiviteter, treningstilbud, uteliv og så videre, må du bruke tid på å sjekke om disse tilbys dit du vil. Du bør også tenke over om du ønsker å reise til et sted med mange andre norske studenter, eller om det ikke er viktig for deg at det er andre nordmenn på stedet. Et universitet eller en by med mange nordmenn kan bety at det er lettere for deg å finne informasjon og finne deg til rette, mens færre nordmenn kan bety at du lettere får kontakt med lokalbefolkningen.

 

LES OGSÅ: 10 SKJULTE UTVEKSLINGSPERLER

 

 

3) Hva vil jeg studere?

 Det er mulig å studere hva som helst i utlandet, og det er bare du som vet hvilke fag du trives med. Dette må du derfor tenke gjennom før du begynner å planlegge utenlandsstudiene. Hvis du reiser for å lære et språk, bør du dra til et sted hvor de snakker det språket. Kanskje er det ikke et bestemt fag du ønsker å ta, men en bestemt retning, for eksempel humanistiske fag. Du bør også bestemme deg for om du ønsker å ta en hel grad i utlandet, eller om du vil dra på utveksling i et semester eller et år. En hel grad i utlandet vil gi deg mer tid til å bli kjent med landet og kulturen, men kan innebære mer arbeid for å planlegge og finne studiet du ønsker. En kortere utveksling gjennom en norsk institusjon betyr at det vil finnes avtaler mellom ditt norske studiested og mulige vertsskoler, og dermed mindre forhåndsarbeid for deg, men at du kan få mindre tid til å bli kjent med stedet du kommer til.


 

LES OGSÅ: HJELP MED Å VELGE UTENLANDSSTUDIER

 

4) Hva sier andre studenter?

 Når du har bestemt deg for en studieretning og/eller et studiested, bør du sjekke andre studenters erfaringer. Association of Norwegian Students Abroad (ANSA) har erfaringsrapporter fra norske studenter i utlandet på sine hjemmesider. De har i tillegg kontaktpersoner ved mange utenlandske studiesteder, slik at du kan få svar på dine spørsmål om miljø, opplegg og andre ting ved studiestedet. Både ANSA og andre nettsteder har linker til blogger skrevet av utenlandsstudenter, og disse er det nyttig å lese gjennom for å få et inntrykk av ulike studiesteder. Hvis du reiser som en del av et utvekslingsprogram, finnes det garantert tidligere deltakere som gjerne deler sine minner og erfaringer med deg! Det er minst like viktig å få vite hvordan de opplevde livet ved siden av studiene som å få vite hvor mange innleveringer et fag hadde i løpet av et semester. Du trenger blant annet en idé om bo- og leveutgifter for å kunne sette opp et budsjett for studiene dine, og du må vite hvordan faget og kulturen ble opplevd av norske studenter. Det er også viktig å spørre om opptaksprosessen og byråkratiet ved studiestedet.


 

LES OGSÅ: REISEBREV FRA UTENLANDSSTUDENTER

 

5) Hva sier fagfolk?

 Undersøk hva fagfolk sier om faget eller studiestedet du vurderer. Det kan være stor forskjell på de enkelte fagene som tilbys, selv ved prestisjetunge institusjoner, så det lønner seg å sjekke hvilken status akkurat «ditt» fag eller «din» studieretning har. Du kan for eksempel spørre studieveileder, forelesere ved norske institusjoner og/eller sjekke hvilken rangering studiestedet har på ulike rangeringslister. ANSA har også egne studieveiledere som kan hjelpe deg.

 

LES OGSÅ: MØTE MED ANSA-RÅDGIVER

 

6) Hva sier studiestedet?

 Kontakt studiestedet og be om pensumlister, fagplan og lignende. Da har du mulighet til å se om dette ser interessant ut for deg og til å sjekke pensum og læringsmål opp mot det som tilbys ved norske universiteter. Undersøk spesielt om emnene du er interessert i blir dekket godt nok i planen, samt hvilke adgangskrav som gjelder og hvor mye du må betale i skolepenger. Bruk tid til å surfe rundt på studiestedets hjemmesider, men send også e-poster til mer enn én kontaktperson ved institusjonen. Dette vil ikke bare gi deg informasjon om selve studiet, men også om hvor lang tid det tar å få svar fra dem.


 

LES OGSÅ: KOMPLETT SKOLESØK I NORGE

 
7) Er studiet godkjent i Norge?

 Det er viktig å sjekke om studiet er godkjent i Norge, spesielt hvis du ønsker å studere helsefag eller praktiske fagretninger. Dersom praksis er en del av studiet, bør du også undersøke om du må ha ekstra praksis i Norge for å få studiet godkjent og/eller om du kan ta all praksisen din i Norge. Nasjonalt Organ for Kvalitet i Utdanningen (NOKUT) godkjenner utenlandsk utdanning, og har en database på sine hjemmesider med oversikt over studiesteder hvor studier normalt godkjennes.

 

LES OGSÅ: EKSPERTENS SVAR FOR STUDIER I UTLANDET

 

8) Får jeg støtte fra Lånekassen?

 Ta tidlig kontakt med Lånekassen for å undersøke hva du kan få i støtte. Du vil få ekstra støtte til å betale skolepenger noen steder. Noen utenlandske institusjoner er imidlertid ikke godkjente, og du vil derfor ikke få støtte dersom du starter der. Dette er selvfølgelig kjekt å vite før du reiser av gårde!

 

LES OGSÅ: HER KAN DU SØKE STIPEND

 

9) Hva trenger jeg for å studere?

 Finn ut hva du trenger for å kunne søke og studere i landet du ønsker. Enkelte utenlandske studiesteder krever at du består ulike språktester, mens andre kan kreve at du leverer attester eller oppgir referanser. Som regel trenger du vitnemål og andre papirer oversatt til engelsk for å søke om opptak, og dette tar tid. Begynn derfor tidlig med slike forberedelser. Noen studiesteder krever at du søker gjennom en agent, og da bør du undersøke agentens rykte før du begynner søkeprosessen. Kontakt for eksempel andre norske studenter eller ANSA for å få bakgrunnsinformasjon om agenten. Sjekk også hva som kreves av vaksinasjoner, visum, forsikringer og lignende.


 

LES OGSÅ: SLIK LYKKES DU MED EVNETESTENE

 

10) Hopp i det!

 Det er helt normalt å tvile eller bli litt usikker rett før avreise. Du skal selvfølgelig stole på magefølelsen din, men til syvende og sist er det bare å hoppe i det med begge føttene. Vi garanterer at utenlandsstudier gir deg kunnskap og opplevelser for livet!

Kilde: NOKUT, Lånekassen, ANSA, Kunnskapsdepartementet