(StudentTorget.no):

Den australske dollaren har ikke blitt preget av hverken finanskrisen eller eurokrisen. Nå står den sterkere enn den norske kronen, noe som ikke nødvendigvis er like positivt for de norske studentene «Down Under».

I løpet av en toårsperiode har de norske studentene i Australia fått 17 prosent mindre å rutte med. De må betale mer skolepenger på grunn av valutaoppsvingen. 

Norske studenter som studerer i utlandet får på lik linje med studentene her hjemme et fastsatt kronebeløp fra Lånekassen, men på to år har den australske dollaren gått fra å være verdt 5,25 kroner per stykk til å koste 6,12 kroner per stykk. Australia er på andreplass over de landene flest nordmenn drar til for å studere etter USA. I 2011 var det 663 nordmenn som valgte å ta hele eller deler av studiet sitt der, som som tilsvarer 10,7 prosent av alle utvekslingsstudentene fra Norge.  

 


VIL HA ENDRINGER: Kristiane Roe Hammer er leder i ANSA og vil nå unngå at studenter som studerer i utlandet ufrivillig blir valutaspekulanter.

Aftenposten har onsdag et intervju med Vibeke Munthe Kaas som studerer i Australia. Hun måtte ut med 8000 kroner ekstra i skolepenger i år sammenlignet med forrige semester på grunn av valutasvingningene. 


- Jeg har skaffet meg deltidsjobb for å få nok penger til å leve. Andre studenter tar opp annen type gjeld eller er avhengige av mer penger hjemmefra. Vi har en veldig intens skolegang med høyt tempo gjennom hele året, ikke bare ved semesterslutt. Derfor er det vanskelig å jobbe mye på siden. Dessuten skaper det en økonomisk usikkerhet, sier hun til Aftenposten.

 

Bør valutajusteres

Mens de norske studentene i Australia må ut med mer penger, får studentene i eurosonen mer. De to siste årene har de fått sju prosent mer for sine studielån på grunn av lav verdi på euroen og pundet og  og dollaren og den sterke krona.  

ANSA foreslår nå at studielånet bør justeres for valutasvingningene.

- I dag blir utenlandsstudenter ufrivillig valutaspekulanter. Vårt forslag vil ikke koste staten noe ekstra, og da mener jeg det burde være greit å innføre en slik ordning, også for lånedelen av studiestøtten. Først og fremst ønsker vi en samlet valutajustering av lån og stipend, og at dette reguleres ved å justere stipenddelen opp og ned sier leder for ANSA, Kristiane Roe Hammer, og fortsetter: 


- Hvis ikke dette får gjennomslag, ønsker vi at lånedelen også valutajusteres, slik at studentene får låne et høyere beløp når kronen svekker seg, og omvendt når kronene styrker seg, sier hun.

 

LES OGSÅ: Norske studenter svikter Kina