(StudentTorget.no):

GoStudy, som samarbeider med norske høyskoler og universiteter knyttet til studier i utlandet, har siden 2009 hatt en økning på nær 40 prosent.
 
De fem 19-åringene Ida Andreassen og Thea Nørgaard Breili, Stine Pettersen, Anette Uhlving Larsen og Kristine Jahren valgte å ta årets høstsemester i Sydney Australia, og tror at enda flere kommer til å gjøre som dem i årene som kommer. 
 
- En utrolig opplevelse å bo og studere så langt hjemmefra, og sol og sommer hele tiden, smiler studievenninnene. De vender alle tilbake til Norge til jul. 
 
 

Ny generasjon drømmere

 
Hele 23.400 norske studenter tilbrakte forrige skoleår i utlandet, noe som er syv prosent mer enn året før.
Rundt 14.200 tok bachelorstudier i utlandet, mens 9100 studerte på masternivå. I tillegg var det 2100 elever fra videregående skole på utveksling i utlandet, noe som også er ny rekord. 
 
Tallene fra Lånekassen viser at Storbritannia fortsatt er det mest populære studielandet, etterfulgt av Danmark på andreplass, og USA, som er mest populær blant utvekslingselevene på videregående. 
 
De mest populære fagene for utenlandsstudier er økonomi og administrasjon samt medisin.
 
- Det viktigste er trygghet og et godt studietilbud. Vi er mange norske fra ulike deler av landet som møtes og sammen får vi innblikk i andre kulturer og tradisjoner, noe som er viktige erfaringer senere i livet, sier jentene fra sitt studiested i Sydney. Alle studerer idrett og skal fra neste år fortsette studiene i Norge.
 
Administrerende direktør i GoStudy, Alexander Opheim, sier jentene representerer en ny generasjon som er opptatt av å realisere drømmer.  
 
- Det er mange nordmenn i 30 og 40-årene som angrer på at de aldri grep muligheten om å studere i utlandet. Samtidig er det nå bedre tilrettelagt gjennom høyskolene og universitetene. Vår rolle er å utgjøre en trygg plattform under oppholdet, sier Opheim. 
 
- Bare det å ha daglig kontakt med de som kommer herfra, er en kulturell berikelse. Som utenlandsstudent må man også være litt disiplinert og ta vare på seg selv. Fordelen med å være så langt borte er det gode samholdet mellom studentene, både de norske og alle de andre som bor sammen med oss. Samtidig er det mer intense studier og mer lærerikt enn om man hadde bodd hjemme og reist hver til sitt etter endt skoledag, sier de fem jentene samstemt.