(StudentTorget.no):

Hvert år avslører Lånekassen 150 utenlandsstudenter som svindlere, i følge tall som er innhentet av P4-nyhetene. I praksis vil dette si at én av hundre utenlandsstudenter blir tatt i å jukse med støtten de mottar fra Lånekassen. 
 
Mange studenter møter ikke opp til studiestart, eller fullfører ikke studiene til tross for at de har får utbetalt forskudd som ofte er på godt over 100.000 kroner når skoleplassen er bekreftet. 
 
 

Risikerer politianmeldelse

 
Metodene som tas i bruk for å lure til seg studiestøtte er mange, ifølge fagdirektør Liv Simonsen i Lånekassen. 
 
- En student vi avslørte i år fikk 160.000 kroner til ett års studier i USA, men studenten startet aldri studiene og meldte ikke fra om dette, sier hun til P4-nyhetene. 
 
Simonsen har lite til overs for dem som forsøker å lure til seg penger og kaller det for svindel. De som avsløres må tilbakebetale pengene, men kan også risikere ytterligere reaksjoner. 
 
- Noen mister retten til støtte for en tidsbegrenset periode eller for alltid, og i de verste tilfellene så anmelder vi saken til politiet, sier Simonsen. 
 
Hun legger til at svindel med støtteordninger også kan virke ødelegge for de ærlige studentene. 
 
- I ytterste konsekvens kan det få betydning for alle studentene, dersom studiestøtteordningene må endres, sier fagdirektøren. 
 

LES OGSÅ: Her er verdens dyreste MBA-utdanning