(StudentTorget.no):
Den stadig tøffere innstrammingen rundt innvandring truer med å skremme bort tusenvis av internasjonale studenter fra å studere ved britiske universiteter.
Den britiske regjeringen varsler aksjoner mot falske studenter og falske universiteter som fungerer som smutthull for ulovlig innvandring. Dette vil nå også kunne ramme de ekte studentene gjennom tøffere kontroll og mistenkeliggjøring.
Nicola Dandridge, konsernsjef i Universities UK, frykter dette vil skremme internasjonale studenter fra å studere ved de britiske universitetene.
- Vi er bekymret for språket og atmosfæren som blir skapt, ikke minst fordi den mottas veldig, veldig dårlig internasjonalt, sier Dandridge til The Guardian.
Reagerer på innstrammingene
Mellom 2009 og 2010 fikk hele 362.000 studenter oppholdstillatelse i Storbritannia. I ettertid har det imidlertid vist seg at nesten halvparten av disse enten tok kurs som ikke kvalifiserer til noen grad, deltok på mindre seriøse språkskoler, eller studerte ved såkalte «falske universiteter» - et svindelsmutthull for immigrasjon som har vokst kraftig de siste årene.
Den britiske avisen The Times avslørte denne praksisen, og viste hvordan mange universiteter i praksis fungerer som et påskudd for å selge studentvisum. De drives av rike asiatiske forretningsmenn og kriminelle som selger visum, falske opptaksbrev, falske universitetsgrader eller vitnemål, skriver Aftenposten.
Konsulære ansatte vil nå avhøre mer enn 100.000 potensielle studenter i et forsøk på å hindre at falske studenter skal komme inn i landet. Det er også foreslått begrensninger på de internasjonale studentenes rett til å arbeide i landet under og etter studiet.
LES OGSÅ: Her er verdens beste studiebyer!
Nicola Dandridge reagerer på de tøffe innstrammingene:
- Statsministerens og statsrådenes stadige utspill og mistenkeliggjøring av studenter, har gitt et inntrykk av at studenter ikke lenger er velkomne til Storbritannia. Vi ser nå en helt klart trend hvor studenter heller søker seg til mer vennligstilte land som Australia, Canada eller USA, sier hun.
I tillegg gjør de økte studieavgiftene, som ble innført til tross for voldsomme studentprotester i 2011, at det blir mindre attraktivt å studere i Storbritannia.
ANSA-president Henriette N. Thommessen forteller til Aftenposten at den skjerpede tonen overfor utenlandske studenter ikke vil gå ut over norske studenter som ønsker å studere i Storbritannia.
- Visum-reglene gjelder ikke norske studenter, som fritt kan flytte til Storbritannia for å studere. De økte skolepengene, som har ført til demonstrasjoner i England, gjelder heller ikke norske studenter. For nordmenn har prisen vært stabil, og ligger over det studenter fra EU-land betaler, forteller hun.
I følge Thommesen har Storbritannia generelt et solid image blant norske studenter, som med sine gode læringsinstitusjoner utmerker seg som et av de mest populære utenlandske studiestedene.