(StudentTorget.no):

Som med det meste annet som har en prislapp, har også verdens høyest rankede universiteter justert prisnivået etter kvaliteten på «produktet» de leverer og hvor ettertraktede de er på markedet. 
 
Dersom du er heldig og får innpass hos et av disse, kan du derimot få god hjelp fra Lånekassen gjennom et tilleggsstipend på opptil 64 030 kroner. 
 
Ferske tall viser at antallet norske studenter som mottar dette tilleggsstipendet nesten har doblet seg fra 703 studenter i 2008 til 1385 i fjor.  
 
- Det er gledelig at antall studenter ved toppuniversiteter øker, det er en ønsket utvikling. Vi antar at det skyldes en økning i antall utenlandsstudenter for øvrig, sier kommunikasjonsrådgiver Christin Dammen i Lånekassen til DN.no.
 
Kravene for å motta tilleggsstipendet er at skolepengene er høyere enn 118 420 kroner, og at utdanningsinstitusjonen er oppført i listen hos Lånekassen. Denne listen baserer seg på de tre internasjonale rankinglistene Times Higher Education, Academic Ranking of World Universities og QS World University Rankings. 
 
Det er Kunnskapsdepartementet og Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU) som har bestemt at det er de tre internasjonale rankinglistene som skal brukes for å vurdere hvilke skoler som skal kvalifisere for tilleggsstipend i USA. 
 
Studentorganisasjonen for norske studenter i utlandet (ANSA) ønsker at flere utdanningsinstitusjoner som har høye skolepengesatser skal legges til i denne listen. De mener det heller burde tas utgangspunkt i om lærestedene er godkjent av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT), noe som ville utvidet listene betraktelig.
 
- Når Lånekassen bruker disse listene mister man mange gode institusjoner, som for eksempel kunstskoler som ikke publiserer så mye forskning eller institusjoner som satser på bachelorgrader, sier Vibeke Munthe-Kaas, president i ANSA til DN.no. 
 
Du kan også få tilleggsstipend dersom du tar et delstudium, det vil si utdanning i utlandet som er en godkjent del av en utdanning som du har begynt på i Norge. Ved delstudier kan det tildeles tilleggsstipend til de samme lærestedene som for hele gradsstudier.
 
Her er Lånekassens ordinære og utvidede lister for hvilke læresteder som kvalifiserer til tilleggsstipendet.
 

LES OGSÅ: Alt om Lånekasse-støtte til utdanning i utlandet

LES OGSÅ: Ekstra stipend til utdanning i USA fra Norge-Amerika Foreningen