(StudentTorget.no):

Tidligere denne måneden kunne vi lese at det rekordhøye antallet norske utenlandsstudenter kan risikere å bruke lengre tid på å skaffe seg jobb etter studiene, sammenlignet med dem som tok utdanningen hjemme i Norge.
 
Kompetansedirektør Are Turmo i NHO, vil likevel anbefale utenlandsopphold for norske studenter. Men ikke i hvilket som helst land.
 
– NHO skulle gjerne ha sett at flere norsk studenter valgte de mange gode studiemulighetene i Tyskland. Landet er nest største Norges handelspartner etter Sverige. Det ville det vært en ubetinget fordel med flere nordmenn med god tysk språk- og kulturkunnskap, sier han til TU.no. 
 
Selv om store tyske internasjonale selskaper bruker engelsk som konsernspråk, mener Turmo at gode språkferdigheter i tysk ofte er en nødvendighet når det skal forhandles om kontrakter. Siden Norge er et lite land, og det norske språket er enda mindre, vil språkkompetanse bli etterspurt i fremtidens arbeidsmarked. 
 
– Og ikke minst viktig: Man må skjønne kulturen. Det ville vært bra med flere norske studenter i BRIKS-landene også. Portugisisk, russisk og kinesisk er språk som det ser ut til å bli økt behov for i norsk næringsliv i årene framover, sier Turmo.
 
Dilek Ayhan er daglig leder i Alarga, som jobber for å øke den interkulturelle kompetansen i norske bedrifter. Hun mener det er tøff konkurranse om de beste hodene, og at vi har behov for dem som kan hjelpe oss å navigere i en global verden. 
 
- Det er god forretning i dag, og det er strategisk nødvendighet i fremtiden, sier hun.
 
Hun mener Norge må rette seg mot det internasjonale markedet, og er enig med Turmo i at forståelse for andre lands kulturer er viktig ved etablering av samarbeider.
 
– For å oppnå suksess i nye markeder trenger man ansatte som er i stand til å lese flere kulturer enn vår egen. Å drive forretninger for eksempel i Kina eller Russland krever en noe annen angrepsvinkel enn hva norske selskaper er vant med. Det handler om å bygge tillit og evne til å etablere gode relasjoner. Utfordringen er at man blir kjent og bygger tillitt så forskjellig i ulike kulturer, sier Ayhan til TU.no.
 

LES OGSÅ: Slik skriver du et godt motivasjonsbrev til søknaden

Adlibris: Norges største bokutvalg. Pensumgaranti og fri frakt for studenter. 20 % rabatt på mengder av pensum! Kjøp her

Lensway:
20 % rabatt på alle linser. Kjøp her 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen:


Annonse:

Start din amerikanske bachelorgrad i Norge

Du fortsatt søke! American College i Moss rett utenfor Oslo er det perfekte stedet å starte for deg som vil studere i USA! Vi gir deg en smidig overgang til det amerikanske utdanningssystemet.

Som student hos oss tar du ett år med fag i Norge, før du fullfører bachelorgraden din ved et universitet i USA. Etter å ha bestått studiet ved American College, er du garantert plass ved et av våre åtte samarbeidsuniversiteter! Du kan også søke fritt på ALLE andre skoler i USA. Les mer, fyll inn kontaktskjema eller søk her. Se film under for å se hvordan det fungerer hos oss: