(StudentTorget.no):

Har du lekt med ideen om å ta studier i utlandet? De fleste vet kanskje ikke helt hvor de skal begynne. Mange tenker at det det finnes mye utfordringer knyttet til dette, og det er egentlig sant. En annen kultur, annerledes språk og tilknytningen man mister til Norge. Sitter du med en magefølelse av at det likevel kanskje er verdt det? 
 
For 23. året på rad arrangerte ANSA nylig karrieredag for norske utenlandsstudentene. StudentTorget snakket med studentene for å be om tips til andre som vurdere utenlandsstudier.
 
 

Gahr Støre om sine utenlandsstudier

 
Tidligere helseminister Jonas Gahr Støre holdt et foredrag på ANSA-messen, hvor han blant annet snakket om sin egen erfaring fra sine fire år som student i Paris.

TIDLIGERE UTENLANDSSTUDENT: Jonas Gahr Støre delte noen av sine erfaringer fra studietiden i Paris.

- Dere har med dere en kapital og en erfaring som er helt avgjørende, konstaterer den tidligere helseministeren. Jeg kan si det siden vi bare er utenlandsstudenter her nå. Jeg merker det i mine ulike arbeidsfaser når jeg møter folk, at jeg veldig fort kan se om de har hatt en erfaring ute, sa han.

Støre hevder at sine tøffeste tider med studiene i Frankrike, kan sammenlignes med de vanskeligste periodene i hans politiske liv. Men det er nettopp dette som imidlertid er lærerrikt. Politikeren er soleklar i sitt syn på at utenlandsstudier har en meget stor verdi, og at alle utfordringene man møter er meget nyttige senere i arbeidslivet.
 
 

Mange like erfaringer

 
- Gjør det, man har ingenting å tape, uttaler Anja Buvik som studerer kjemi i Østerrike på 4 året.
 
- Du blir kjent med hele verden, og du blir kjent med deg selv, mer selvstendig, og så er det veldig spennende, det er en bra opplevelse, sier Anders Å. Evensen som studerte kreativ reklame over tre semestre i Brisbane, Australia.
 
Disse svarene går igjen fra utenlandsstudentene på ANSAs karrieremesse. Hovedhensikten for de fleste er å lære en annen kultur, et nytt språk og ikke minst spenningen med å utfordre og lære om seg selv. I tillegg nevner flere det at vi lever i en stadig mer globalisert verden med internasjonal konkurranse. Erfaring utenfor hjemlandet kan være mer relevant enn noen gang før. 

Lederen for ANSA, Vibeke Munthe-Kaas, påpeker at flere av de store selskapene ser spesielt etter studenter med utenlandserfaring. I for eksempel Statoil skal dette være et krav for å få jobb i enkelte avdelinger.

LES OGSÅ: Derfor valgte de USA som studieland

 

- En verdi i seg selv

JOURNALISTSTUDENT: Linn Helene Løken studerer nå i Wales, etter studieopphold både i Danmark og Chile.

Eneste negative siden vi får høre om, er det eventuelle nettverket man kan miste i Norge. Dette kommer likevel veldig an på hva en studerte. I noen studier, som internasjonal politikk, er utenlandsstudier uunngåelig. Mens i for eksempel journalistikk kan det å skape nettverk hjemme være en avgjørende faktor for å få seg jobb.

Dette er tilfellet for Linn Helene Løken, som studerer internasjonal journalistikk. Hun studerte et halvår i Danmark, det neste i Chile og nå siste året nå i Wales.
 
- Hvis man studerer journalistikk i Norge, så er det letter å få jobb i Norge, forteller hun. Sånn sett er det en ulempe at jeg har vært i utlandet, fordi jeg ikke har det nettverket mange andre har. For eksempel Høgskolen i Volda tar studenter direkte til NRK. Men, jeg har mye annen erfaring. Man må uansett bruke kunnskapen fra utlandet til å peile seg inn på en slags spesialisering uansett hvor man er, for det å studere utenlands er en verdi i seg, avslutter utenlandsstudenten.
 

LES OGSÅ: Her vil næringslivet at du tar utenlandsstudiene