(StudentTorget.no):

Nå været biter som verst her hjemme har du all grunn til å drømme om studier i et annet (og varmere) land. Men det er heller ingen som stopper deg fra å gjøre det. Både næringslivet, studentorganisasjoner og politikere ser faktisk helst at du gjør det. Alle tjener nemlig på at du drar ut i verden og skaffer deg en unik kompetanse – inkludert deg selv. 
 
Om ikke du vil binde deg til en hel grad i et fremmed land, er det alltids mulig å prøve seg frem med et semester eller to gjennom ulike utvekslingsprogrammer. Vidar Pedersen, avdelingsdirektør for høyere utdanning i Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU), forteller at de helst ønsker mer av begge deler. 
 
- Vi vil at flere norske studenter skal ta utdanningen sin i utlandet, men vi ønsker også at flere skal ta et utvekslingsopphold på tre til tolv måneder i utlandet som en del av en norsk grad, sier han.
 

LES OGSÅ: Her er det flest norske studenter i utlandet

 

Hjelp i informasjonsjungelen

10 tips til planleggingen

1. Start planleggingen tidlig! Dette kan være en lang prosess, og krever nøye planlegging.

2. Finn ut hvor og hva du vil studere. Studievalg.no og ANSA hjelper deg.

3. De ulike tidsfristene i søknadsprosessen kan varere mye mellom de ulike skolene. Husk å orientere deg om disse tidlig i prosessen.

4. Undersøk tidlig om du trenger visum for å studere i det aktuelle landet, og søk i så fall i god tid før avreise.

5. Undersøk om studiet er godkjent for arbeid i Norge når du er ferdig med studiene. Dette gjelder spesielt helsefaglig utdanning.

6. Rangeringslister kan gi et godt innblikk i kvaliteten på studiestedet. For eksempel er Times Higher Education, Academic Ranking of World Universities og QS World University Rankings anerkjente internasjonalt.

7. Tidligere eller nåværende utenlandsstudenter er en god kilde til informasjon. På StudentTorget.no/utdanning-i-utlandet kan du finne studielandene du er interessert i og lese om andre studenters erfaringer derfra.

8. Husk å sjekke om studiet er godkjent av Lånekassen, og hvor mye støtte du kan få.

9. Undersøk om det finnes andre stipender eller legater som kan gi ekstra penger til utenlandsstudiene.

10. Skaff deg forsikringene du trenger! Ved for eksempel sykdom eller frafall fra studiene kan dette spare deg for store summer.

Kilder: ANSA, Lånekassen, Studeriutlandet.no, SIU, Forbrukerrådet, StudentTorget.no, Studievalg.no

Når man skal bestemme seg for hvor man skal legge utenlandsstudiene, er det et hav av muligheter å velge mellom. Så mange at all informasjonen kan virke som et helt pensum i seg selv. Heldigvis finnes det flere gode ressurser som kan gjøre prosessen veldig mye enklere.
 
Gjennom den offentlige nettsiden studeriutlandet.no tilbyr SIU nyttig informasjon om utdanning i utlandet, samtidig som de forvalter flere utdanningsprogrammer og utvekslingsordninger. 
 
Hos ANSA, som er organisasjonen for norske utenlandsstudenter, kan du blant annet få hjelp til å velge riktig studiested, vurdere kvalitet ved lærersteder, hjelp til godkjenning av studier, samt informasjon om finansieringsmuligheter og selve søknadsprosessen. Du kan også bestille en personlig veiledningstime med en av ANSAs konsulenter.  
 
ANSA er en offentlig støttet interesseorganisasjon som tilbyr nøytral og saklig informasjon uten partiske innspill fra kommersielle aktører. I følge Pedersen er det nemlig viktig å være kritisk til hvem man tar i mot råd fra.
 
- Det finnes en del private agenter som tilbyr informasjon om utdanning i utlandet, men de er ofte norske representanter for utenlandske studiesteder. Mye av det de tilbyr er bra, men man bør alltid ha en sunn skepsis hvis man forholder deg til kommersielle agenter. Hos oss og ANSA finner man generell informasjon om det å studere i utlandet uten at det er en favorisering av enkelte steder, forklarer han.  
 

LES OGSÅ: Slik skriver du et godt motivasjonsbrev til søknaden

 

Noen land er et smartere valg

Når man skal velge studieland kan det være lurt å vurdere land som er viktige samarbeidspartnere for norsk næringsliv. Det gir deg nemlig en ekstra fordel på arbeidsmarkedet å ha språk- og kulturkompetanse som er ettertraktet hos både norske arbeidsgivere og internasjonale selskaper med avdelinger i Norge.
 
Både tidligere næringsminister Trond Giske og representanter fra Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) har uttalt at kompetanse fra viktige samarbeidsland er noe som vil være svært ettertraktet både nå og i fremtiden. 
 
- Handelssamarbeidet med BRIKS-landene BrasilRusslandIndiaKina og Sør-Afrika er noe man bør ha i bakhodet. Men samtidig kan det være smart å velge viktige europeiske samarbeidsland som Tyskland og Frankrike, hvor vi har altfor få norske studenter i dag. Det er viktig for Norge og de norske arbeidsgiverne at studentene skaffer seg kontakter og et nettverk i disse landene, sier avdelingsdirektør Vidar Pedersen i SIU.
 
Han presiserer samtidig at valg av studieland også avhenger av hvilke fag man vil studere og hva slags jobb man ønsker seg etter studiene. 
 

LES OGSÅ: Her får du studiestøtte til freshman-året i USA

 

Er utdanningen godkjent?

Nyttige linker
Studeriutlandet.no
 
Ansa.no
 
SIU.no
 
Studievalg.no
 
Nokut.no
 
StudentTorget.no
 
Sak.no
I løpet av det siste året har det dukket opp flere saker i media hvor norske utenlandsstudenter har opplevd at utdanningen deres ikke blir godkjent hjemme i Norge, og at de derfor ikke kan utøve det yrket de har utdannet seg til. I følge Pedersen er disse sakene svært uheldige, men heldigvis svært sjeldne.
 
- Helt vanntett kan ikke systemet være, men for de aller fleste går dette veldig bra. Man bør ta kontakt med NOKUT som står for godkjenningen av utdanninger. For helseutdanninger, som de fleste av disse sakene gjelder, bør man også henvende seg til Statens autorisasjonskontor.
 
Dersom studiet er godkjent av Lånekassen betyr det at man har krav på støtte fra dem under utdanningen, men det er også alt. Det vil ikke automatisk bety at skolen er godkjent eller at det er en garanti for kvaliteten på utdanningen de tilbyr. 
 
Uavhengig av hvilket studieland, skole og utdanning man bestemmer seg for, er det noen ting som kan være lurt å undersøke før du søker.
 
- Man bør forsikre seg om at utdanningen man velger er anerkjent slik at det gir merverdi, samt at utdanningen vil bli godkjent hjemme i Norge. Og velg gjerne en utdanning som er kjent i det norske arbeidsmarkedet. Hvis du vil tilbake å jobbe i Norge etter studiene vel å merke, men det vil jo heldigvis de fleste, sier Pedersen.