For å studere medisin ved University of Cambridge, må nordmenn punge ut med 297 000 kroner mer per år enn de svenske og danske studentene.
Har du planer om å studere ved London School of Economics and Political Science, ligger skjevfordelingen på «bare» 80 000 kroner mer i året.
Forskjellsbehandling
– Det foregår en ubegrunnet forskjellsbehandling der norske studenter blir behandlet som annenrangs studenter, sier Torgeir Knag Fylkesnes, utdanningspolitisk talsmann for Sosialistisk Venstreparti (SV) til Universitas.
Han mener at Norges EU-minister, Vidar Helgesen, må ta grep om skjevfordelingen eller kreve tilbakebetaling av medlemskontigenten.
– Hvis ikke det går, er det mulig vi må tilbakeholde pengene vi gir til EU for å kompensere studieavgiften til studentene som studerer i Storbritannia, sier han.
LES OGSÅ: Vil innføre skolepenger for utenlandske studenter
Står fritt til å kreve høyere studieavgift
Også stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (FrP), stiller seg kritisk til hvorfor nordmenn må punge ut mer enn de andre landene.
Utenlandsstudenter har høyest gjeld
Det er godt kjent at utenlandsstudentene kan ende opp med en høy studiegjeld etter endt utdanning. De studentene som velger å ta hele utdanningen i utlandet, kan risikere å stå igjen med milliongjeld når de er ferdige.
President i ANSA, Madeleine Mowinckel, har uttrykt bekymring for den økende utenlandsgjelden og vil over det neste året jobbe hardt for å endre skjevfordelingen.
- Min hjertesak blir å redusere studiegjelden til utenlandsstudentene. Jeg vet at den er høy i Norge også, men i utlandet vokser den enda raskere. Det er veldig viktig å kunne gi den tryggheten og økonomiske forutsigbarheten som gjør at alle kan tørre å reise ut, forteller hun til StudentTorget.