(StudentTorget.no):

Ifølge tall fra Lånekassen er Storbritannia det klare førstevalget for nordmenn som ønsker å studere i utlandet. Hele 5023 nordmenn tok graden sin her i studieåret 2013/14. Dette er nesten dobbelt så mange som for ti år siden, skriver Aftenposten.no. Danmark, USA, Polen og Australia følger på de neste plassene (se faktaboks).

Blant studentene som reiser til Storbritannia tar nesten én fjerdedel en grad innen økonomi, finans, administrasjon og ledelse. Andre populære fagretninger er samfunnsfag, humaniora, psykologi og journalistikk.  

 

Språket og nærheten til Norge tillegges stor vekt

ANSA-president Madeleine Mowinckel mener en av hovedårsakene til at så mange nordmenn velger å studere i Storbritannia er at flere agenter jobber for å promotere og tilrettelegge for britiske studier. 

De fem mest populære studielandene

1. Storbritannia: 5023

2. Danmark: 2816

3. USA: 1834

4. Polen: 1530 5. Australia: 1083

(Kilde: Lånekassen)

- Disse agentene er veldig flinke til å informere og legge til rette, og de samarbeider med visse skoler. Det synes i statistikken, for det er ved disse skolene det går flest nordmenn, sier Mowinckel til Aftenposten.no.

Hun tror også at språket, praktisk tilgjengelighet, nærhet til hjemlandet og gode utdanningsinstitusjoner er med på å gjøre de britiske øyer ekstra tiltalende for norske studenter.

For de britiske utdanningsinstitusjonene er det dessuten svært lukrativt å ta inn norske studenter. Nordmenn betaler nemlig fullpris for studiene, og dermed mer enn briter og andre EU-borgere.


 

LES OGSÅ: Flere bør studiere i utlandet


Et høyt nivå på utdanningsinstitusjonene

Kingston University i London er, med sine 417 norske studenter, den britiske utdanningsinstitusjonen som tar inn flest nordmenn. I kåringene av landets beste universiteter rangeres de rundt en 100. plass. Til tross for at skolen havner et stykke ned på listen er kvaliteten på britiske utdanningsinstitusjoner av dette formatet høy, mener Mowinckel.

- Du trenger ikke gå på verdens topp fem-skoler for å få en god utdanning. Det er veldig mange nordmenn som går på middels gode institusjoner i britisk målestokk, men disse konkurrerer jo med de aller beste vi har i Norge. Det er generelt et ganske sterkt nivå på den høyere utdanningen i Storbritannia, sier ANSA-presidenten til Aftenposten.no.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet