Stadig flere studenter velger å ta hele eller deler av utdanningen sin ved en institusjon i utlandet. Ved å studere i utlandet tilegner man seg internasjonal erfaring, får et bredt nettverk og muligheten til å møte mennesker fra hele verden. 

Er du blant dem som ruger på en drøm om å studere i et vibrerende, internasjonalt miljø, kan det være en idè å sjekke ut hvilke universiteter som har høyest andel internasjonale studenter målt ut fra den totale studentmassen.

World University Ranking har hentet ut data fra 980 høyere læresteder over hele verden. På bakgrunn av disse tallene, har The Times rangert de 200 universitetene i verden som kan skilte med flest internasjonale studenter.

 

Unge universiteter skårer høyt

Det viser seg at tre av universitetene som havner blant de fem beste i undersøkelsen, ble grunnlagt i løpet av de siste tretti årene, en forholdsvis ung alder sammenlignet med mange av tungvekterne i internasjonal akademia. Dette kan tyde på at yngre universiteter er mer attraktive for internasjonale studenter.

London har seksten universiteter representert på listen, og er med det den byen i verden som tiltrekker seg flest internasjonale studenter.

Resten av Storbritannia kan også vise til en anseelig mengde internasjonale studenter, med 72 institusjoner representert på listen.

Dette gjør Storbritannia til den mest populære destinasjonen for internasjonale studenter, og innebærer også at de ligger tre-fire hestehoder foran land som USA og Australia, med henholdvis 27 og 22 universiteter på listen.


 

Midtøsten stikker av med seieren

På tross av at amerikanerne må se seg slått av britene, kan de trøste seg med at verdens mest internasjonale universitet er American University of Sharjah, som ligger i De forente arabiske emirater.

American University of Sharjah er et relativt lite universitet, med knappe 5000 immatrikulerte studenter. Av disse er så mange som 84 prosent fra andre land enn De forente arabiske emirater, og mange av studentene kommer fra land som Egypt, Jordan og India.

– Det at vi har så mange studenter med forskjellige erfaringer og ulike innfallsvinkler bidrar på så utrolig mange måter.

Hvert eneste emne vi underviser i og alle læringssituasjoner blir sett med og delt gjennom multikulturelle briller, forteller utvekslingsdirektør Linda C. Angell ved American University of Sharjah til The Times.

Hun tror at det at UAE er en lett tilgjengelig reisedestinasjon, og at universitetet ligger nært finansmetropolen Dubai har mye å si for oppslutningen blant internasjonale studenter.

Jeg har opplevd mange utfordringer i løpet av tiden min ved universitetet, sier den amerikanske studenten Rainie Grant, men tiden min her har gjort at jeg har fått mange fantastiske muligheter og vokst som person.

De andre universitetene som utgjør topp fem-listen, er Central European University i Budapest, London School of Economics and Political Science, Royal College of Surgeons i Irland og University of Luxembourg.

Blant norske universiteter og høyskoler er resultatene relativt skrale. NTNU er enslig representant for norske læresteder på listen, og havner på 183. plass på listen.