Nordmenn drar fortsatt til engelskspråklige land for å studere, men høye skolepenger gjør at stadig flere velger å dra til Asia eller Europa.

 

Storbritannia og Australia er de to mest populære studielandene for nordmenn, med henholdsvis 2904 og 2874 studenter. Likevel merkes det en kraftig nedgang i de tradisjonelle engelskspråklige landene. USA er den store taperen med en nedgang på 34 prosent siden studieåret 2001/2002. ANSA-president Marit Roalsø Sirevåg mener det har sammenheng med høye skolepenger i disse landene.

 

- Vi ønsker en økt stipenddel på skolepengestøtten. Man bør få like mye støtte til bachelorgrad som til mastergradsstudier i utlandet, sier hun til dagbladet.no.

 

Asiatiske land har økt med 163 prosent siden 2001, mens Spania og Italia følger hakk i hæl med 120 og 117 prosents økning. Også østeuropeiske land som Tsjekkia og Polen har blitt mer populære de siste årene.

 

Den mest populære fagtypen å studere i utlandet er merkantile eller økonomiske fag, med 2287 norske studenter i utlandet. Medisin, kunst og håndverk og teknologiske fag er de neste på listen.

 

I følge Lånekassen er det registrert 14817 norske utenlandsstudenter i år.