A ntall studenter som tar en full grad i utlandet fortsetter å stige, flest vil til Storbritannia.

Dette viser ferske tall fra Lånekassen. Oversikten viser også at 12 956 studenter valgte å ta en full grad i utlandet skoleåret 2009/2010. Dette er om lag 8% flere enn ifjor.

Rådgiver i ANSA, Andreas Gjone er ikke overrasket over økningen.

Vi følger jo utviklingen i antall utenlandsstudenter tett gjennom hele året. Og tallene stemmer godt overens med økningen i antall henvendelser ANSA har fått i forkant av det siste skoleåret, forteller han.

I 2009, mottok vårt infosenter 11 500 henvendelser, nesten 2000 mer enn året før, utdyper ANSA rådgiveren.

Tallet på antall studenter, som velger å ta en del av graden sin i utlandet, har holdt seg forholdsvis stabil, og det er derfor stigningen i antall studenter, som tar hel grad, som utgjør den største forskjellen.

Gjone forklarer at det er de engelskspråklige landene som får besøk av flest norske studenter.

I tillegg, er det mange som ønsker seg til Danmark, mens Polen er veldig attraktivt for medisinstudenter, sier han.

 

Økende antall studenter

Frem til i fjor, har antallet utenlandsstudenter sunket for hvert år, men det er tydelig at trenden har snudd iløpet av de siste årene.

Gjone mener at mye av årsaken til økningen av utenlandsstudenter ligger i en stadig større interesse for dette valget, men også den generelle veksten av studenter i Norge.

Det blir stadig trangere om plassen på universiteter i Norge, noe som kan føre til at flere ser verdien av å studere i utlandet, forklarer han.

Antallet studenter i Norge er ventet å øke med opptil 30 000 i løpet av de neste tre årene.