(StudentTorget.no):

Milliardærene Christen Sveaas og Stein Erik Hagen sponser norske studenter til eksklusiv kostskole og mastergrad på Harvard. - Det norske skolesystemet er middelmådig og for lite elitistisk, sier Hagen til DN.
 
- Det er i USA man lærer at man må jobbe hardt for å oppnå de beste resultatene.
Dagens Næringsliv skriver i dag om milliardær Stein Erik Hagen som betaler millionbeløp for å få norske tenåringer gjennom den prestisjefulle kostskolen Suffield Academy i Connecticut i USA. Ordningen kom plass da sønnen Carl Erik Hagen skulle finne kost-skole. Hagen som selv blir beskrevet som en gjennomsnittlig flink skoleelev, avla avgangseksamen ved Kjøpmannsinstituttet i 1976. Nå vil han gi starthjelp til de flinkeste.

- Jeg vil gi flinke og ambisiøse norske ungdommer mulighet til å sikre seg en utdannelse de ikke har råd til på egenhånd. Jeg synes det er synd at ikke flere formuende i Norge etablerer lignende stipender, sier Hagen.

Tidligere har avisen skrevet om stipendordningen til Christen Sveaas, som er på totalt åtte millioner kroner, som skal deles ut i perioden 2007-2013. Elever som mottar stipendet må jobbe i norsk offentlig sektor i minst tre år etter fullførte studier.

LES OGSÅ: MILLIONER I STIPENDER OG LEGATER

 

- Det provoserer meg

Hagen ønsker ikke å si noe om  den totale størrelsen på stipendordningen, men næringslivsavisen anslår at å fullføre fire års skolegang koster nærmere en million norske kroner, da skolepengene er på 240.000 kroner i året.

- Det norske skolesystemet er middelmådig og for lite elitistisk. I USA er de opptatt av å gi elevene tett individuell oppfølging, her hjemme handler det mest om å dra med seg gjennomsnittet. Det provoserer meg, sier Hagen.

Suffield Academy har en svært restriktiv inntaksprosess: Av over 1000 søkere kom bare 110 studenter inn. Studentene kommer fra over 30 land utenfor USA, og over 33 prosent av familiene mottar finansiell støtte eller andre stipendordninger, skriver Dagens Næringsliv.

Kilde: Dagens Næringsliv