(StudentTorget.no):

- En innkjøper vil for eksempel ofte ha kontakt med utenlandske bedrifter, og da vil en økt kulturforståelse på bakgrunn av internasjonale studier spille positivt inn, forteller Cosmina Matei ved rekrutteringsbyrået Academic Work.

- Mer generelt kan man vel si at innenfor alle arbeidsområder hvor man har kontakt med andre bedrifter vil det være en fordel med en internasjonal erfaring.

Ifølge Matei er det innenfor områder som business eller markedsfag studier fra utlandet særlig gir en fordel når man skal søke jobb.    

- Dette kan gjelde alt fra HR og markedskommunikasjon til økonomiske fag, men særlig innenfor retninger som International Business eller International Marketing er studier fra utlandet en fordel. Personlig synes jeg for eksempel det er litt rart å si at man har en master i International Business om man aldri har studert utenfor Norge.

 

 

 

President i ANSA, Kristiane Roe Hammer, mener det vil være en fordel å studere i utlandet uansett hvilken studieretning man velger.

Utbytte innenfor alle studieretninger

President i Kristiane Roe Hammer i ANSA - Association of Norwegian Students Abroad – mener mer diplomatisk at det vil være en fordel å studere i utlandet uansett hvilken studieretning man velger.


- Utenlandsstudenter får veldig mye igjen for studiene sine i form av tilleggskompetanse som språkerfaring og kulturforståelse. Dette er kompetanse som studenter i Norge ikke nødvendigvis får i like stor grad.

Hun legger også vekt på at utenlandsstudenter bringer med seg hjem internasjonal erfaring og et nettverk, noe som er svært ettertraktet blant norske arbeidsgivere. I tillegg vektlegges fleksibilitet og det at man tør å ta en utfordring: 

- Utenlandsstudentene har allerede vist at de er mobile, fleksible, tør å ta en utfordring og tenker utenfor boksen. Det er egenskaper som er svært verdifulle for arbeidsgivere, og mange er spesielt opptatt av å ansette folk med utenlandserfaring nettopp på grunn av dette, mener Roe Hammer.

Det er også Cosmina Matei i Academic Work enig i.

- Det å ta et semester eller et år i utlandet viser at man er ikke redd for å ta sjanser. Som oftest drar man jo til et annet land hvor man har få eller ingen skolekamerater. Da er man nødt til å bygge et nettverk der, og det er positivt. Dessuten blir det å bygge et nettverk og opprettholde kontakt med folk fra forskjellige kulturer mer og mer viktig med tanke på globalisering.


Hun understreker at for å få arbeid er det en fordel dersom som student har valgt å gjøre noe som ikke ligger i innenfor de samme rammene som alle andre søkere. Slik kan din søknad skille seg ut fra søknadsbunken. 

LES OGSÅ: Dette bør du tenke på før utenlandsstudiene

 


Avgjørende for nåværende jobb

 

 

STUDERTE I NEDERLAND: Øyvind Fosse fikk et annet perspektiv på hvordan vi fungerer og utvikler oss, ved å studere i Nederland. 
Øyvind Fosse arbeider også for rekrutteringsbyrået Academic Work. Han studerte tidligere en kombinasjon av psykologi og business ved Maastricht University i Nederland, og mener dette definitivt var avgjørende da han fikk sin nåværende jobb.

- Utdannelsen min i Nederland gav meg et helt annet perspektiv på hvordan vi fungerer og utvikler oss som mennesker. Studieplanen og arbeidsmetodene er drastisk annerledes enn det jeg har opplevd i Norge. For det første var alt gruppebasert, og vi hadde derfor 100 prosent eget ansvar for vår egen læring. Det gjorde at jeg lærte mye om meg selv som person. I tillegg var arbeidspresset høyere. I Norge bruker vi to år på en master, mens i Nederland blir alt gjort på 12 måneder. 

Fosse legger også vekt på det høye businessfokuset ved studiet.

- Vi hadde jevnlig kontakt med bedrifter både gjennom studentorganisasjoner og da vi gjorde konsulentoppdrag for studiene. Summen av dette oppholdet har styrket min forståelse for business ut over det jeg ville kunne lært ved studier her i Norge, konkluderer han.Ettertraktede studiesteder

Matei fra rekstrutteringsbransjen trekker først og fremst frem Ivy League-skolene når det er snakk om ettertraktede studiesteder. Hun sier at det å ha studert der selvfølgelig er positivt.

- Imidlertid er det at man kan vise til gode resultater og spennende prosjekter fra studietiden, viktigst. I tillegg har Shanghai for eksempel blitt mer og mer populært, da studentene får spennende internships mens de er der. 

Roe Hammer fra ANSA understreker at det er svært mange gode læresteder i utlandet, og det derfor er vanskelig å trekke frem noen skoler fremfor andre, ettersom det kommer helt an på innen hvilket fagfelt man ønsker å studere. Roe Hammer har likevel noen tips. 

- Ønsker man å studere økonomi, er for eksempel London School of Economics eller Copenhagen Business School svært populære. På MBA-nivå er INSEAD i Frankrike svært ettertraktet. Uansett hva man ønsker å studere, kan man også trygt si at amerikanske læresteder som Harvard, Colombia eller University of Berkeley California er svært gode skoler, og i Kina er Fudan University og Remin University populære og anerkjente læresteder. Men det er svært personavhengig hvor man vil trives, og det kommer selvsagt også an på hva man ønsker å studere, avslutter hun.

LES OGSÅ: Frankrike: Landet for livsnytere