(StudentTorget.no):

På 16 år har utvekslingen av norske studenter til Tyskland falt med 80 prosent. 
 
Ifølge tall fra Lånekassen var det 215 norske helgradsstudenter i Tyskland i fjor, mens det i 1994 var 1038, skriver Dagens Næringsliv.

Men det er absolutt ikke noen nedgang i antall studer som ønsker å ta ett eller flere år i utlandet.
Tall fra Lånekassen viser at nesten 22 000 nordmenn dro ut av landet for å studere i fjor. Dette er en økning på åtte prosent fra året før. De fleste vil til USA, Storbritannia og Australia.

 

LES OGSÅ: REKORDMANGE STUDERER I UTLANDET

 

- Vi er veldig bekymret over tallene. Tyskland er et av de viktiste landene for norsk næringsliv, sier Are Turmo, kompetanskedirektør i NHO.

President i ANSA, organisasjonen for utenlandsstudenter, Kristiane Roe Hammer tror noe av årsaken til at norske studenter velger bort Tyskland på grunn av at det ikke lenger er et krav å ha et tredjespråk på videreående og ungdomsskole. I tillegg til at tysk må konkurrere med spansk, som er veldig populært

Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV) syns også utviklingen er alvorlig.


- Det er klart en sammenheng her. Når elevene ikke lærer tysk på grunnskolen, blir det et dårligere utgangspunkt for å fortsette med tysk i utdannelsen, sier hun.

På midten av 90-tallet ble det mulig å få studiestøtte fra Lånekassen for å studere i Asia og Australia, og mange valgte dette isteden for Tyskland.

- Tyskland ble dermed offer for at studentene gjør andre valg, sier hun.