(StudentTorget.no):

Den 30. november til 2. desember arrangeres Norges første spillmesse SpillEXPO 2012. På det 7,000 kvadratmeter store messeområdet på Norges Varemesse i Lillestrøm, er det forventet over 10 000 spillentusiaster og representanter fra store aktører som Playstation og EA Games.
 
Som en av 45 utstillere, skal Noroff stille med en 50 kvm stor stand hvor man kan få et innblikk i hvordan studiene fungerer, og få se hvilke karrieremuligheter som finnes i bransjen. 
 
- Tanken er at publikum skal få mulighet til å se ulike studentproduksjoner og lære hvordan selve produksjonsfasen foregår. Vi har også med oss en håndfull studenter som kan fortelle om studiehverdagen på Noroff, forklarer faglærer i 3D Spilldesign ved Noroff, Trygve Bjellvåg.
 
 

Forsmak på spillutdanningen

 


DELTAR PÅ SPILLEXPO: Faglærer i 3D Spilldesign, Trygve Bjellvåg vil være tilstede på spillmessen. (Foto: Noroff.no)

 

 
Noroff har valgt å stille med en noe utradisjonell messestand. Ved hjelp av pulter og datamaskiner skal de konstruere et klasserom på messeområdet. 
 
Bjellvåg forklarer at studentene skal jobbe med egne prosjekter for å vise de besøkende alt fra 3D modellering, level-produksjon til teksturering og animasjoner. De vil demonstrere hvordan de bruker en av bransjens ledende spillmotorer, «Unreal engine», som er benyttet i spill-produksjoner som «Gears of War», «Mass Effect» og «BioShock Infinite». 
 
- Det er på høy tid at Norge får en arena til å vise frem den kunnskapen og erfaringen som finnes. Uansett om du er student, arbeidssøkende eller bare nysgjerrig på bransjen, er Spillexpo et viktig arrangement hvor du får mulighet til å treffe bransjefolk og knytte nettverk, lære om ulike studieretninger og karrieremuligheter samt få faglig påfyll gjennom en rekke foredrag, forklarer faglæreren. 
 
- Det å spille mye, 30-40 timer i uken, gjør deg ikke alene til en spill-utvikler. Det er som å se masse Pixar filmer og tro at man kan lage det første gangen man plukker opp ett 3D-program. Det handler om så mye annet, og man trenger en trygghet på sin egen evne, både styrker og svakheter, samt kunne kommunisere visjoner før man setter spill sammen, sier Bjellvåg. 
 
Ved Noroff kan man ta en 2-årig utdanning i 3D Spilldesign med fokus på kreativitet og interaktiv design. Studiet har som målsetning å utdanne høyt motiverte fagpersoner med profesjonelle kunnskaper og ferdigheter innen spilldesign. 
 
- Læringskurven er bratt og vi jobber med design og animasjon i tråd med dagens moderne spillindustri. Den skriftlige dokumentasjonen er på engelsk, med et høyt teoretisk nivå. Studiet er både teoretisk og praktisk utfordrende. 
 
Etter andre året på 3D Spilldesign kan man også velge å studere videre i utlandet. Noroff Fagskole tilbyr en 2+1 = Bachelor avtale i samarbeid med en rekke anerkjente universiteter i utlandet.
 
Det finnes også et 3-årig bachelorstudie ved Noroff University College i Kristiansand, kalt Interactive media, med fordypning i Games. 
 

 


10 000 BESØKENDE: SpillExpo 2012 samler studenter, bransjefolk og spillentusiaster fra inn- og utland. (Foto: SpillExpo.no)

 

 

En bransje for fremtiden

 
Gaming-bransjen er i stadig vekst både i Norge og internasjonalt, og i USA har spillindustrien overgått filmindustrien i omsetning. I Norge blir det stadig mer satsning på spill som læringsform og som underholdning, og mulighetene for jobb og freelanceoppdrag er økende. 
 
I følge tall fra leverandører skal flere enn 50 norske spill lanseres i 2013 og samlet omsetning fra norske utviklere er på over 200 millioner kroner. I tråd med dette har den generelle forståelsen av spillkulturen blitt mye mer anerkjent enn den var tidligere. 
 
Det har også i de senere årene blitt mye mer fokus på utvikling og støtte ifra Kulturdepartementet, Innovasjon Norge osv. Det arrangeres spillutvikler-treff under forskjellige paraplyer, slik som spillmakerlauget.no, slik at utviklere kan møtes for å hjelpe hverandre, eller bare skape nettverk. Dette er noe som har eksplodert og blitt både større og hyppigere de siste to årene. 
 
Noroff sine spillutdanninger er utviklet med tanke på å rekruttere kompetente spilldesignere til industrien. Selv om bransjen er fersk, merker Noroff at veksten er stor også på antall søkere og interesse på utdanningsmesser og skolebesøk. Bjellvåg har stor tro på fremtiden for Norsk spillbransje:
 
- Prognoser viser at dette bare er begynnelsen!
 

LES OGSÅ: Sterk vekst i norsk spillbransje