Til tross for at alle elever har krav på veiledning til studievalg melder private rådgivningstjenester om økt pågang. Noe av årsaken kan være kvaliteten på veiledningstjenesten i skolesystemet.

– På skolen spør de bare om hva du liker og hva du kunne tenke deg, så gir de deg en nettside du skal gå inn på. Det kan hvem som helst gjøre. Og de har ingen tester. De overlater alt til elevene, sier en videregående-elev DN har snakket med.

18-åringen betalte nærmere 5000 kroner for to møter med en rådgiver.

 

Stort press for å lykkes

Rådgivningsselskapet Emmali & Ekker studie- og karreierevalg er en av dem som har opplevd stor pågang.

– Vi får stadig flere henvendelser fra de som går siste året på videregående, og opplever økt frustrasjon blant de unge når det gjelder å ta det store valget om videre studier, sier Karriereveileder Trude Kvammen Ekker til DN.no.

Foruten dårlig kvalitet på rådgivningen i skolen, mener hun at pågangen blant annet kan skyldes at det er veldig mange flere studier å velge mellom enn før. Hun tror også det hviler et veldig stort ansvar på elevene om å optimalisere sitt eget potensiale.

– Det er et stort press for å lykkes. Det handler svært mye om å være sikker på at de tar det riktige valget, og at de er veldig redd for velge feil, sier Ekker.

Axel Fjeldavli, leder i Elevorganisasjonen, er ikke overrasket over økningen i bruk av private tjenester.

– Dersom det er marked for det, så åpner det seg opp for private aktører. Det er helt galt at det skal være sånn når elevene har rett til å få rådgivning gratis, og ender opp med å betale for det. Det er helt klart en systemsvikt, sier han.

I fjorårets elevundersøkelse kom det frem at det kun er rundt halvparten av elevene som faktisk har snakket med en rådgiver om yrkesvalg. I undersøkelsen forteller elevene også at rådgiverne ikke har nok kompetanse og ikke nok tid til å snakke med dem.

En undersøkelse fra 2009 viser at rundt halvparten av rådgiverne skulle ønske at de hadde mer kompetanse til å hjelpe elevene, og kun et fåtall av rådgiverne har den kompetansen som utdanningsdirektoratet anbefaler, skriver DN.no.