En undersøkelse gjennomført av Eurostat i 2007 viser at kvinner utgjorde om lag 25 prosent av arbeidsstokken i norsk IT-bransje.

I løpet av de siste åtte årene har kun 24,7 prosent av de som har begynt på it-utdanning i Norge vært kvinner, ifølge tall fra Samordna opptak.

Caroline Sofie Olsen studerer informatikk ved Høgskolen i Østfold (HIØ), og jobber fast med å rekruttere flere jenter til å studere IT ved skolen.

– Selv om mange har oppfatningen om at IT dreier seg om å sitte nede i en mørk kjeller og programmere på et kryptisk og vanskelig språk, så handler IT egentlig om kommunikasjon, forteller hun.

 

Jenter og Informatikk

Caroline Sofie mener det i dag er mye mer fokus på brukeren enn det var for ti - tyve år siden, og at it-bransjen derfor kunne ha nytte av en høyere andel kvinner.

– Design og brukervennlighet er et must uansett hva man lager og her stiller jenter sterkt. Kreativitet, estetikk og design er jo også en typisk "jenteting", legger hun til.

Selv fant hun ut at hun ville studere informatikk etter at en venninne som hadde studert Digital Medieproduksjon skrøt veldig av IT-studiene.

 

 

– Som de fleste hadde jeg mine oppfatninger om at IT bare var for ”supernerder” og mattegenier, men jeg ble nysgjerrig. Jeg hadde aldri hatt noe med IT å gjøre før, annet enn å bruke PC til skolearbeid og bruke nettet, så jeg var skeptisk.

Til tross for skepsisen valgte hun å kaste seg ut i det etter å ha søkt litt på nettet om ”jenter og informatikk”.

– Søkeresultatet var mer enn godt nok, med masse treff som sa hvor attraktive jenter var i arbeidslivet og hvordan de fleste jentene hadde jobb før de ble ferdig med bacheloren sin. Jeg var helt solgt ved ideen, jeg var klar for et eventyr, jeg var klar for noe helt nytt.

Høsten 2010 startet hun på en bachelor i informatikk. Dette er et av studiene med mest programmering, og det tok litt tid før hun begynte å forstå hvordan programmering fungerte.

– Men da jeg begynte å forstå, var det som om en ny verden åpnet seg. Studiet var passe utfordrene, og da skader det ikke at IT-avdelingen var den mest sosiale avdelingen på Høgskolen heller, forklarer hun.


 

Behøver ikke å ha forkunnskaper

Monica Kristiansen ved HiØ forsker innenfor fagfeltet software pålitelighet, samtidig som hun underviser i mattematikk, statistikk, økonomi, og informasjonsarkitektur. Hun er også veileder for både bachelor- og masterstudenter.

– Først og fremst vil jeg si at jenter ofte er mye flinkere enn de selv tror de er, man behøver ikke å ha forkunnskaper før man begynner å studere IT, sier hun.

Hun forteller at flere av jentene som studerer IT ved HiØ var helt nye i faget da de startet, men at de allikevel gjør det bra og holder tritt med guttene.

– Jenter er dessuten ofte mer strukturert enn guttene og dette gir dem en fordel, sier Kristiansen.

 

Rekruttering og jentekvelder

I samarbeid med Capgemini og Halden IT-forum arrangerte Høgskolen i Østfold jentekvelder for å inspirere jenter i videregående skoler i Fredrikstad og Halden til å studere IT.

På disse jentekveldene er det trekning av iPader, de holder konserter og det viktigste av alt; å vise jentene at det finnes mange flinke kvinner i IT-bransjen.

 

 

– Nå har jeg fått litt kjeft for å prøve å ''presse'' jenter inn i en bransje bare fordi de er jenter. Men de som ser det på denne måten har misforstått.

– Det er ikke snakk om å tvinge jenter inn en gutteklubb, det handler om å forandre samfunnet, forteller Caroline Sofie Olsen.


Kvinnelige representanter fra hvert IT-studie trer frem og deler sine erfaringer og hva HIØ har å tilby. De aktuelle studiene er blant annet; dataingeniør, informatikk, informasjonssystemer og digital medieproduksjon.

Videre presenterer ulike ansatte i Capgemini hvordan det er å jobbe innen IT.


 

Jobb etter utdanning

Caroline Sofie mener det lønner seg å ta den stien som ikke alle andre har tatt før deg.

– Gode jobbmuligheter, god lønn, fleksibilitet, og stadig nye ting er bare noen av de få fordeler ved å tørre å skille seg ut. Når jeg ser tilbake på valget mitt, angrer jeg ikke et sekund.

– Ikke bare går jeg ut i en bransje som skriker etter flinke jenter, jobben min vil aldri være kjedelig, forteller hun.


E-vita AS er et norsk IT selskap som leverer prosessportaler og tilbyr konsulenttjenester innen IT-bransjen.

StudentTorget har vært i kontakt med Marianne Røgeberg som er omdømmeansvarlig i e-vita AS. Hun forteller at de er opptatt av kompetanse og personprofil uavhengig av kjønn, etnisk bakgrunn og alder.

Det viktigste for dem er motivasjonen for å gjøre en god jobb, tidligere arbeidserfaring og fremtoning.

– Vi er et selskap i sterk vekst og jobber aktivt med rekruttering. Vi har stor interesse i å komme i kontakt med dyktige IT-utdannede konsulenter, både jenter og gutter i alle aldre, forklarer Røgeberg.

Hos e-vita er det 17 kvinnelige ansatte pr 31.12.12, noe som utgjør 34 prosent av staben.

Til jenter som ønsker å jobbe innen IT anbefaler hun å ikke være redd for "å skryte litt mer av seg selv" og sine kunnskaper.

– Av erfaring kan enkelte jenter være litt reserverte i en intervjusituasjon med tanke på å selge inn sin egen kompetanse. I tillegg er det viktig å være utadvendt, imøtekommen og interessert.

– Konsulentene som er teknologiinteresserte og holder sine IT-kunnskaper oppdatert, er de som er mest attraktive på arbeidsmarkedet, sier Marianne Røgeberg.