(StudentTorget.no)

Gjennom Samordna opptak kan man søke på hele 1.321 studier fordelt på landets 46 høyskoler og universiteter. I tillegg finnes det en lang rekke private høyskoler som ofte benytter seg av rullerende opptak. I 2012 var det 117.691 søkere til høyere utdanning i Norge, og ingenting peker på at det vil bli færre i år.  
 
Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) oppfordrer til å velge utdanning både med hjertet og hodet. Samfunnet trenger nemlig dyktige lærere, helsearbeidere, ingeniører og teknologer.
 
- Velg studier som forener personlige ambisjoner og samfunnets behov, sier hun til NTB.
 
Det er nemlig gjort flere tiltak for å få studenter til å velge utdanning mot bransjene hvor behovet for ny kompetanse er størst.
 
 

Stor satsning på kampanjer

De siste årene har myndighetene benyttet seg av kampanjer for å rekruttere flere søkere til lærer- og førskolelærerutdanningene. GNIST- og GLØD-kampanjene har hatt som formål å heve statusen til disse yrkene og redusere frafallet av dem som allerede jobber der. 
 
Ifølge Kunnskapsdepartementet har kampanjene gitt resultater, og de forventer høyere søkertall i år. Dette vil vise seg når søkertallene blir offentliggjort 22. april. 
 
Det har også blitt satt i gang rekrutteringstiltak for å lokke studentene til de mange fagområdene innen matindustrien, som er Norges største fastlandsindustri med 48.000 arbeidsplasser over hele landet. Kompetanseprosjektet Feed har jobbet for å synliggjøre de mange studie- og jobbmulighetene i bransjen. 
 
- De siste årene har antall søkere til matteknologi og matvitenskap gått ned. Det er en utfordring, for dette er folk som skal jobbe med kvalitetssikring og utvikling av trygge, gode matprodukter i framtiden, sier fagsjef Cecilie Häninnen i Feed til DN.no.
 
Ernæring- og yrkesfag har blitt mer populære, men de industrielle matfagene sliter fortsatt med rekrutteringen.
 
- Vi tenker at matindustrien ikke har omdømme som moderne og framtidsrettet. Vi må synliggjøre rollemodeller og muligheter, slik at de som skal søke, ser utviklingsmuligheter og karriereveier. Nå håper vi på både nye søkere og søknader fra bransjefolk som vil øke kompetansen for å møte nye behov, sier hun til DN.no.
 
Som StudentTorget tidligere har skrevet, er det også en enorm mangel på ingeniører og teknologer i Norge. Les hvilke ingeniører det er størst mangel på her.
 

LES OGSÅ: Kraftbransjen skriker etter ny arbeidskraft