Arbeidsmarkedets behov for mastergrader er ofte overdrevet, hevder Linda Lai, professor i organisasjonspsykologi ved Handelshøyskolen BI.

Hun forteller at mange nå søker etter folk som har mastergrad til jobber de egentlig ikke trenger mastergrad i.

– Mange studenter rekrutteres inn i stillinger som er enkle. Ofte forstår ikke arbeidsgiver hva de faktisk kan etter å ha tatt en mastergrad. De slipper derfor ikke til, sa hun nylig i et foredrag under ManpowerGroups Forum, skriver DN.no.

Det er så mange som tar høyere utdanning at en bachelor ikke lenger er nok. Lai mener det er en mastersyke når normen har blitt å ha en mastergrad.

– Mastersyken har oppstått fordi vi er så heldige å ha gratis utdannelse i Norge. Helt fra videregående og ungdomsskole får man studere det man vil, men egentlig burde man styre utdanningen etter arbeidsmarkedet.

– Tenk at vi har underskudd på ingeniører, mens populistiske utdannelser som media og utviklingsstudier blir eskalerte ut av proporsjoner, sier hun.


Statistikken viser at fremtidens arbeidsmarked krever høyere utdanning. Lai mener at man da må begynne å fokusere på riktig kompetanse, og ikke høyest mulig utdanning.

– Du er ikke kompetent selv om du har en mastergrad, du er kompetent når du har arbeidsoppgaver som passer til det du kan, sier Lai.

Rundt 25–40 prosent av arbeidstagere ikke får brukt det de kan. Dette gjelder særlig ferdigutdannede i sin første jobb. Når man har tatt en lang utdannelse og ikke får brukt den, er det et stort problem både for dem selv og bedriften de jobber i.

BI-professorens forskning viser at dette kan føre til svekket motivasjon, svakere innsats, dårligere måloppnåelse, mer fravær, dårligere helse, økte personalkostnader, mindre lojalitet, mindre hjelpsomhet og det kan skade bedriftens omdømme, skriver DN.no.