(Studenttorget.no:)

Fristen for å søke studieplass gjennom Samordna opptak var 15. april, og 1. mars for dem som søkte Politihøgskolen, luftfartsfag ved UiT, tidlig opptak, med særskilt vurdering eller med realkompetanse. De fleste er klar over søknadsfristen til studiet de ønsker å begynne på, men det kan allikevel skje at man glemmer å søke, ikke får til å søke på studier i tide eller ikke har bestemt seg for hva man vil studere innen den 15. april.

 

Det er kjedelig å måtte vente med å søke til neste år hvis du er klar til å begynne å studere allerede til høsten. Det finnes heldigvis noen muligheter for deg som har glemt å søke på studier i tide og som vil begynne å studere allerede i august.

 

Restplasser

Hos Samordna Opptak kan du søke på ledige studieplasser etter at hovedopptaket er ferdig. Den 19. juli legger de ut en liste over studieplasser som er tilgjengelige. Du har da en dag på deg til å bestemme deg for om det er noe du ønsker å studere blant disse plassene. Du kan også registrere deg som ny søker, hvis du ikke har søkt før. Fra den 20. juli kl. 09:00 kan du søke på de ledige studieplassene. Husk at det er førstemann til mølla, så ikke vent med å søke hvis du finner noe du ønsker å studere.


 

Studievalg.no er Norges største utdanningsportal. Her finner du alt om yrker, skoler og studiesteder. På Studievalg kan du se alle tilgjengelige restplasser*, samlet på ett sted.  Se alle ledige restplasser på Studievalg.no.

 

*19. juli oppdateres oversikten på Studievalg.no med de ledige studieplassene som legges ut på Samordna Opptak.

 

Selv om drømmestudiet ditt kanskje ikke har noen ledige plasser gir dette deg muligheten til å begynne å studere allerede til høsten. Og hvem vet, kanskje trives du enda bedre med dette studiet enn det du egentlig hadde tenkt å studere? Ellers så kan du alltids bytte studie til neste år.

 

Bli enkeltemnestudent

På de fleste universiteter og høyskoler kan du melde deg opp som enkeltemnestudent og søke på emner med ledige plasser. Å melde seg som enkeltemnestudent gjøres på skolenes nettsider, i SøknadsWeb. Fristen for å registrere seg som enkeltemnestudent varierer mellom studiestedene. På Universitetet i Oslo f.eks. er fristen for registrering 1. august og du kan melde deg opp til emner fra den 20. august kl. 09:00. Også her er det førstemann til mølla når det gjelder ledige plasser på emnene.


 

Privatskoler

Noen privatskoler har sine egne søknadssystemer og frister. Flere privatskoler har rullerende opptak frem til studiestart i slutten av august eller begynnelsen av september, dvs. at de tilbyr kvalifiserte kandidater studieplass frem til alle plassene er fylt opp. Eksempler på skoler som har egne søknadsfrister er BI, Bjørknes Høyskole og Treider. Søknadsfristene på de ulike studieretningene kan også varierer internt på de ulike studiestedene.

 

Folkehøgskole

Folkehøgskole er en mulighet til å prøve ut ulike fag i praksis, uten å måtte bekymre deg for teori, karakterer, pensum eller eksamen. Folkehøgskoleåret varer fra august til mai. Klassene er små (10-20 elever) og du bor på internat, og spiser og sover på skolen. I følge Folkehøgskolene, er de fleste folkehøgskoleelever mellom 18-24 år gamle, men det er ingen øvre aldersgrense for å gå på folkehøgskole. De fleste folkehøgskoler har rullerende opptak. Det finnes utrolig mange forskjellige ting du kan studere på folkehøgskole, avhengig av hva du er interessert i og syns er gøy.

Se alle ledige folkehøgskolestudier på Studievalg.no


 

Vurderer du å ta et friår?

Hvis du ikke har muligheten til å studere det du egentlig vil, vurderer du kanskje å ta et friår. Å ta et friår er en mulighet til å gjøre noe du ikke ville gjort ellers, og kan brukes til mange forskjellige ting. Du kan reise og oppleve verden. Du kan jobbe og skaffe deg arbeidserfaring du ellers ikke hadde fått hvis du begynte å studere allerede til høsten.

 

Noen har også muligheten til å prøve seg som det de ønsker å utdanne seg til, før de faktisk tar valget om å studere akkurat dette. En mulighet til det kan f.eks. være å jobbe som assistent i barnehage, lærervikar eller frilansjournalist, før man begynner å studere for å bli førskolelærer, lærer eller journalist.

 

Å jobbe frivillig er en mulighet til å skaffe seg erfaring med noe du kanskje ikke har muligheten til å jobbe med ellers, fordi du mangler utdanningen eller erfaringen som trengs. Mange organisasjoner eller foreninger er avhengige av frivillige for å gå rundt og setter stor pris på engasjerte, unge mennesker som ønsker å jobbe for dem.Lurer du på hva du kan bruke et friår til? LES MER: Alternative friår