F risten for å søke studieplass gjennom Samordna opptak var 15. april, og 1. mars for dem som søkte Politihøgskolen, luftfartsfag ved UiT, tidlig opptak, med særskilt vurdering eller med realkompetanse.
De fleste er klar over søknadsfristen til studiet de ønsker å begynne på, men det kan allikevel skje at man glemmer å søke, ikke får til å søke på studier i tide, eller ikke har bestemt seg for hva man vil studere innen den 15. april.
Det er kjedelig å måtte vente med å søke til neste år, hvis du er klar til å begynne å studere allerede til høsten.
Det finnes heldigvis noen muligheter, for deg som har glemt å søke på studier i tide og som vil begynne å studere allerede i august.
Restplasser
Hos Samordna Opptak, kan du søke på ledige studieplasser etter at hovedopptaket er ferdig.
I midten av juli, legger de ut en liste over studieplasser som er tilgjengelige.
Du har da én dag på deg til å bestemme deg for om det er noe du ønsker å studere blant disse plassene. Du kan også registrere deg som ny søker, hvis du ikke har søkt før.
Du søker på de gjenværende ledige studieplassene. Men husk at det er førstemann til mølla, så ikke vent med å søke, hvis du finner noe du ønsker å studere.
Noe som kan hjelpe, er Studievalg.no, som er Norges største utdanningsportal. Her finner du alt om yrker, skoler og studiesteder.
På Studievalg, kan du se alle tilgjengelige restplasser*, samlet på ett sted. Se her, for å titte på de nåværende ledige restplassene.
Selv om drømmestudiet ditt kanskje ikke har noen ledige plasser, gir disse restplassene deg muligheten til å begynne å studere allerede til høsten.
Og hvem vet, kanskje trives du enda bedre med dette studiet enn det du egentlig hadde tenkt å studere?
Ellers, så kan du alltids bytte studie til neste år.
Bli enkeltemnestudent
På de fleste universiteter og høyskoler, kan du melde deg opp som enkeltemnestudent og søke på emner med ledige plasser.
Å melde seg som enkeltemnestudent gjøres på skolenes nettsider.
Fristen for å registrere seg som enkeltemnestudent varierer mellom studiestedene. Også her, er det førstemann til mølla når det gjelder ledige plasser på emnene.
LES OGSÅ: Sletter deler av studielånet til lærere
Privatskoler
Noen privatskoler har sine egne søknadssystemer og frister.
Flere privatskoler har rullerende opptak frem til studiestart, i slutten av august eller begynnelsen av september, dvs. at de tilbyr kvalifiserte kandidater studieplass frem til alle plassene er fylt opp.
Eksempler på skoler som har egne søknadsfrister er BI, Bjørknes Høyskole og Treider.
Søknadsfristene på de ulike studieretningene kan også varierer internt på de ulike studiestedene.
LES OGSÅ: Kunne du tenke deg å jobbe på båt og fartøy? Da kan dette være noe for deg!
Folkehøgskole
Folkehøgskole er en mulighet til å prøve ut ulike fag i praksis, uten å måtte bekymre deg for teori, karakterer, pensum eller eksamen.
Folkehøgskoleåret varer fra august til mai.
Klassene er små (10-20 elever), du bor på internat, og spiser og sover på skolen.
I følge Folkehøgskolene, er de fleste folkehøgskoleelever mellom 18-25 år gamle, men det er ingen øvre aldersgrense for å gå på folkehøgskole.
De fleste folkehøgskoler har rullerende opptak. Det finnes utrolig mange forskjellige ting du kan studere på folkehøgskole, avhengig av hva du er interessert i og syns er gøy.
Du kan også lese mer om alle ledige forhøgskolestudier på Studievalg.no.
Vurderer du å ta et friår?
Hvis du ikke har muligheten til å studere det du egentlig vil, vurderer du kanskje å ta et friår.
Å ta et friår er en mulighet til å gjøre noe du ikke ville gjort ellers, og kan brukes til mange forskjellige ting.
Du kan reise og oppleve verden.
Du kan jobbe, og skaffe deg arbeidserfaring du ellers ikke hadde fått, hvis du begynte å studere allerede til høsten.
Noen har også muligheten til å prøve seg som det de ønsker å utdanne seg til, før de faktisk tar valget om å studere akkurat dette.
En mulighet til det, kan f.eks. være å jobbe som assistent i barnehage, lærervikar eller frilansjournalist, før man begynner å studere for å bli førskolelærer, lærer eller journalist.
Å jobbe frivillig er en mulighet til å skaffe seg erfaring med noe du kanskje ikke har muligheten til å jobbe med ellers, fordi du mangler utdanningen eller erfaringen som trengs.
Mange organisasjoner eller foreninger er avhengige av frivillige for å gå rundt, og setter stor pris på engasjerte, unge mennesker som ønsker å jobbe for dem.
Lurer du på hva du kan bruke et friår til? StudentTorget.no er en annen studentportal du kan bruke, hvor du kan finne tips eller inspirasjon til hva du kan gjøre under et friår.