(StudentTorget.no):

 

Tirsdag ble tallene fra opptaket til høyere utdanning gjennom Samordna opptak offentliggjort. Antallet søkere ved årets hovedopptak gikk ned fra 140.701 søkere i 2018, til 137.277 søkere i 2019. Det betyr at det var 3424 færre søkere i år, en nedgang på -2,4 prosent.

 

Som et resultat av flere studieplasser og færre søkere har flere søkere i år fått tilbud om studieplasser. Totalt har 99.319 søkere fått tilbud om studieplass gjennom hovedopptaket i år. Dette utgjør over 1000 flere søkere enn i fjor. Av disse fikk 57.482 søkere tilbud om studieplass på førstevalget sitt (Samordna opptak).

 

LES OGSÅ: Flere kvalifiserte søkere får studieplass

 

Medisinstudiet fortsatt vanskeligst å komme inn på

Under kan du se en oversikt over de ti studiene som er vanskeligst å komme inn på (ordinær kvote):

 

Studie Studiested Poenggrense

Medisin (høst)

Universitetet i Oslo (UiO)

68,5

Medisin (vår)

Universitetet i Oslo (UiO)

67,5

Medisin

NTNU (Trondheim)

67,3

Medisin

Universitetet i Bergen (UiB)

67,0

Medisin

Universitetet i Tromsø (UiT)

66,9

Honours-programmet, studieretning realfag

Universitetet i Oslo (UiO)

66,6

Psykologi (høst)

Universitetet i Oslo (UiO)


66,6

Odontologi

Universitetet i Bergen (UiB)

65,3

Psykologi (profesjonsstudium)

NTNU (Trondheim)

64,6

Psykologi (profesjonsstudium)

Universitetet i Bergen (UiB)

64,3

Kilde: Samordna Opptak

 

Medisinstudiet er fortsatt det vanskeligste studiet å komme inn på, med en poenggrense på mellom 66,9 og 68,5 poeng, og topper de fem første plassene på listen over studiene som er vanskeligst å komme inn på. Ellers er psykologistudiene og odontologi (tannlegestudiet) også blant de vanskeligste å komme inn på.  

 

LES OGSÅ: Nedgang i antall søkere til høyere utdanning

 

Nytt honours-program ved Universitetet i Oslo

Nytt på listen i år er det nye honours-programmet i realfag ved Universitetet i Oslo. På honours-programmet lærer studentene hvordan de kan være med på å løse fremtidens utfordringer ved bruk av teknologi, kunstig intelligens, databeregninger, fornybar energi med mer. Studentene fordyper seg i fysikk og astronomi, eller matte med informatikk. De tar også honours-emner gjennom hele studieløpet, sammen med studenter fra den andre realfagsfordypningen og fra humaniora.

 

For studenter innenfor førstegangsvitnemålskvoten var honours-programmet i realfag det vanskeligste studiet å komme inn på i 2019, med en poenggrense på 61,1 poeng. Honours-programmet i realfag har bare ti plasser, og det er også ti plasser på honoursprogrammet i humaniora. Studentene tar 210 studiepoeng i løpet av de tre årene de går bachelor.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet