Noen vet kanskje tidlig hva de vil studere og trenger lite eller ingen hjelp til valg av studier. For andre kan prosessen være lang, vanskelig og frustrerende.

 

Veiledere og karrieresentre på skolene

Altfor mange ender opp med studier der de ikke trives; noen hopper av, og andre fortsetter uten å være motiverte for det de studerer. For dem kan det være en idé å ta kontakt med noen som er spesialisert på området.

Snakk med din veileder på skolen, dersom du fortsatt er på videregående. De skal kunne gi deg informasjon og svare på eventuelle spørsmål du måtte ha om ulike yrkesveier og utdanninger.

Det finnes også veiledere på mange av de offentlige og private universitetene og høyskolene. Disse veilederne kan fortelle om hva slags utdannelser som finnes på deres institusjon, og gi svar på spørsmål du måtte ha om forskjellige utdanninger hos dem.

Noen av de største universitetene og høyskolene har også karrieresentre du kan henvende deg til.

 

Hjelp hos det private markedet

Dersom du ikke kommer i mål med hjelpen du kan få på de stedene som er nevnt, kan du ta kontakt med private karriereveiledere. De vil kunne arbeide mer i dybden og bevisstgjøre deg på hva som er viktig for å trives i en jobb.

For personer som ikke har noen anelse om hva de skal studere, kan dette være en nyttig investering.

Det finnes ulike bedrifter som driver med slik form for veiledning, og kvaliteten kan variere – derfor er det lurt å undersøke nøye før du bestiller time. Sjekk litt på nettet og ring dem for å høre hva de kan tilby deg.

Det kan være lurt å spørre om hva slags bakgrunn veilederne har, hvor lang erfaring de har, og hvordan de går frem i veiledningen. Det kan også være nyttig å finne ut hva slags type tester de bruker og hvilken oversikt de har over utdanninger, yrker og arbeidsmarked.

Prisen på private karriereveiledningstjenester kan variere. Det er viktig å undersøke hva du kan forvente deg av veiledningen, slik at du kan finne ut om det vil passe til det behovet du har.

Vibeke Scürch er karriereveileder i Emmali (www.emmali.no).