Hvordan kom du fram til at du ville dra til Odense for å studere?

Det var egentlig litt tilfeldig at jeg endte opp i Odense, men jeg fant raskt ut av at jeg ville til Danmark.

Jeg har alltid hatt lyst til å studere i utlandet, og da jeg fant ut at jeg ville studere medisin, var det bare å begynne å kikke på studiesteder i utlandet.

Jeg var innom USA, Irland, England og Australia på veien, men skyhøye opptakskrav i enkelte av landene, samt kompliserte søknadsprosesser hvor jeg allerede var litt sent ute, gjorde at jeg slo det raskt fra meg.

For min del var Øst–Europa uaktuelt, så da virket Danmark som et naturlig valg – samt at jeg kjente mange som studerte i Danmark, og stortrivdes.

 

Utveksling i Danmark

Navn: Kaja Tangen Nortvedt

Alder: 24 år

Studerer: Medisin

Studiested: Odense, Danmark

 

 

Fortell litt om skolen og studentmiljøet.

Universitetet i Odense heter Syddansk Universitet, og huser omtrent 20 000 studenter innenfor alt fra profesjonsstudier som jus, psykologi, medisin og kiropraktikk til humanoria- og samfunnsfag.

Siden universitetet er såpass stort, er det ikke så mye miljø å skryte av mellom de forskjellige studieretningene.

I tillegg, har vi på medisin det meste av undervisningen vår på sykehuset etter 3. semester, så vi er litt isolerte fra de andre studieretningene.

Imidlertid, er studiemiljøet innad på medisin veldig veldig bra, med en fantastisk studiestart det første året, og masse fester og sosiale arrangementer gjennom alle seks årene. Det enorme antallet studentforeninger bidrar også til det gode studiemiljøet.

I tillegg, legger Odense mye vekt på å være en god studentby, så det er alltid et eller annet arrangement man kan delta på.


 

Og studiet og undervisningen?

Medisinstudiet i Danmark er delt inn i en treårig bachelor og en treårig master (kandidat på dansk), hvor av de fem første semestrene er hovedsakelig prekliniske, mens de seks siste semestrene (kandidaten) består av kliniske fag.

Odense følger en modulbasert og ganske progressiv studiemodell, hvor man på bachelordelen har 8 ukers undervisning innenfor et tema (f. eks hjerte/lunge) og så eksamen.

I disse 8 ukene har man alle de aktuelle prekliniske fagene innenfor temaet, som anatomi, fysiologi, histologi og embryologi.

På kandidaten følger man samme modell, med fokus på klinikk, diagnostikk, patofysiologi og patoanatomi, innenfor de forskjellige temaene.

I tillegg, er det en del klinikkopphold på kandidaten, hvor man er på forskjellige avdelinger på sykehusene og virkelig får smakt på hvordan det er å være lege.

 

Hvordan var søknadsprosessen?

Nå er det en stund siden jeg begynte på studiet, så jeg kan vel ikke skryte på meg at jeg husker alle detaljene i søknadsprosessen, men så vidt jeg kan huske var det en rimelig enkel og grei sak!

Dette i stor grad takket være ANSA, som var like blide når jeg ringte de til alle døgnets tider med et eller annet halvdumt spørsmål.

I Danmark søker man gjennom den Koordinerede Tilmelding (www.kot.dk) som tilsvarer Samordna Opptak i Norge.

Søknaden må, for utenlandsstudenter, være sendt innen 15. mars, så det kan lønne seg å være godt forberedt.

I Danmark har man, i stedet for primær- og sekundærkvote, det som heter kvote 1 og kvote 2. I kvote 1 søker man bare med karaktersnitt, mens man i kvote 2 kan få positiv uttelling på en hel del andre ting som arbeidserfaring, motivasjon og personlig egnethet.

I Odense tar man inn 50 prosent i kvote 1 og 50 prosent i kvote 2, hvor opptaket til kvote 2 består av to omganger med tester.

Den første testen er en multiple choice test, hvor man får en rekke oppgaver som tar sikte på å måle evne til logisk resonnement, refleksjonsnivå og kognitive evner.

De som får høyest score på denne testen, kommer videre til det som kalles et multiple mini interview, som består av ca. 10 stasjoner hvor man får en oppgave ved hver stasjon, som skal løses innenfor to minutter.

Oppgavene går ikke på allmennkunnskap eller å være boksmart, men på samarbeidsevner, motivasjon, om du klarer å reflektere over begge sider av forskjellige etiske dilemmaer og personlig egnethet – for å nevne noe.

De beste herfra blir tatt opp på studiet.

En siste ting som er viktig å huske på, er at realfagspoeng, fordypningspoeng og forbedrede karakterer ikke gjelder i Danmark – det eneste man kan søke med er det rene snittet man har på vitnemålet fra videregående.


 

Hvordan er prisnivået?

Prismessig er Danmark på alle måter et dejlig land å bo i.

Mat, kollektivtransport og de viktigere tingene som øl og vin er latterlig billig i Danmark i forhold til Norge.

I Odense er det også fryktelig billig å bo, og man kan lett få en fin 2-roms til 2500 kroner per måned.

Alt i alt bidrar dette til at studielånet holder så det monner for de fleste danmarksstudentene, selv om alt selvfølgelig brukes opp på mystisk vis til syvende og sist.

 

Hva gjør man på fritiden?

Som de fleste andre studenter tipper jeg – tilbringer tiden hovedsakelig med hverandre, enten det er trening, middager, på en brun bar eller på en av de mange festene.

I eksamensperioden går de fleste inn i eremittilværelsen for en liten stund, men da gjelder det bare å flytte det sosiale livet der det finnes folk – fellesmiddag bestående av kjøpepizza på lesesalen en lørdagskveld er sterkt undervurdert.

 

Hva er det beste ved å studere i Odense?

Det beste med å studere her, er uten tvil det sosiale miljøet.

Jeg har blitt kjent med utrolig mange fine folk, og det er alltid ett eller annet morsomt som skjer som man kan kaste seg med på.

Et veldig bra medisinstudium, billige priser og den gylne muligheten til å møte på den folkekjære danske artisten Kim Larsen på et av byens mange utesteder er et pluss.


 

Er det noe du syns er negativt eller utfordrende ved å studere i Danmark?

Det er vel ikke noe jeg tenker på som spesielt negativt ved å studere her, men det verste må vel være det faktum at høsten her varer fra oktober til mai, bare avløst av en veldig kort vår, før det er på’an igjen med høst.

Dette bringer selvfølgelig med seg endeløse mengder regn og motvind i alle retninger, noe som blir en utfordring når du skal ut på en 20–minutters sykkeltur til universitetet halv åtte mandag morgen.

Man blir vel også rimelig hjemmekjær av å studere i utlandet, og det jeg savner aller mest er utvilsomt norsk natur! I tillegg til norsk spekeskinke, Skyr og det gule tacokrydderet.

Da er det heldigvis ikke langt til fedrelandet, hvis hjemlengselen skulle melde seg. Men alt i alt, veier fordelene utvilsomt opp for ulempene.

 

Har du noen gode tips til andre som ønsker å studere i Odense og Danmart for øvrig?

Ja – gjør det!

Danmark er absolutt et fantastisk land å studere i, av alle tidligere nevnte grunner.

Man får en veldig fin utenlandserfaring med på kjøpet, selv om Danmark ikke er så fryktelig langt vekk.

Sånn rent praktisk, vil jeg anbefale at man er tidlig ute med planlegging, og får sendt avgårde søknaden i god tid.

Og til syvende og sist: ikke stress – alt ordner seg med litt planlegging, og heldigvis er ANSA behjelpelige med alt det praktiske.