V åren 2011, deltok NTNU-studenten Guri Hanstvedt på Case-konkurransen ”Suitable for Business”, arrangert ved det danske universitetet CBS.
I løpet av dette oppholdet, fikk hun et svært godt inntrykk av studiestedet og av København som studieby.
Og så møtte jeg ganske tilfeldig en kjekk danske som deltok på ”Suitable for Business” med et lag fra CBS, som jeg senere har blitt kjæreste med. Han skal nok også ha en stor del av æren for at jeg valgte å studere i København, smiler Guri.
Navn: Guri Hanstvedt
Alder: 25 år
Studerer: Master i Politisk Kommunikasjon og Ledelse
Studiested: Copenhagen Business School (CBS)
Praktikant hos: Den Norske Ambassaden, København, Danmark
Mye gruppearbeid
Masterprogrammet i politisk kommunikasjon og ledelse ved CBS er, ifølge Guri, det eneste av sitt slag i Skandinavia, og baserer seg på de tre grunnelementene politikk, kommunikasjon og ledelse.
I det første året av studiet er alle fagene fastlagt, mens man i det andre året står litt mer fritt til å velge fag og eventuelt også kan ha en praksisperiode.
Den siste halvdelen av masteren går med til å skrive spesiale, som er en avsluttende oppgave.
Jeg synes vi har fått mye undervisning og nivået er relativt høyt, sier Guri.
Jeg føler helt klart jeg må arbeide litt mer for å få gode karakterer enn i Norge, men det kan selvfølgelig også skyldes at det er en forskjell på bachelor- og masternivå, legger hun til.
CBS-studenten synes det på mange måter er ganske likt å studere i Norge og Danmark. Men kanskje den største forskjellen, fra hennes tidligere studier ved NTNU i Norge, er at danske studiesteder har mer gruppearbeid og store gruppeprosjekter, fremfor individuelle oppgaver.
På CBS er det også mer vanlig med muntlig eksamen, noe som har vært litt utfordrende siden jeg ikke har hatt en eneste muntlig eksamen siden videregående, vedkjenner Guri.
Karakterskalaen er også litt annerledes, med noen merkelige tall som ikke riktig gir mening, ler hun.
Praktikant ved Den Norske Ambassaden
For Guri starter en vanlig dag i København med at hun hopper på sykkelen for å ta seg frem til forelesning eller gruppearbeid med studiekamerater, ofte i full motvind ettersom det blåser mye i den danske hovedstaden.
Siden hun hadde mulighet til å ha et praksisopphold i løpet av masterstudiet, og var ganske lei av å studere, bestemte Guri seg for å søke på en praktikantstilling for å få muligheten til å bringe teori ut i praksis.
Denne høsten er jeg praktikant på Den Norske Ambassaden i København, så en vanlig dag er for tiden en arbeidsdag med mange spennende oppgaver, blant annet rapportering til Norge om saker av relevans i dansk politikk og samfunnsliv.
Ambassaden ansetter to praktikanter hvert halvår, og en nysgjerrighet for hva som foregår på et slikt sted gjorde at Guri ønsket seg dit.
Praktikantperioden varer i seks måneder og til nå har jeg vært der i fire. Selv om tiden går fort, har jeg lært utrolig mye, og vil helt klart oppfordre andre til å prøve det samme hvis de skulle få muligheten, forteller Guri.
Når Guri ikke er på skolen eller på jobb i ambassaden, sykler hun gjerne rundt for å utforske byen.
CBS-studenten synes den danske hovedstaden er en flott studieby der det skjer noe hele tiden, særlig på kulturfronten.
Kort vei til hjem
En liten utfordring ved å studere ved CBS er, ifølge Guri, at studentene ikke får vite eksamensdatoer eller når forelesningene starter mer enn en måned før semesterstart. Dette kan være utfordrende når man vil planlegge ferier god tid i forveien for å kunne skaffe seg billige flybilletter hjem til Norge.
Ellers synes Guri det meste ved studieoppholdet i København har vært positivt.
Søknadsprosessen for å komme inn på CBS var ganske enkel og det danske språket vente hun seg raskt til.
Guri har inntrykk av at leieprisene i Danmark er lavere enn i Norge.
Selv bor hun i en moderne studentbolig (kollegie) sammen med kjæresten.
De deler et dobbeltrom på rundt 45 km2 med egen stue og eget bad. Kjøkken deler de med elleve andre. For dette betaler Guri 2800 kroner i måneden, omtrent 2000 kroner mindre enn det hun betalte da hun studerte i Trondheim.
Skal man bo midt i sentrum av København må man imidlertid regne med å betale en del mer.
Prisnivået på mat og alkohol er også lavere enn i Norge.
Guri har det derfor bra som student i Danmark økonomisk sett.
For tiden er den danske kronen likevel en del sterkere enn den norske, noe som gjør at pengene fra Lånekassen ikke blir like mye verdt her nede. Det er noe man også skal huske på som student i utlandet.
Guri anbefaler gjerne andre å ta studier ved CBS, som for øvrig er det mest populære utenlandske lærestedet blant norske studenter. Universitetet har et høyt ambisjonsnivå og har en god kobling mellom studier og arbeidsliv.
Dersom man har lyst til å prøve å studere i utlandet, men ikke vil reise så langt vekk, er Danmark midt i blinken, sier Guri. Kort vei til Norge, men likevel med en litt annerledes kultur.
Dessuten er Danmark litt mer internasjonalt orientert enn Norge, noe som er et fint perspektiv å få med seg, avslutter hun.