L yst til å oppleve litt lokal kultur?

Her er StudentTorgets tips til ti ting du kan finne på i Danmark når du trenger å koble av fra studiene.

 

1. Gourmetmat

Er du en av dem som lever og ånder for spennende og unike matopplevelser? Da bør du absolutt ta turen til den danske hovedstaden for en liten matsafari.

København kan nemlig skilte med hele 15 restauranter med én eller flere Michelin-stjerner, inkludert Noma som flere ganger har blitt kåret til verdens beste restaurant.

Prisene er ikke akkurat studentvennlige, men er man flink til å spare, kan man en sjelden gang unne seg en liten gastronomisk utskeielse.

 

 

2. Tivoli i København

Danmarks hovedstad er kjent for sin tradisjonsrike fornøyelsespark Tivoli.

Parken, som ble grunnlagt allerede i 1843, ligger sentralt plassert i byen og har over tre millioner besøkende i året.

Tivoli kan by på 25 kjøreattraksjoner, blant dem den halsbrekkende Dæmonen og Rutschebanen som er en av verdens eldste fremdeles fungerende berg-og-dal-baner.

Er du ikke en stor adrenalinjunkie, kan du heller leie en av de små Dragebådene for en romantisk båttur på dammen inne i parken, eller du kan hoppe på den klassiske Dyrekarusellen.


 

3. Besøk slottene

Danmark er full av flotte slott!

Cirka 25 kilometer fra Århus i Midt-Jylland finner du praktfulle Rosenholms slott som er åpent for publikum i sommermånedene. Her får du et innblikk i livet til den adelige Rosenkrantz-slekten som har bygget og bodd i slottet i over 400 år.

Frederiksborg slott ved Hillerød, cirka 33 kilometer fra hovedstaden, er også verdt et besøk. Slottet ble bygget av Christian 4. på begynnelsen av 1600-tallet og er Nordens største renessanseanlegg. Frederiksborg rommer i dag også Det Nationalhistoriske Museum og rundt slottet finner du en flott hage i barokkstil.

Flere slott i Danmark:

- Amalienborg i København
- Charlottenlund i Gentoft kommune, Sjælland
- Dragsholm i det sydvestlige Odsherred, Sjælland
- Egeskov slott i Kværndrup, Fyn
- Gammel Estrup 20 kilometer øst for Randers
- Kronborg i Helsingør, Sjælland
- Vallø slott i Valløby, Sjælland

 

4. Nyhavn

På flotte sommerdager er en tur til en av Skandinavias flotteste havner så absolutt å anbefale.

Slå deg ned på en av de mange uterestaurantene og nyt et glass øl og en matbit mens du suger til deg alle inntrykkene fra det idylliske havneområdet.

Om vinteren, kan du besøke Nyhavns koselige julemarked som vanligvis åpner i midten av november.


 

5. Danske strender

Det er ikke bare i Syden man finner fine, hvite sandstrender så langt øyet kan se. Også Danmarks lange kystlinjene kan by på mange strandperler.

Føler du for en avslappende dag på stranda, kan du for eksempel ta turen til Hvide Sande i Midt-Jylland, som i 2010 ble kåret til landets flotteste strand av Reiseliv.dk sine lesere.

Her kan du koble av på den kritthvite sandstranden som strekker seg over hele 40 kilometer.

Stranden har blått flagg, hvilket er et bevis på at strandens vannkvalitet, miljøinnsats og sikkerhetsforhold holder høy kvalitet.

Flere strender i Danmark:

- Bisnap badestrand, Nord-Jylland
- Amager Strandpark ved København
- Balka, Bornholm
- Liseleje, Nord-Sjælland

 

 

6. 60 millioner legoklosser

Finn frem barnet i deg og tilbring en dag i legoens magiske verden!

Legoland i Billund er fremdeles en av Danmarks mest populære fornøyelsesparker.

Her kan du spasere rundt i Miniland og oppleve den store verden i miniformat, dra på oppdagelsestur i Polar Land med rutsjebanen Polar X-plorer som ender med et fem meter drop ned i isbjørnens hule, og kose deg med legoformet pommes frittes.


 

7. Den blå planet

Haier, djevelrokker og dvergkrokodiller er bare noen av de mange fisk og havdyrene du vil støte på, dersom du tar turen til Københavns nye akvarium.

Den Blå Planet som åpnet dørene våren 2013, kan skilte med over 20 000 arter.

En av akvariets største attraksjoner er Oceanet, byggets største akvarium. Her kan du oppleve akvariets forunderlige liv, enten fra amfitribunen, eller ved å spasere tørrskodd igjennom den 16 meter lange, og gjennomsiktige, tunellen, mens oceanets beboere svømmer over og under deg.

Selve bygget, som er tegnet av 3XN AS, er inspirert av en hvirvelstrøm og har med sin særegne form blitt et av Danmarks nye arkitektoniske landemerker.

 

 

8. Skagen

Danmarks nordligste by, kan friste med flotte hvite sandstrender og en idyllisk fiske- og småbåthavn.

Er du kunstinteressert, bør du ta turen innom Skagens Museum, der du kan oppleve verk av de kjente Skagenmalerne, som på 1880- og 90-tallet slo seg ned i Skagen på grunn av det spesielle lyset i området.

Du kan også kare deg opp de mange trappetrinnene, til toppen av 46 meter høye Skagen fyr, landets nest høyeste fyrtårn. Herfra kan har du god utsikt utover det vakre landskapet.


 

9. Utforsk dansk mote og design

Vårt lille, flate naboland i sør er kjent for sitt flotte design.

Blant Danmarks mange designikoner, finner vi den verdenskjente arkitekten og møbeldesigneren Arne Jacobsen.

For å oppleve hans arbeid kan du for eksempel ta turen til Radisson SAS Royal Hotel Copenhagen, som ble tegnet av Jacobsen på slutten av 1950-tallet. Her finner du også de klassiske stolene, Ægget og Svanen, som Jacobsen tegnet til hotellet.

Er du mer interessert i klær, kan du dra på motesafari i Københavns gater og finne designperler fra kjente merker som Bruuns Bazaar, By Marlene Birger og Mads Nørgaard.

 

10. Festivalen over alle festivaler

Roskilde-festivalen har kunnet by på mange legendariske konserter siden oppstarten i 1971. Artister som The Rolling Stones, Arctic Monkeys og punkdronningen Patti Smith, har alle satt sine ben på Roskildes hovedscene opp gjennom tidene.

Festivalen er en av de største årlige musikkfestivalene i Europa og definitivt en av de mest populære blant musikkglade nordmenn. Hvert år valfarter norsk ungdom til byen for å delta på den store musikkfesten.

Har du gjort unna eksamenslesingen før månedsskiftet juni-juli er det med andre ord bare å finne frem festivalgarderoben og sette seg på toget til Roskilde!