D et er et stort behov for flere sykepleiere i norsk helsevesen.

Ettersom det er kniving om plassene i Norge, valgte Ingrid (22) å prøve lykken på Københavns profesjonshøyskole. Etter et år på folkehøyskole, etterfulgt av en rolig tilværelse i Oslo, ønsket Ingrid nye «vibes».

 

Utveksling til Danmark

Navn: Ingrid Johanne Simonsen

Alder: 22 år

Studieretning: Sykepleier

Studiested: Københavns profesjonshøyskole i København i Danmark.

 

Hun oppdaget snart at Danmark har andre forutsetninger for sine søkere enn Norge. Dette gjør det mulig å komme inn på sitt drømmestudie uten toppkarakterer.

I søknadsprosessen, var det mye nytt å sette seg inn i, men jeg er generelt litt dårlig på å sette meg inn i slike ting, innrømmer Ingrid. Men klarer jeg det, så klarer du det.

Det tok litt tid, men ANSA var gode til å hjelpe meg underveis.

Jeg søkte kvote 2 som de har her i Danmark, det vil si at jeg søkte meg inn med erfaring- og motivasjonsbrev. Dog må man ha bestått VGS, sier hun.

 

Bra uteliv

Ingrid kom inn på studiet, og dro til København, hvor hun bor meget sentralt til.

København er en by full av liv og røre, noe som passer midt i blinken for ivrige studenter som ønsker nye, urbane impulser.

Ingrid forteller at Kongens by er fullspekket av kulinariske opplevelser, shopping, et bra uteliv og fantastiske omgivelser, samt et godt studentmiljø.

København er egentlig litt som Oslo, sier hun. Med mange forskjellige bydeler, som også vil si at prisene varierer på restauranter, utesteder, matbutikker etc.

Det jeg liker best med København er at de satser tungt mot second hand- og gjenbruksbutikker. Pluss at det kryr av loppemarked og klesmarkeder nå mot sommeren, fortsetter hun.

– Her kan du finne så mye fint til en billig penge. Jeg har selv gjort mange kupp.


 

Studentrabatter overalt

Ingrid forteller at den koselige atmosfæren og de korte avstandene, gjør at man enkelt lærer seg å kjenne byen og raskt føler seg hjemme, men noen forskjeller er det.

Hun mener København, som studentby, er helt topp på mange måter.

Studiemiljøet er veldig bra. Jeg føler egentlig København by styres av oss studenter. Det er studentrabatter over alt, sier hun.

En forskjell fra Norge, er at danskene har en helt annen drikkekultur. De tar seg gjerne en øl tirsdag- som lørdag. Det er hyggelig og sosialt, selv om det kan ha sine negative sider, men alt med måte.

Når jeg ikke er på skolen, er jeg med venner eller sykler rundt i byen som en galing, sier hun. Det er så lett å komme seg rundt i København, takket være de fine sykkelstiene.

København er virkelig ikke en kjedelig by, og nå som det går mot sommer er alle ute i gatene, nyter sola med musikk, øl og generelt topp stemning, forteller hun.

LES OGSÅ: Danmark - studievalg-link sak

 

Hver dag er ulik

Siden Danmark kun er et steinkast unna Norge, og har mye språklige likheter, er det mulig for Ingrid å både skrive og prate norsk på studiet. Hun sier likevel dette kan by på noen utfordringer.

Når det kommer til «sykepleiesjargongen», kan det i noen tilfeller oppstå misforståelser, spesielt siden vi er mye i praksis, forteller hun.

Danskene er generelt dårlig på å forstå norsk og alle tror du er svensk, da de ikke klarer å høre forskjell, fortsetter hun. Men etter litt tid legger man om og da er det lettere å bli forstått.

Hun legger til at sykepleie er et variert og spennende studium, hvor hver dag er ulik. De følger ingen fast timeplan, men har en studiedag i uken.

Praksisperiodene gjør hver dag unik og prepper studentene for arbeidslivet. Ingrid mener det er et slitsomt, men utrolig spennende og actionfylt arbeid.

Ingrid er sikker i sin sak når det blir spurt om hun vil anbefale andre å søke studier i København eller utlandet:

– Jeg vil anbefale alle som vurderer å studere i utlandet om å bare gjøre det. Prøv det ut! Trives man ikke, så kan du alltid komme hjem igjen.

København er også veldig nærme Norge, så det er bare å fly hjem i helger hvis man vil det.

Det er også veldig mange nordmenn i København – noe som kan være positivt og negativt, alt etter hvordan man ser på det. Men det norske miljøet er veldig godt og trygt.

Det er også lærerikt og morsomt å bli kjent med dansker, avslutter Ingrid.