Hvordan fant du ut at det var til København du ville dra?

Jeg var så heldig å finne en fantastisk dansk gutt da jeg var på utveksling i Australia. Derfor undersøkte jeg masterutdannelser både i Norge og Danmark, og fant etterhvert mitt drømmestudie ved Aarhus Universietet, Campus Emdrup i København.

Her kunne jeg få alt jeg ønsket på en gang: Storby, studier og kjærlighet.

 

Utveksling til Danmark

Navn: Sissel Rugtvedt Larsen

Alder: 24

Studerer: Kandidat i pedagogisk sosiologi

Studiested: Aarhus Universitet, Campus Emdrup i København

 

Hvordan er universitetet og studentmiljøet?

Instituttet jeg leser ved er relativt stort, men fordi resten av Aarhus Universitet ikke ligger i København, får man likevel en følelse av det lille, trygge.

Studentmiljøet her er ganske ulikt det jeg er vant til fra Oslo. Hver fredag samles studentene på tvers av fagområdene til fredagsbar, enten med faglig debattinnslag eller bare for hyggens skyld.

Klassen jeg går i er stor, med ca 70-80 elever. Likevel – det har fra første skoledag vært sosiale samlinger og gruppeinndelinger i regi av universitetet, og det har ført til at jeg nå kjenner mange av de andre medstuderende godt.

 

Hvordan er studiet og undervisningen?

Universitetet er veldig bra.

Alle foreleserne er utrolig dyktige og inspirerende. Vi blir hele tiden oppdatert på den nyeste forskningen innenfor fagområdet.

Undervisningen er lagt opp på en litt annen måte enn det jeg var vant til fra Universitetet i Oslo. Her er vi samlet flere dager og over flere timer av gangen.

En forelesning varer ofte fra klokken 10.00 til 14.30 med en felles matpause klokken 12.00. På den måten blir det veldig sosialt, siden vi alle går og spiser sammen hver dag.

I tillegg til forelesningene, har universitetet også et forelesningsforløp som går parallelt med fagene første semester, hvor tema i større grad handler om det faglige samarbeidet mellom studentene.


 

Hvordan var søknadsprosessen?

Søknadsprosessen var ganske lik som i Norge når det gjelder opptak til master.

Fordi jeg var norsk og hadde en bachelorgrad fra Norge, kunne jeg søke på samme grunnlag som danske studenter.

Det eneste jeg måtte gjøre var å sende inn en bekreftelse av min bachelorgrad og de norske karakterene innen 1. april.

 

Hvordan er prisnivået i Danmark?

Prisnivået er litt lavere enn i Norge. Som norsk student med støtte fra lånekassen og en liten deltidsjobb kan man klare seg godt.

Boligprisene i København er litt lavere enn i Oslo, men tilgjengjeld er det mange gamle leiligheter med små bad, så man kan fort måtte ta til takke med å dusje over doen.

Ellers kan man spare litt penger i måneden på busskort. Københavnere sykler overalt hele året, og byen er godt tilrettelagt for sykkellister.

 

Hvor mye betaler du for å leie bolig?

Jeg bor med kjæresten min i en studentbolig. Vi betaler cirka 8000,- for 55 kvm, inkludert strøm og oppvarming.

Leiligheten ligger et stykke fra byen og det er derfor relativt dyrt til å være København.

Dette var en midlertidig løsing fordi vi ikke ville betale for mye i depositum til ukjente utleiere før vi hadde sett leiligheten.

I desember flytter vi derimot til en av byens mer sentrale bydeler, Østerbro, og får da en 65 kvm leilighet til 7000 kr i måneden.


 

Hva gjør man på fritiden i København?

København har mye å by på. Problemet er å få tid til alt, mellom de mange forelesninger, oppgaver og tekster man skal sette seg inn i.

København kan å by på alt fra spennende foredrag, til utekino i flere av de store parkene – for ikke å snakke om de mange unike små butikkene som vi ikke har i Norge, og et veldig hyggelig uteliv med mange ulike barer og kafeer.

 

Hva synes du er det beste med å studere i København/Danmark?

Det beste med å studere i København er definitivt byen og menneskene.

Københavnere er virkelig hyggelige mennesker som gjerne hjelper deg å finne veien om du har gått deg bort eller syklet feil.

I tillegg, så er det deilig at man uansett vær tar sykkelen til skolen eller byen, med de mange tusen andre sykelister.

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i København?

Nei, egentlig ikke.

Jeg var først litt redd for at jeg skulle ha problemer med å følge undervisningen på grunn av språket, men det har viste seg å ikke være annet enn en tilvenningssak.

Dessuten er den danske dialekten de snakker i København veldig tydelig og enkel å forstå.

 

Har du noen tips til andre som ønsker å studere samme sted?

Ikke nøl med å reise, bare gjør det.

Det er det beste valget jeg har tatt.

Noen av de beste opplevelsene jeg har hatt hittil kommer fra utveksling og utenlandsstudier.