(StudentTorget.no):
 
Navn: Christoffer Laulund
 
Alder: 26
 
Utdanning:
BS Aerospace Engineering fra Embry-Riddle i Florida, USA. 
 
MSc i General Management fra Handelshögskolan i Stockholm
 
Studiested: Stockholm, Sverige
 
 
 
Hvordan kom du fram til at det var hit du ville dra?
 
For meg var det aldri noe reelt alternativ å studere i Norge. Helt siden jeg var ganske liten ville jeg ut i verden og utforske den. Skaffe meg kunnskap om andre kulturer og levesett og tilegne meg kunnskap jeg kun kunne få ved å bo ute.
 
I tillegg er luftfart det jeg brenner for og flyingeniørlinjen finnes ikke i Norge. Når det gjelder Stockholm var det først og fremst programmet jeg fant på Handelshögskolan. Etter å ha tatt en bachelorgrad i aerospace engineering i USA ville jeg komplimentere utdanningen min med økonomi, management og ledelse. Det finnes ikke så mange programmer som tilbyr den blandingen uten noen tidligere erfaring eller formell utdannelse i business.
 
 
Kan du fortelle litt om skolen og studentmiljøet?
 

SVENSK GRÜNDERÅND: - I Sverige virker det som det er et større fokus på entreprenørskap og en bedre kultur for å starte noe eget, forteller Christoffer.
Studentmiljøet her er utrolig bra! I Stockholm er det fire store universiteter med ulikt fokus: Kungliga Tekniska Högskolan, Karolinska Institutet, Stockholms Universitet, og Handelshögskolan, krydret med et hav av andre mindre, mer spesialiserte, skoler. Det gjør at man alltid treffer nye studenter med et annet syn enn en selv, og at det er utrolig mange sosiale arrangementer! Det er gøy å være student i Stockholm.
 
 
Fortell litt om studiet og undervisningen:
 
Det var nettopp studiet og undervisningen som trakk meg til Stockholm og Handelshögksolan! På linjen General Management er programmet lagt opp veldig praktisk. De første seks månedene går med til basisfag i business, økonomi, og ledelse. Parallelt med det er vi med på mindre kurs i ulike emner, alle relevante til management, men på et personlig nivå eller fra en utradisjonell vinkel. Underveis får vi også jobbe aktivt med selskap som har veldig realistiske problemstillinger for å ta i bruk det vi har lært så langt. Disse ukene jobber vi i prinsippet som konsulenter og får veldig verdifull praktisk erfaring. I stedet for en masteroppgave jobber vi med et capstone-prosjekt i et selskap vi selv velger. Undervisningen består stort sett av forelesninger utenom det jeg allerede har beskrevet. Det er mange prosjekter og en del simulasjoner inkludert i de forskjellige fagene.
 
 
Hvordan var søknadsprosessen?
 
Søknadsprosessen var enkel og grei. Alt er samkjørt gjennom antagning.se, som fungerer som Samordna opptak i Norge. Det er ofte spesifikke krav til hva som skal med i søknaden, men alt sendes til antagningens kontorer og blir videreformidlet derfra. Deretter får man plutselig en email fra skolen med invitasjon til intervju!
 
 
Hvordan er prisnivået og leieprisene i Stockholm? 
 
Prisnivået er som kjent lavere enn det norske, men ikke veldig mye. Det samme går for leiemarkedet. I Stockholm er det i og for seg et kapittel for seg selv, med utrolig mange rare regler og ordninger, men prisnivået ligger litt under det i Oslo.
 
Hva gjør du når du ikke er på skolen?

KORT PAUSE I LESINGEN: Noe må man jo finne på, forklarer Christoffer.
 
Når jeg ikke er på skolen pleier jeg å ta meg en joggetur rundt byen, gå en tur, ta noen øl med kamerater, lage middag hjemme hos noen, være med på et av arrangementene til de mange lærestedene i byen, dra på en konsert eller et idrettsarrangement, eller bare ligge flat på senga og ønske at døgnet var litt lenger.
 
 
Hva er det beste med å studere i Sverige? 
 
Nå vet ikke jeg hvordan det er å studere i Norge, men basert på det mange av mine venner forteller og det jeg opplevde av norsk utdanning på videregående, vil jeg si at systemene og opplevelsene er ganske like. I Sverige virker det som det er et større fokus på entreprenørskap og en bedre kultur for å starte noe eget, men ellers oppleves mye likt. Det beste med å studere i Stockholm er byens sjarm og praktfulle omgivelser - det er herlig å ta seg en tur rundt i byen nesten når som helst.
 
 
Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Sverige?
 
Ikke direkte. Det er vel alltids ting man kan irritere seg over, men ingenting jeg har opplevd som unikt med Sverige i den sammenheng.

SKJÆRGÅRDSIDYLL: - Her seiler vi i skjærgården utenfor Stockholm. Dette er ca. 15 minutter med båt fra nærmeste t-banestasjon, sier Christoffer.
 
 
Hvordan er en vanlig dag i Stockholm?
 
En vanlig dag i Stockholm er full av liv! Det er mange studenter og byen kjennes levende stort sett hver dag. Noe jeg liker veldig godt med Stockholm er at det føles som mer enn én by. De ulike øyene og bydelene er så forskjellige at det føles som man er i en helt annen by til tider. Likevel er man stort sett aldri mer enn ti minutter unna der man startet! Og jeg kommer ikke utenom å nevne "fika". Det er den svenske motsatsen til kaffepauser, bare hyppigere, hyggeligere, mer "hellig" og med flere kanelboller.
 
 
Vil du anbefale andre å studere ved din skole, har du evt. noen tips til nye studenter?
 
Absolutt! Søk dere ut og gjerne til Handels! Om det er noen som har spørsmål eller ønsker spesifikke tips er det bare å ta kontakt. Og det - ta kontakt - er mitt største tips.