Hvordan kom du fram til at det var hit du ville dra?

Etter jobb og diverse reiser rundt om i verden, var jeg i 2010 klar for å begynne å studere.

En ting var sikkert: jeg ville ut av Oslo og Norge.

 

Utveksling til Sverige

Navn: Johanne Svendsen Rognlien

Alder: 25

Utdanning: Bachelor filmvitenskap, bachelor litteraturvitenskap

Studiested: Lunds Universitet, i Malmö, Sverige

 

Først søkte jeg på universiteter i England og Skottland. Jeg kom inn på alle sammen, men jeg oppdaget raskt hvor mye som skulle betales i skolepenger. Det ble rett og slett for mye, i hvert fall for såpass ”usikre emner” i forhold til jobb som de jeg ville fordype meg i.

Så var det en god venn som hadde gått et halvt år ved Lunds Universitet og trivdes godt.

Sverige, og Skåne, som nesten må regnes for et eget land å være, ble for meg et sted som var annerledes, men likevel ikke så langt borte fra venner og familie i Norge.

 

 

Kan du fortelle litt om skolen og studentmiljøet?

Det å komme til Lund, og ikke minst Malmö, var en fantastisk opplevelse og noe som anbefales særlig til helt ferske studenter.

Dette er og blir en studentby. En by som lever under terminene med unge mennesker fra hele verden, men som er tilnæret tom på sommeren.

Det er et godt sted å starte studietiden, der det finnes uttallige foreninger og aktiviteter som gir deg mange muligheter for å bli kjent med mennesker på tvers av studier.

I tillegg, finnes det såkalte Nationer i Lund. Før i tiden, ble du medlem av en nation ut i fra hvor du kom fra i Sverige. I dag, er Nationene i større grad noe man melder seg inn i etter interesseområder og dermed finner likesinnede.

Kalmar nation tiltrekker seg flest utvekslingsstudenter, Sydskånska og Blekingska er kjent som musikknationer, mens Smålands er det radikalt politiske samlingspunktet.

Det å ha studentkortet og være tilknyttet en nation, gir deg mulighet til å være med på alt det som skjer på alle nationene.

Å være student i Lund er hva du gjør det til, men det skal godt gjøres å ikke finne noe som appellerer til deg.


 

Fortell litt om studiet og undervisningen

Undervisningen på de fleste humaniorafagene har svært lite obligatorisk oppmøte og store muligheter for å bygge opp en grad skreddersydd etter dine interesser. Det gis store friheter til den enkelte studenten, noe om passet meg godt, men det er viktig å være disiplinert.

En stor forskjell, sammenlignet med flere steder i Norge, er at undervisningen min var delt inn etter delkurs.

Hvert delkurs var ofte på ca. fire uker, som tilsvarer 7.5 studiepoeng og som ble avsluttet med en eksamen i ulike former - det kunne være alt fra hjemmeoppgave eller skoleeksamen, til muntlige presentasjoner.

Dette gjorde at jeg i løpet av ett undervisningsår på mine studier hadde åtte delkurs, som til sammen utgjorde 60 studiepoeng, heltid, men jeg slapp å ha en oppsamling av eksamener til jul og sommer.

For meg, var det en frihet i å gjøre ett og ett kurs ferdig og dermed ha en kontinuerlig progresjon i stedet for oppsamlingseksamener hvert halvår. Dette er jo hver sin smak.

 

 

Hvordan var søknadsprosessen?

Søknadsprosessen ligner det norske Samordna Opptak og var svært enkelt, sammenlignet med prosessen å søke til eksempelvis England. Portalen heter Studera og her kan du enkelt velge etter område/universitet eller emne.

Det som er forskjell til den norske søkeprosessen, er at de i Sverige har noe som heter högskoleprovet, som er en viss kvote av hvert studie der du søker på grunnlag av denne testen og ikke dine egne karakterer.

Dette er en god måte å komme inn på et studie du egentlig ikke har poengsummen til. Prøven er mulig å ta hvert halvår.

Det er med andre ord flere veier til Rom.


 

Hvordan er prisnivået og leieprisene i Lund?

Alt er billigere i Sverige enn i Norge. Hvorfor er ellers ”harryhandling” blitt begrep i den norske befolkningen?

Det eneste jeg kan komme på, er at det å gå på kino er nesten like dyrt som i Norge.

Som heltidsstudent med norsk studielån, har jeg på ingen måte levd noen nød, snarere tvert imot.

Mat og drikkevarer, alfa og omega, er billig.

Vinkartongen får du til under 200-lappen og du kan faktisk kjøpe god ost på butikken uten dårlig samvittighet.

Offentlig transport, noe jeg frekvent benyttet meg av til Malmö og ikke minst til København, er relativt billig, drar man frem og tilbake ofte er månedskortet selvfølgelig det beste alternativet.

Når det gjelder leiepriser, bodde jeg i leilighet som jeg leide gjennom AF Bostäder, som er beregnet på fattige studenter. I gjennomsnitt, betalte jeg 2800 kroner i måneden, svenske kroner.

Ja, jeg vet, helt utrolig!

Men leien varierer selvsagt fra studiehybel med delt kjøkken til større leiligheter.

På grunn av den store massen studenter er leien overkommelig de fleste steder i Lund. I Malmö, må man derimot belage seg på en noe høyere pris, men det er også greit, fordi det er en fantastisk by.

 

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Ja, hva gjør studenter når vi ikke er på lesesalen?

Som følge av mine studier, var jeg mye på filmvisninger, som ofte har gode tilbud for studenter. Jeg var også medlem av en boksirkel med månedlige møter på AF-borgen, der vi diskuterte bøker og spiste ost.

Det å benytte seg av arrangementer, pubene og klubbene på nationene, var en selvfølge for meg og ofte svært vellykket.

Ville jeg komme litt ut av studentbobla, var Malmö den perfekte destinasjonen, med vakre og mangfoldige Möllan. Malmö er et kjært sted for å sosialisere, shoppe i små og rare butikker, samt jevnlig spise verdens beste falafel som er og blir Skånes nasjonalrett.


 

Hva er det beste med å studere i Lund og Sverige?

Det beste er at, selv om Norge og Sverige er naboland, er det likevel en stor forskjell mellom dem.

Det å studere i en by man ikke har vokst opp i og et sted der man ikke har noe nettverk fra begynnelsen av, gjør at du som menneske må satse og kaste deg ut i ting. Og folk er jo ofte så utrolig hyggelige.

Jeg lærte meg et språk, en ny kultur og fikk masse venner. Jeg har vært mer søkende og eventyrlysten enn om jeg hadde blitt i hjembyen min.

Et stort pluss er de mange utvekslingsstudentene fra hele verden, som gjør byen til et mangfold, der du alltid kan møte noen nye og utveksle tanker med.

På samme tid, er det ikke så vanskelig å sette seg på en Swebus og ta en langhelg i Oslo, om savnet skulle melde seg.

Det er kort vei til fantastiske København, en by jeg valgte å flytte til og ta min master i etter Lund.

 

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Sverige?

Personlig har jeg svært få dårlige erfaringer med å bo i Lund og Sverige generelt.

Jeg synes universitetet ga meg stor frihet i å planlegge studieforløpet og nivået var godt.

Mennesker er hyggelige og imøtekommende, og i tillegg er Lund og Malmö steder der jeg følte jeg kunne være akkurat meg selv. Det finnes ingen norm, fordi så mange tør å være forskjellige.

Om jeg skal nevne noe negativt, må det være karaktersystemet mitt studie og mange andre svenske studier retter seg etter.

Et eldgammelt system som ofte kun har tre karakterer: VG, G, UG, og som dermed har gitt meg store utfordringer, når jeg har skullet søke til andre lærersteder og oversette karakterene til ECTS-systemet.

Det finnes offentlige oversettelser og retningslinjer fra universitetet, men spør du meg, er det bare kronglete og et sted universitetet kunne fornye seg.


 

Hvordan er en vanlig dag i Lund?

Lund er først og fremst en liten by og hovedattraksjonen er universitetet.

Har du et studie som ligner på mitt, har du kanskje en forelesning eller et seminar i løpet av dagen.

Som oftest er sykkel det beste for å komme seg til de enkelte institusjonene. Det er jo relativt flatt og raskere enn buss.

Så leser du litt på biblioteket før og etter forelesning, påfølgende mengder kaffe med andre studenter og er det fint vær finnes det mange koselige grønne uteplasser.

Etter middag, er det som oftest pub på en eller flere nationer, gjerne med tema og/eller musikk.

I tillegg, er det et bredt utvalg av forelesninger av ulike slag både på dag og kveld.

I Malmö, er det som oftest en konsert som kan være verdt å få med seg, hvis behovet skulle melde seg.

Jeg tror en vanlig dag i Lund er ganske så lik den vi har i Norge – så ulike er ikke svensker og nordmenn. Stikkord, som det å kose seg, ligger høyt på listen over dagens gjøremål.

 

 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du noen tips til nye studenter?

Lunds Universitet er et godt valg som jeg kan anbefale på det sterkeste for førstegangsstudenter. Et godt sted å starte, men personlig kjente jeg etter tre år at jeg trengte å bo i en litt større by, som for eksempel København.

Og så vil jeg anbefale å benytte seg av de mange utvekslingsmulighetene som finnes ved universitetet.

Som ny student, er det bare å lære seg hva ordet "fika" betyr; sosial hygge med venner, som ofte involverer kaffe og søtsaker, for det er noe du kommer til å høre og bedrive ofte.

Med mindre du begynner på et fastlagt program, vil jeg anbefale å prøve litt forskjellige kurs, det er nå du har muligheten til å si at du studerer islandsk og nasjonaløkonomi.

Styr unna spex, som er en type revyteater som svensker er gale etter. Det er ikke så veldig festlig.

Meld deg inn i en nation. Det gir deg muligheten til å gå på alle arrangementer, uten national-kortet er du utestengt fra mye moro.

Engasjer deg i foreninger og prøv å besøk så mange av bibliotekene som mulig i løpet av studenttiden.

Er du en av de som leste Harry Potter i oppveksten, vil du oppdage at store deler av campus ligner en smule på Hogwarts. Og bare det, er ikke dårlig.