(StudentTorget.no):

Navn: Katarina Tullia von Sydow
 
Alder: 25
 
Utdanning: BA i Genusvetenskap (Kjønnsstudier) og religionsvitenskap fra Lunds universitet, holder på med MA i Genusvetenskap (Kjønnsstudier) ved Göteborgs universitet.
 
Studiested: Göteborg, Sverige
 
 
Hvordan kom du fram til at det var hit du ville dra? 
 
Etter to og ett halvt års studier ved Lunds universitet og et utvekslingsår ved Humboldt-universitetet i Berlin var jeg klar for å videreutdanne meg innen mitt hovedemne, genusvetenskap, og ville gjerne bli i Sverige. Göteborgs universitet startet høsten 2013 opp et internasjonalt masterprogram ved navn ”Gendering Practices”, som la fokus på hvordan feministisk teori, post-kolonial teori og beslektede emner innenfor genusvitenskapen kunne brukes i praksis, og ikke bare på akademisk nivå. Dette lød perfekt for meg, og jeg søkte meg derfor hit. Dessuten er Göteborg en fin by på utallige måter og ikke langt fra min hjemby Oslo. 
 

LES OGSÅ: Komplett guide til utdanning i Sverige

 
Kan du fortelle litt om skolen og studentmiljøet? 
Göteborgs universitet er et stort universitet med 37 000 studenter. Fakultetene ligger spredd i Göteborgs sentrale deler, med god tilgang til kollektivtrafikk, butikker og kafeer. Studentlivet er i sammenlikning til for

Nordens største havn:

Göteborgs havn er Nordens største, med en total kailengde på 13,1 kilometer.Vel dapibus a, blandit quis erat vivamus elementum.

eksempel Lund og Uppsala i Sverige ikke like omfattende. Men gjennom Gøta Studentkår, den største studentorganisasjonen ved universitetet, arrangeres fester, middager, forelesninger og seminarer. Handelshøyskolen, kunsthøyskolen, og det medisinske fakultet har egne tilsvarende kårer. 
 
 
Fortell litt om studiet og undervisningen: 
 
I Sverige studerer man oftest ikke fag parallelt slik som i Norge og mange andre land, men etter hverandre. Har man for eksempel fire fag på 7,5 poeng hver et semester, begynner man med ett og tar eksamen i det etter en måned osv. Jeg ser store fordeler ved dette systemet fordi man fokuserer på et fag av gangen, det kreves et konstant engasjement i studiene, og det finnes ingen fryktet ”eksamensperiode”. I Sverige kan man dessuten skrive alle eksamener og oppgaver på norsk, så språket behøver ikke være et betydelig hinder.
 

LES OGSÅ: Christoffer studerer General Management i Stockholm

 
Hvordan var søknadsprosessen?
Søknadsprosessen er ikke omfattende. Søker du deg til studier i Sverige første gang må du sende inn en kopi av vitnemål til

Kanelbolletur til Haga: 

– Klassekamerater i det koselige småbebygde området Haga. Her kan du forøvrig spise en kanelbolle på størrelse med en middagstallerken, kalt Hagabullen, sier Katarina.

Antagningen, som er som Samordna opptak. Mer informasjon om søknadsprosessen finnes på Antagning.se.
 
 
Hvordan er prisnivået og leieprisene der? 
 
Prisnivået i Sverige varierer fra vare til vare og by til by, men i Göteborg er prisnivået ganske mye lavere enn i Oslo. Dessuten er leieprisene betydelig lavere om du ikke har veldig høye krav. Det kan være smart å sette seg i kø til studentbolig en god stund før du eventuelt flytter til Göteborg, for eksempel gjennom SGS Studentbostader som har rimelige priser. Ellers er Blocket.se bra for det øvrige boligmarkedet.
 
 
Hva gjør du når du ikke er på skolen? 
 
Jeg elsker å gå på kino, forelesninger, fester, klubber og andre kulturtilbud. Cinemateket i Göteborg er billig og bra for filminteresserte. Pustervik er et bra og rimelig konsertsted som også arrangerer bra klubber i helgene, for eksempel soulklubben ”Soultastic”. Dessuten er Göteborg en grønn by med mye skog i tilknytning til byen og ligger ved havet med tilhørende skjærgård. 
 

LES OGSÅ: Johanne fant sitt perfekte studiested i Sverige

 
Hva er det beste med å studere i Sverige?

På campus:

– Dette er en park utenfor det humanistiske fakultetet. Her bruker vi ofte mer tid enn inne på lesesalen i månedene mai og september, sier Katarina.

 
Det beste med å studere i Sverige er at mitt emne er stort og prioritert ved alle universitet. Feminisme er på ”alles lepper”, og dette merkes ikke minst ved at alle fag på grunnivå er fulle av engasjerte unge feminister som vil forandre verden sammen. Dessuten har jeg ved å leve på lån og stipend fra Norge i Sverige, der prisnivået er lavere, kunnet studere uten å jobbe ved siden av. 
 
 
Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Sverige?
 
Det språklige kan skape problemer. Selv om jeg skriver mine eksamener på norsk, sniker svenske ord seg inn i vokabularet mitt. Min løsning på dette ble å gå et internasjonalt masterprogram der engelsk ble mitt akademiske språk. 
 
 
Hvordan er en vanlig dag i studiebyen din? 
 
Göteborg er en trikkeby. Jeg begynner derfor ofte dagen med å løpe gjennom regnet, Göteborg er nemlig også en regnfylt by, til nærmeste trikk som tar meg til fakultetet mitt nede i byen. Her møter jeg klassekameratene mine for å ha seminar hele formiddagen. Vi spiser ofte lunsj sammen ved et billig spisested i nærheten, og går deretter for å studere sammen i nærmeste lesesal. Etter noen timers iherdig lesing tar vi en klassisk svensk fika, som består av en kaffe og en kanelbolle. På kvelden går jeg på kino, er hjemme og leser eller går på konsert.
 
 
Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du noen tips til nye studenter?
 
Göteborgs universitet holder et høyt akademisk nivå og kan by på fantastiske studieopplevelser, derfor vil jeg anbefale byen til alle som er på jakt etter opplevelser på tvers av landegrensene! Og er du interessert i feminisme og menneskerettigheter er Genusvetenskaplige studier i Sverige noe for deg. 
 
Mitt beste tips ved studieopphold i Sverige: Bygg opp en sterk toleranse for enorme mengder kaffe og kanelboller, du kommer nemlig til å fike mer enn du trodde var mulig. 
 


Studerer du i utlandet?

Vi ønsker å komme i kontakt med norske utenlandsstudenter som ønsker å dele sine erfaringer! Klikk her for å se hva du kan bidra med.