E nten du er student i Sverige og tror du har opplevd alt landet har å by på, planlegger studieoppholdet ditt, eller kanskje bare trenger et avbrekk fra hverdagen i Norge – her er en optimal guide på ti opplevelser du ikke bør gå glipp av i Sverige.

Landet rett over grensen har nemlig så mye mer enn svenskehandel og Liseberg å by på, se bare her:

 

1. Musikkfestivalen Way Out West

Opplev Göteborg på sitt mest sjarmerende, under festivalen Way Out West.

Kun tre og en halv time med buss fra Oslo og med lave billett- og ølpriser, er musikkfestivalen en svært tilgjengelig festival for oss nordmenn. Samtidig, byr den på en unik atmosfære og tilbakelent stemning.

Festivalen finner sted den andre helgen i august hvert år. Da fylles byen av utallige småkonserter, inspirerende gatemote, avslapning i byens mange parker, og ikke minst muligheten til å høre mange nye, så vel som etablerte, artister.

 

 

2. Kanalcruise i Stockholm

Et must, når du er i Stockholm, er et båtcruise i byens kanaler. Båtene går fra Stromkajen og Nybrokajen, og hele turen tar totalt to timer.

Her får du sett alt fra Djurgården til Gamla Stan, og sveiper under hele 15 av byens broer.

For å gjøre det hele litt mer turistifisert, kan du også lære en ting eller to om byen, fra båtens audioguide.

Ønsker du en litt lengre båttur, kan du for eksempel ta et cruise blant kremen av Stockholms sjarmerende skjærgård.

Tips: Ta 10.30 eller 13.30 avgangen, hvor de serverer svensk, varm lunsj om bord på båten. Les mer på Stromma.se.


 

3. Midnattsski

Ja, vi har gode skiforhold i Norge, men det betyr ikke at vi ikke kan oppleve skiturer i andre land også. Som for eksempel, på verdens nordligste skisted.

Riksgränsen i Lapland byr, på grunn av sin nordlige beliggenhet, på unike bakkeforhold og ikke minst – muligheten til å stå på ski i mai. Dette betyr strålende sol og samtidig gode bakkeforhold.

I tillegg, har skiheisen åpent ekstra lenge, fra mai til sankthansaften, slik at du kan oppleve både midnattssol og snø på samme tid.

Det går både tog og buss, gjennom det nordlige landskapet og hele veien til Riksgränsen, men enklest er fly fra Stockholm til Kiruna, som tar ca 90 minutter. Fra Kiruna til Riksgränsen, tar det også ca 90 minutter, da med enten buss, tog eller bil.

 

 

4. Vandring i villmarken

Glem alt av studier og storbyliv, og pakk sekken for en lang vandring i Sveriges villmark. En rimelig og opplevelsesrik måte å feriere på.

Kungsleden er den mest ettertraktede vandre- og skiruten i Sverige, da den er hele 450 km lang og strekker seg fra Abisko til Hemavan.

Ruten er verdenskjent og blant annet på topplisten av ting å gjøre i Sverige hos Lonely Planet.

Om vinteren, lokker ruten med snøbelagte fjelltopper og isbreer i kontrast til den varme vårsolen. På denne årstiden, er spesielt en nordlystur til Abisko en uforglemmelig opplevelse.

Om sommeren, har du midnattssolen, som tillater deg å vandre natten gjennom.

Den svenske turistforeningen, STF, har siden begynnelsen på 1900-tallet tatt godt vare på Kungsleden og tilbyr i dag et godt utvalg av turisthytter med 10 til 20 km mellomrom. I elleve av de totalt 16 hyttene er det mulig å kjøpe mat og tilbrede mat, men husk å ta med egen sovepose. Ønsker du også å gå eller stå på ski den femte delen, mellom Kvikkjokk og Ammarnäs, må du belage deg på camping i det fri eller privat overnatting da STF ikke dekker dette området.


 

5. Bohemlivet på Gotland

Som et lite land for seg selv, ligger Gotland i Østersjøen, mellom Sverige og Latvia.

Her har du alt fra grønne skoger, rolige badeviker og endeløse sykkelstier, til populære restauranter, middelalderkirker og hippe gallerier.

Byen, Visby, er på UNESCOs verdensarvliste, og hver sommer mellom juni og august er biler forbudt i gamlebyen. Da blomstrer markedene og festivaler, som Medeltidsveckan, gjør det omtrent umulig å få overnatting, om du ikke har reservert på forhånd.

Tips: Lei en sykkel eller ta med din egen på båten over, og oppdag øya på egenhånd. Det går også fly til Visby.

 

6. Veteranbilløp i Volvo

En mer svensk opplevelse skal du lete lenge etter.

Folkevognen Volvo PV 444/544 ble laget fra 1947 til 1965 og var bilen som virkelig plasserte Sverige på kartet, eller rettere sagt på veien.

Bilen ble laget i Göteborg, og nå kan du gjenoppleve det hele og se byen fra Volvoens perspektiv.

Guidingen går fra Novotel hotell i Göteborg, tar en og en halv time, og ser litt ut som et veteranbilløp. En tur koster fra 245 kroner per person.

 

 

7. Vasa-skipet

Dersom du planlegger å studere i Sverige, og spesielt i Stockholm, er Vasa-skipet noe du bare må få med deg. Det er kanskje ikke det mest spennende, dersom du ikke er over gjennomsnittet historieinteressert, men en viktig del av svensk historie og stolthet.

Skipet sank faktisk allerede på jomfruturen sin, men står allikevel som symbol på Sveriges historie som en stormakt på 1600-tallet.

Skipet er et såkalt regalskip, som var et av de største krigsskipene i den svenske flåten på 1600-tallet. Etter 350 år under vann, ble det funnet i 1961 og nå kan du se det hele i pomp og prakt hos Vasa-museet i Stockholm.

Tips: Vasa-museet ligger kun en kort spasertur unna friluftsmuseet Skansen, hvor du kan oppleve mer av det historiske Sverige.


 

8. Moderne Stockholm

Sverige har en yrende design- og kunstscene, sammenlignet med den norske.

Moderne design er et must å få med seg, ved et besøk i hovedstaden, og hvor bedre enn hos Moderna Museet. Det var dette museet som introduserte allerede hippe svensker for kunstnere som Andy Warhol, Robert Rauschenberg og Niki de Saint Phalle på 60-tallet. Nå kan du derimot oppleve Dali, Picasso og Pollock ved museet.

Tips: Er du spesielt moteinteressert, bør du legge turen til Stockholm i januar eller august, da Stockholm Fashion Week går av stabelen og trekker et internasjonalt publikum til byen. Det samme gjør Market Art Fair, som er Nordens ledende kunstmesse og tar plass i byen fra midten av april.

 

9. Ishotellet

Verdens første ishotell finner du i Sverige, nærmere bestemt i bygden Jukkasjärvi, 17 km fra Kinua i Nord-Sverige.

Hotellet ble bygget for første gang i 1990 og har siden det blitt bygget hver vinter i bygda, hvor det står fra desember til april.

Kunstnere inviteres årlig til å utforme ulike rom og interiør.

Gjør deg klar for kalde tær, rommene består tross alt kun av is og holder en temperatur på minus fem grader. Men for en opplevelse!

I år feirer de i tillegg 25-årsjubileum og stiller garantert med unike isopplevelser!

Er du en frysepinn har de både restaurant og bar man kan oppholde seg i, for kortere perioder.

Les mer og bestill rom hos Icehotel.se.

 

 

10. Storslåtte slott

Sverige har kanskje ikke mange slott, sett i internasjonal skala, men sammenlignet med Norge, er antallet og slottenes størrelse overveldende.

Sett derfor et litt kongelig preg på studietiden din og besøk noen av landets storslåtte slott.

Gripsholm er et av de mest populære og ligger i Mariefred. Det var selveste Gustav Vasa som grunnla slottet i 1537 og i dag viser det frem 400 år med historie.

Drottningholm er kongefamiliens residens og troner i tillegg på UNESCOs verdensarvliste, da det er et av 1600-tallets best bevarte slott. Slottet ligger rett utenfor Stockholm, og store deler av slottet er åpent for publikum, i tillegg, til et museum og friluftsområdene rundt. Ta en dagstur ut til slottet og lev deg inn i den kongelige stemningen.

Tips: Forsterk opplevelsen og ta båt ut til slottet. Det går nemlig regelmessig båter ut til Drottningholm hele sommeren fra Stadshuskajen.