(StudentTorget.no):
 
Navn: Jon Gjønnes
 
Alder: 24
 
Utdanning: Master i statsvitenskap. Har tidligere studert kjønnsstudier på samme studiested og statsvitenskap ved Lunds universitet
 
 
 
Hvordan kom du fram til at det var hit du ville dra? 
 
Stockholm er en fantastisk by! Jeg hadde lenge tenkt at jeg ville bo nettopp her. Da kan man jo passe på å studere litt samtidig.
 
 
Kan du fortelle litt om skolen og studentmiljøet? 
 
Stockholms universitet ble grunnlagt som et litt radikalt alternativ til de mer tradisjonelle studiestedene i Sverige som Lund og Uppsala. Jeg har inntrykk av at dette er noe som sitter igjen enn i dag.


STOCKHOLM FRA LUFTEN: Utsikt over Gamla Stan - med en luftballong.

 
 
Det virker som om Stockholms universitet er mer opptatt av å stadig utvikles og finne nye måter å gjøre ting på, mens i hvert fall Lund, for Jeg kan ikke uttale meg om hvordan det er i Uppsala, er mer konservativt med en slags policy om at ting skal være som de ”alltid” har vært. Stockholms universitet passer nok best for studenter som har studert litt før og/eller som er litt ferdig med hele faddergreia. Her er det veldig lite fest koblet til selve universitetet, men desto mer utenfor universitetet!
 
 
Fortell litt om studiet og undervisningen: 
 
Da jeg studerte kjønnsstudier i Stockholm fikk jeg inntrykket av at studiet har en helt annen stilling her enn hjemme i Norge. De fleste universitetene og høyskolene i Sverige tilbyr flere forskjellige utdannelser innenfor kjønnsstudier også på flere ulike nivåer. Dette henger nok mye sammen med forskjellene i synet på likestilling og den feministiske kampen mellom Norge og Sverige. Når det gjelder statsvitenskap tipper jeg opplegget ser ganske likt ut som hjemme i Norge.
 
Hvordan var søknadsprosessen?


ROMANTISK PENSUMLITTERATUR: Dette er et eksempel på en del av pensumlista på kjønnsstudier, forklarer Jon.

Søknadsprosessen var veldig enkel og grei. Alt skjer via nettsiden antagning.se.

 
Hvordan er prisnivået og leieprisene der? 
 
Prisnivået i Stockholm er høyere enn i resten av Sverige, men likevel langt lavere enn i Norge. Leieprisene derimot er høye, særlig hvis du vil bo sentralt innenfor ”tullarna”.
 
 
Hva gjør du når du ikke er på skolen? 
 
Når jeg ikke er på skolen, drikker jeg enten øl eller ligger hjemme i sofaen på kjøkkenet og hører på samboeren min spille gitar.
 
 
Hva er det beste med å studere i Sverige? 
 
Det beste med å studere i Sverige er at du med et norsk studielån har ganske mye mer å rutte med enn hjemme i Norge. Særlig å spise lunsj ute er en god del billigere her enn hjemme. Stort sett tror jeg livet i Sverige er ganske likt livet i Norge, det er liksom ikke de helt store kulturforskjellene.
 
 
 
Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Sverige?
 


Stadsbiblioteket i Stockholm

Nei, egentlig ikke. Språket kan kanskje være en liten utfordring, siden en del svensker ikke skjønner, eller ikke gidder å skjønne, norsk, men hvis du er villig til å spe på med noen svenske ord og uttrykk, burde det ikke være noe problem.
 
 
Hvordan er en vanlig dag i Stockholm? 
 
En vanlig studiedag i Stockholm er nok ikke så veldig forskjellig fra en vanlig studiedag i Oslo med et lite, men veldig viktig unntak: et enormt fokus på ”fika”. En fika består rett og slett av en kaffe og noe mer: en kanelbolle, en chokladboll, en røyk osv. I Sverige fikar man hele tiden, minst fire ganger om dagen. Selv på mange arbeidsplasser har de faste innlagte fikapauser klokka 10 og klokka 15. Du sier ikke nei hvis noen foreslår en fika.
 
 
Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du noen tips til nye studenter?
 
Ja! Stockholm er en fantastisk by å bo i. Hvis du kommer til Stockholm for å studere, og ikke har bodd her før, er et tips å melde seg i en eller annen forening knyttet til universitetet, de finnes det nok av. Det skal sies at Stockholm ikke har helt samme studiemiljø som i for eksempel Uppsala eller Lund – folk er generelt ikke særlig kontaktsøkende, så hvis du vil finne deg noen nye venner på skolen gjelder det å være litt frampå!