T anken på å studere i en av de store norske studentbyene, ga Ida Christine følelsen av at hun ikke kom til å oppleve noe nytt og spennende. Likevel, ville hun ikke flytte altfor langt hjemmefra og valgte derfor et universitet hos Söta Bror.
Navn: Ida Christine Lippert
Alder: 22
Studieretning: Public Administration
Studiested: Göteborgs universitet, Göteborg, Sverige
Jeg tenkte at det å flytte til en av de norske studentbyene, i stor grad ville vært «videregående på nytt».
Samtidig, synes jeg det var langt å flytte til Bergen, Trondheim, Trømsø, etc., da jeg gjerne ville være nære Drammen, som er hjemme for meg.
Så om man ikke vil flytte så langt, og likevel oppleve noe nytt, er Gøteborg stedet.
Public Administration innebærer læren om hvordan offentlig sektor fungerer. Den er underlagt en hel del lovgivning og styres annerledes enn private sektor.
For å sette det hele i perspektiv; hver tredje person i Norge jobber i den offentlige sektoren. Da sier det seg selv, at dette er et veldig interessant studie, som vil gi et bredt grunnlag å stå på, når jeg en dag skal ut i arbeidslivet.
Studiet favner veldig bredt, så når man begynner på et nytt kurs, er det alltid noe annerledes enn hva man har lest tidligere. Det synes jeg er veldig spennende, da det er vanskelig å bli skoletrøtt.
Ingen muligheter for skippertaksmetoden
Dersom du kvier deg for å skrive eksamen på svensk, så fortvil ikke! Göteborgs universitet tillater at innleveringer, presentasjoner og eksamener er skrevet på et av de skandinaviske språkene.
Undervisningen blir gitt på svensk og engelsk, og all kurslitteratur er på engelsk eller et skandinavisk språk.
Studiet kan grovt sett deles inn i tre ulike deler; én del politikk, én del juss og én del økonomi.
I motsetning til oss nordmenn, som avlegger eksamen to ganger i året, vil svenskene ta eksamen etter et endt fag. Dette er helt uavhengig av tiden på året og det er dermed ingenting som heter ”eksamensperioden”.
I år, har jeg hatt eksamen i gjennomsnitt hver åttende uke. Da blir det ingen mulighet til skippertak, heldigvis!
Bra studentmiljø
Ida Christine forteller at studentmiljøet i Göteborg avhenger av hvor mye man velger å involvere seg i de studentmiljøene som finnes.
Det er rundt 45 000 studenter i Göteborg, så om man ønsker en studietid med mange studentaktiviteter, er det gode muligheter for det.
Når jeg ikke er på skolen, prøver jeg å benytte alle mulighetene som finnes i byen. Det finnes utrolig fine turområder i umiddelbar nærhet til byen, en fantastisk skjærgård og et yrende uteliv. Her finnes det muligheter for aktiviteter for alle.
Ved siden av studiene, er jeg lokallagsleder i ANSA Göteborg, en organisasjon for norske studenter utenlands, så kommer du hit er du aldri alene.
Presset leiemarked
Som de fleste kjenner til, er prisnivået i Sverige lavere enn i Norge. Spesielt når det kommer til mat og tjenester.
Men om du vurderer å studere i Göteborg, anbefaler Ida Christine å stille seg i kø hos SGS Studentbostader for å sikre seg et bosted.
Prisene for studentleilighetene varierer selvfølgelig ut fra hvor stor leiligheten er, hvor den ligger og hvilken standard den har. Et studentrom med kjøkkenkrok, på 20 kvadratmeter, koster alt fra 2900,- til 4900,-.
Søknadsprosessen er ikke ulik Samordna opptak, slik som vi har i Norge. Men opptakskravene kan være vriene, om du ikke vet helt hva du skal se etter.
Karaktersystemet i Sverige var ganske annerledes, så det var en liten jungel av nettsider man måtte igjennom, før man klarte å tolke inntakspoeng/krav.
Ingen tørre brødskiver
En vanlig dag for lokallagslederen, starter med en kopp kaffe og norsk internettradio, før sporvognen tar henne igjennom byen, over Götaälven, forbi utallige vakre bygårder og fram til skolen.
Her går Ida Christine på forelesning, før turen går videre til biblioteket for litt lesing.
Men om du da kommer med den norske matpakken til lunsjbordet, vil svenskene stusse over matvalget ditt.
Lunsjen er viktig her i Sverige, og kommer du med en tørr brødskive, ser de rart på deg. Svenskene spiser nemlig varm lunsj hver dag, og studentlunsj består veldig ofte av kjøttsaus og pasta.
Etter lunsj og lesing, går turen hjemover, og kvelden kan brukes på mange ulike vis, avhengig av årstid. En tur i lysløypa, en sykkeltur til skjærgården eller kanskje en tur på studentgymmet? Valgene er mange!
Ida Christine anbefaler nabolandet på det sterkeste som studieland, og til tross for kort reisevei, mener hun Sverige gir deg følelsen av å være utenlandsstudent.
Det passer egentlig veldig godt å si «same, same but different» om Söta Bror. Det er nær Norge, det er utenlands og det er gratis studier!