Hvordan kom du frem til at det var til Stockholm/Sverige du ville dra?
Valget om å studere i Stockholm skjedde relativt spontant.
Navn: Katarina Foss-Solbrekk
Alder: 22
Fra: Stavanger, Norge
Studerer: LLM i Intellectual Property Law
Studiested: Stockholms Universitet
Jeg har alltid drømt om å studere juss i USA, men jeg la planene på is for et år, slik at jeg kan bruke mer tid på søknaden min.
Min interesse for Intellectual Property Law kom i fjor, i mitt siste år på bachelorlstudiet ved the University of Edinburgh. Etter litt «research», fant jeg utav at jeg hadde veldig lyst å fortsette og spesialisere meg innenfor dette området, mens jeg jobbet med USA søknaden min.
I og med at Stockholm Universitet er et av få universitet i Europa som tilbyr denne type masterstudium, og det var bare en flytur unna, var valget ganske enkelt.
Hva er den største forskjellen på å studere i Sverige og i Norge?
Jeg tør å påstå at det ikke er så stor forskjell på å studere i Sverige og Norge. Kulturen, menneskene og klimaet er nokså likt.
Den største forskjellen er kanskje at man kjenner på storbyfølelsen og det internasjonale miljøet.
Nå har jeg ikke studert i Norge siden 2013, hvor jeg gikk på den internasjonale skolen i Stavanger, men jeg synes at det er flere muligheter som student her i Stockholm, foruten det akademiske da. Flertallet her er medlemmer i, eller har ulike verv, i studentgrupper.
Fortell litt om studiet og undervisningen?
Intellectual property law eller immaterielle rettigheter, handler om å beskytte skaperens juridiske rettigheter til sine oppfinnelser som for eksempel utvikling av software, bioteknologi, artistiske verk mm. I klassen er vi cirka 30 stykker representert fra hele verden (alt fra Brasil, til Ukraina og USA). Vi har forelesninger 2-3 ganger i uken og i tillegg har vi case- og research seminarer som vanligvis finner sted i løpet av helgene. Studiet er tilrettelagt de som jobber og/ eller pendler. Det er lagt stor vekt på deltakelse i klassen, samt diskusjon rundt ulike temaer hvor alt er på engelsk. Studiet tilbyr derfor mange muligheter til å videreutvikle seg og skaffe relevant kompetanse for senere praksis som advokat.
Hvordan er en vanlig studiedag for deg?
En vanlig studiedag for meg, begynner først med en god frokost og en treningsøkt.
Etterpå går jeg til skolen og sitter på biblioteket – hvor jeg både forbedrer meg til forelesninger/seminarer og øver til LSAT eksamen (inngangseksamen til USA).
Det blir mye lesing og notatskriving, så når jeg er endelig hjemme, rekker jeg bare å spise middag og se en serie, før jeg går og legger meg.
Når jeg har forelesning i helgene, er jeg vanligvis på skolen fra klokken 9 til 5. På disse dagene, spiser hele klassen lunsj sammen og møtes kanskje etter skolen også, for å gjøre noe sosialt og noe som er ekstra gøy!
Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Sverige?
Jeg synes kanskje det er litt utfordrende at vi bare har forelesninger i helgene. Man må selv ta initiativ, for å møte folk fra klassen eller fra universitet utenom studietider.
Men det er ikke vanlig å ha en slik timeplan, så jeg tror ikke så mange andre studenter vil møte denne utfordringen.
Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?
Skolen er gratis, men det er dyre leiepriser.
Å finne et sted å bo i Stockholm er også et stort problem for studenter. Det var flere i klassen min som nesten ikke kunne bli med på studiet, på grunn av at de ikke fant et sted å bo.
Så jeg råder fremtidige Stockholmstudenter med å begynne med boligjakten så fort som mulig!
Hva gjør du når du ikke er på skolen?
Vanligvis, så studerer jeg hjemmefra.
Foruten studiet, finner du meg ofte på treningssenteret eller på kafé med venner.
Jeg er også glad i å reise, og tar meg gjerne en weekendtur og besøker gamle venner – Arlanda flyplass tilbyr mange direkte og billige flyreiser til ulike storbyer i Europa, noe jeg som er fra Stavanger ikke er vant til.
Hvordan er studentmiljøet der?
Det er et veldig bra studentmiljø på skolen, hvor det konstant arrangeres ulike events – alt fra pubkvelder, politiske diskusjoner og sportslag – hvor alle kan bli med.
Jeg opplever også at svenskene er veldig imøtekommende og inkluderende, så man finner seg raskt venner.
Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?
Absolutt! Stockholm universitet byr på mange gode muligheter til studenter, både akademisk og sosialt.
Skolen inviterer for eksempel anerkjente internasjonale professorer til å ha forelesninger, hvor alle kan delta og lære noe nytt utenfor ens studieretning.
Byen er i seg selv også utrolig fin, hvor det er alltid et nytt område, restaurant eller museum å utforske.
Mitt største tips er derfor å utforske byen og dens muligheter.