(StudentTorget.no):

Navn: Katarina Foss-Solbrekk
Alder: 22
Fra: Stavanger, Norge
Studerer: LLM i Intellectual Property Law
Studiested: Stockholms Universitet

Hvordan kom du frem til at det var til Stockholm/Sverige du ville dra?

Valget om å studere i Stockholm skjedde relativt spontant. Jeg har alltid drømt om å studere juss i USA, men jeg la planene på is for et år for slik at jeg kan bruke mer tid på søknaden min. Min interesse for Intellectual Property Law kom i fjor i mitt siste år på bachelorlstudiet ved the University of Edinburgh. Etter litt «research» fant jeg utav at jeg hadde veldig lyst å fortsette og spesialisere meg innenfor dette området mens jeg jobbet med USA søknaden min. I og med at Stockholm Universitet er et av få universitet i Europa som tilbyr denne type masterstudium og det var bare en flytur unna, var valget ganske enkelt.

Hva er den største forskjellen på å studere i Sverige og i Norge?

Jeg tør å påstå at det ikke er så stor forskjell på å studere i Sverige og Norge. Kulturen, menneskene og klimaet er nokså likt. Den største forskjellen er kanskje at man kjenner på storbyfølelsen og det internasjonale miljøet. Nå har jeg ikke studert i Norge siden 2013, hvor jeg gikk på den internasjonale skolen i Stavanger, men jeg synes at det er flere muligheter som student her i Stockholm, foruten det akademiske da. Flertallet her er medlemmer i, eller har ulike verv i studentgrupper.


Fortell litt om studiet og undervisningen?

Intellectual property law eller immaterielle rettigheter, handler om å beskytte skaperens juridiske rettigheter til sine oppfinnelser som for eksempel utvikling av software, bioteknologi, artistiske verk mm. I klassen er vi cirka 30 stykker representert fra hele verden (alt fra Brasil, til Ukraina og USA). Vi har forelesninger 2-3 ganger i uken og i tillegg har vi case- og research seminarer som vanligvis finner sted i løpet av helgene. Studiet er tilrettelagt de som jobber og/ eller pendler. Det er lagt stor vekt på deltakelse i klassen, samt diskusjon rundt ulike temaer hvor alt er på engelsk. Studiet tilbyr derfor mange muligheter til å videreutvikle seg og skaffe relevant kompetanse for senere praksis som advokat.

LES OGSÅ: Oversikt over de mest populære studiene og antall studenter i Sverige

Les også: Studere i utlandet? Dette må du tenke på før du reiser!

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

En vanlig studiedag for meg begynner først med en god frokost og en treningsøkt. Etterpå går jeg til skolen og sitter på biblioteket, – hvor jeg både forbedrer meg til forelesninger/seminarer og øver til LSAT eksamen (inngangseksamen til USA). Det blir mye lesing og notatskriving, så når jeg er endelig hjemme rekker jeg bare å spise middag og se en serie før jeg går og legger meg. Når jeg har forelesning i helgene er jeg vanligvis på skolen fra klokken 9 til 5. På disse dagene spiser hele klassen lunsj sammen og møtes kanskje etter skolen også for å gjøre noe sosialt og noe som er ekstra gøy!

LES OGSÅ: Utdanning i Gøteborg: Katarina tok kjønnsstudier ved Göteborgs universitet


Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Sverige?

Jeg synes kanskje det er litt utfordrende at vi bare har forelesninger i helgene. Man må selv ta initiativ for å møte folk fra klassen eller fra universitet utenom studietider. Men det er ikke vanlig å ha en slik timeplan, så jeg tror ikke så mange andre studenter vil møte denne utfordringen.

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Skolen er gratis, men det er dyre leiepriser. Å finne et sted og bo i Stockholm er også et stort problem for studenter. Det var flere i klassen min som nesten ikke kunne bli med på studiet på grunn av at de ikke fant et sted å bo. Så jeg råder fremtidige Stockholmstudenter å begynne med boligjakten så fort som mulig!

LES OGSÅ: Student i utlandet? Da vil vi komme i kontakt med deg!

Les også: Her får du tilleggsstipend som utenlandsstudent

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Vanligvis så studerer jeg hjemmefra. Foruten studiet finner du meg ofte på treningssenteret eller på kafé med venner. Jeg er også glad i å reise og tar meg gjerne en weekendtur og besøker gamle venner – Arlanda flyplass tilbyr mange direkte og billige flyreiser til ulike storbyer i Europa, noe jeg som er fra Stavanger ikke er vant til.


Hvordan er studentmiljøet der?

Det er et veldig bra studentmiljø på skolen hvor det konstant arrangeres ulike events – alt fra pubkvelder, politiske diskusjoner og sportslag – hvor alle kan bli med. Jeg opplever også at svenskene er veldig imøtekommende og inkluderende, så man finner seg raskt venner.

LES OGSÅ: Thea studerer språkteknologi i Uppsala i Sverige

Les også: Sjekkliste for utenlandsstudenter

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Absolutt! Stockholm universitet byr på mange gode muligheter til studenter både akademisk og sosialt. Skolen inviterer for eksempel anerkjente internasjonale professorer til å ha forelesninger hvor alle kan delta og lære noe nytt utenfor ens studieretning. Byen er i seg selv også utrolig fin hvor det er alltid et nytt område, restaurant eller museum å utforske. Mitt største tips er derfor å utforske byen og dens muligheter.