(StudentTorget.no):

Gjennom hele studietiden har norske Kajsa bodd i kjelleren til Den Norske Sjømannskirke i Gøteborg. Her har hun både sunget og spilt piano utenom gudstjeneste, og forelsket seg helt i den svenske byen. 

Navn: Kajsa Josefine Andersen
Alder: 25
Studiested: Göteborg, Sverige.
Studieretning: Internasjonale relasjoner ved Göteborgs Universitet.

Hvordan fant du ut at du ville studere i Gøteborg?

Jeg søkte opprinnelig antropologi i København men kom ikke inn. Jeg hadde søkt sosialantropologi på fire universiteter i Sverige for å ha en b-plan. Opprinnelig hadde jeg sett for meg å studere i Stockholm men valgte Göteborg fordi det var i kortere avstand fra hjemstedet. 

Hvordan er universitetet og studiemiljøet?

Jeg er stort sett fornøyd med universitetet og studiemiljøet. Göteborgs Universitet består av mange forskjellige campus på ulike plasser i byen. Det gjør jo at jeg for det meste får kontakt med studentene på min institusjon. Det kan jo helt sikkert ha sine fordeler og ulemper. 


Hvordan er studiet og undervisningen?

Undervisningen er en blanding av forelesninger, gruppearbeid og hjemmetentamener. Dessuten er det selvsagt tilhørende kurslitteratur. 

Hvordan var søknadsprosessen?

Det finnes to alternativer når du søker, enten søker du  på et kandidatprogram (bachelor) eller frittstående kurs (30 poeng). I mitt tilfelle har jeg søkt på fristående kurs. Fordi jeg gjør det må jeg søke hvert halvår noe som kan være ganske nervepirrende. Det er stor konkurranse om plassene her, og Göteborg er en populær by å søke seg til. Selv har jeg opplevd og stå på venteliste lenge. Nå i høst kom jeg inn uken før semesterstartet. 

LES OGSÅ: Dette er Sveriges beste kafeer

Hvordan er prisnivået i Sverige?

Prisnivået generelt er jo noe lavere enn i Norge. Det er klart det er litt vanskelig å si hvor mye lavere det er. Det har jo litt med at jeg har blitt så vant til prisene her, og ikke har den samme kunnskapen om de norske. Noe jeg kan si er at jeg synes studentlånet mitt holder mye lenger her. Jeg har alltid penger til det jeg trenger. 
Og merker fort de gangene jeg er hjemme i Norge at pengene går mye fortere. Mat er iallefall billigere. Det er billigere å spise ute. Jeg blir alltid overrasket over hvor mye restaurantmat koster i Norge. Det er klart det finnes dyre restauranter/cafeer i Göteborg, men at det finnes mange billigere alternativer. 

LES OGSÅ: Spontaniteten førte Katarina til Stockholm


Hvordan bor du og hva betaler du i leie?

Jeg bor veldig sentralt like i nærheten av Scandinavium, Ullevi og Avenyen. 
Gjennom hele studietiden min her har jeg bodd i kjelleren i Den Norske Sjømannskirken. De leier ut til fem studenter av gangen. Det var en tidligere klassekamerat fra barneskolen som også bor her i Göteborg som tipset meg om det. Noe jeg var veldig glad for, det er utrolig vanskelig å finne studentboliger her. Tipset jeg fikk av han løste bospørsmålet mitt. 

Akkurat nå betaler jeg 4000 svenske kroner noe som kanskje er litt dyrt, allikevel konvertert til norske kroner og beliggenheten så er det levelig. Dessuten er det veldig praktisk å være i samme bygg som det norske generalkonsulatet.  

LES OGSÅ: Sverige: Christoffer studerer General Management i Stockholm


Hva gjør du i fritiden i Gøteborg?

Trener, går på fika, kino. Prøver å spare litt penger så jeg går ikke så mye ut. 

Hva synes du er det beste med å studere der?

Studiemodellen. Jeg er veldig glad for å kunne søke for et halvt år av gangen. Det gjør at det er rom for endringer underveis. Dessuten er jeg veldig glad i campuset mitt. Det ligger så fint til og er utrolig vakkert. Göteborg er en akkurat passe stor by. Det er hyggelige handlegater, cafeer og ellers synes jeg det er koselig å høre svensk daglig. 


Er det noe negativt eller utfordrende med å studere i Sverige?

Selvsagt støter jeg på utfordringer. Da jeg først flyttet hit og trodde jeg var verdensmester i svensk fikk jeg noen aha-opplevelser. Akademisk svensk er noe helt annet enn hverdagssvensk. I forhold til gruppearbeider er det noen ganger frusterende å kjenne at jeg ikke får deltatt like mye i skrivearbeidet. Jeg er ofte i grupper der resten er svenske, og derfor blir det ofte at det blir de som skriver. 

LES OGSÅ: Skandinavias beste studieby?

Har du noen tips til andre som ønsker å studere samme sted?

Jeg vil helt klart råde fremtidige søkere til å se etter hybel så tidlig som mulig. Det finnes iallefall et par nettsider man kan registere seg og (boplats.se, sgsstudentbostader.se) stille seg i et køsystem. Av erfaring vet jeg at det ofte kan ta år å få seg en liten hybel gjennom disse sidene. Derfor er det lurt å sjekke det private markedet (blocket.se) tidlig. Da er det lettere å finne noe som kan passe.