(StudentTorget.no)

Navn: Helga Nyrud 
Alder: 23 år
Studerer: Global bedriftsledelse og spansk
Studiested: Saint Mary’s University i Halifax, Canada.

 

Om skolen og studiestedet
 

Hvordan kom du fram at det var til Canada du ville dra?

- Jeg visste lenge at jeg ville studere utenlands, så gikk det etter språk, kultur og verdier. Canada er et veldig vennlig land fylt med inkluderende mennesker. I tillegg har Canada mange felles verdier med Norge, som gjør at jeg føler meg hjemme, til tross for avstanden.

 

 


CANADA-STUDENT: Helga Nyrud studerer global bedriftsledelse og spansk i byen Halifax, som har fem universiteter og nesten 400.000 innbyggere. 

Hva er den største forskjellen på å studere i Canada og i Norge? 

- Den største forskjellen er selve strukturen på institusjonen. Å studere i Canada kan minne litt mer om videregående skole, enn i Norge, men absolutt på en positiv måte. I Canada er det tettere oppfølging fra professorer med flere vurderingssituasjoner, som for eksempel flere oppgaver, presentasjoner, prøver og stiler. Det er også færre studenter i hver klasse, som gjør at man dermed også blir bedre kjent med sine professorer.


 

Hvordan er en vanlig dag i Canada? 

- En vanlig studiedag varierer veldig i forhold til hvilke fag og professorer man ønsker. Vi lager vår egen timeplan selv, ved å velge både tidspunkt, sted og professor. Dermed kan man velge selv om man ønsker å gå etter spesifikke professorer på bekostning av tidspunkt, eller prioritere tidspunktet på forelesningen og få en mer vilkårlig professor. Klassetimene varer fra 08:30 på morgenen til 20:30 på kvelden.

 

Hvordan er studiemiljøet der? 

- Studiemiljøet på SMU er utrolig bra; Halifax er en studentby! Vi har godt organiserte orienteringsuker ved studiestart, som inneholder alt fra pubcrawl til innsamlingsaksjoner. I tillegg har vi mange idrettslag, studentorganisasjoner og gode muligheter for å gjøre frivillig arbeid. Alt i alt er det noe for enhver smak, og det finnes ingen begrensninger på hvor engasjert og aktiv man kan være.

 

 HALIFAX: 

 

  • Byen Halifax er delstatshovedstad i provinsen Nova Scotia, og ligger på sør-østsiden av Canada ved grensen til Maine i USA.
  • Halifax er den 14. største byen i Canada, og hadde et innbyggertall på 390.000 i 2011. 
  • Byen har fem universiteter.
  • De fleste som omkom under Titanic-forliset i 1912 er gravlagt i Halifax.
 
Kilde: Wikipedia 

Hvordan var søknadsprosessen?

- I og med at jeg søkte via NORAM (Norge-Amerika Foreningen) hadde jeg en annerledes søknadsprosess enn vanlig. Da søkte jeg på skoler i Canada, i tillegg til stipend. Rent generelt må man regne med å ta en TOEFL-test som evaluerer studenters evne til å bruke og forstå engelsk.


 

Livet som norsk student i Canada

 

Er det noe du syns er negativt eller utfordrende med å studere i Canada? 

- Til tider kan det være utfordrende at Canada er langt hjemmefra; jeg har ikke mulighet til å ta små og spontane turer hjem. I tillegg er avstandene innad i Canada veldig store. Det merker vi spesielt godt i ANSA-sammenheng hvor det kan være utfordrende å samle norske studenter for nasjonale arrangement.

 

LES OGSÅ: Ingrid studerer kommunikasjon i California

 

Fortell litt om studiet og undervisningen? 

 


FARMERS MARKED: Helga Nyrud utenfor farmers market i byen hun bor og studerer i, Halifax i Novia Scotia. 

 

- Som tidligere nevnt er det mer arbeid i løpet av semesteret, og ikke bare en avsluttende eksamen. Med flere vurderingssituasjoner mener jeg at karakteren også blir mer rettferdig siden det ikke står og faller med en avsluttende eksamen. Man har mulighet til å vise hva man er god for på flere måter, og avsluttende eksamen er verdt maksimalt 50 prosent av den endelige karakteren.

- I tillegg opplever jeg at økonomistudiet er bredere enn i Norge, fordi det også inneholder språkfag, geografi og historie. Videre mener jeg det leder til en bredere kompetanse og større forståelse for økonomifagene.


 

Hva gjør du når du ikke er på skolen? 

- Når jeg ikke er på skolen er jeg opptatt med min jobb som residensmedarbeider. Jobben går ut på å fungere som en fadder på en etasje i en av studentboligene. Arbeidsoppgavene er alt fra å mekle mellom romkamerater, passe på at folk har det bra, og å avholde arrangement. Det er en utrolig givende jobb som gir meg mye i hverdagen. I tillegg er jeg aktiv i ANSA som nåværende landsleder for Canada, så det er ikke sjeldent at jeg sitter med diverse søknader eller rapporter av forskjellige slag. Ellers går det i det vanlige studentlivet, som å sosialisere seg med venner, og å holde seg i form ved å trene.

 

Hvordan er leieprisene i Halifax? 

- Leieprisene kommer selvsagt an på om du bor i leilighet eller hus, og på beliggenheten i byen. Ønsker man å bo som en vanlig student kan man regne med å betale fra cirka 3000 til 3600 kroner i måneden.

 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole? Har du evt. Noen tips til nye studenter? 


- Ja, jeg vil absolutt anbefale andre å studere ved SMU! Vi har et utrolig bra internasjonalt miljø med studenter fra hele verden, spesielt fra mange land i Karibien, Afrika og Asia. Det er også et veldig vennlig sted med inkluderende og åpne mennesker. Mitt tips til nye studenter er å engasjere seg; bli med på ting! Med ting mener jeg alt fra verv i organisasjoner, til deltakelse i idrettslag, og til å arbeide frivillig. 

 

LES OGSÅ: Vibecke studerer medisin i Slovakia