1. Få høye bygninger

Mens de fleste nordamerikanske byer, av en viss størrelse og med en viss respekt for seg selv, bygger store skyskrapere i skylinen sin, har Montreal valgt å tenke annerledes.

I denne byen, har de nemlig en lokal regel som sier at ingen bygninger skal være høyere enn byens høyeste utsiktspunkt, som er det 233 meter høye fjellet, Mount Royal, midt i byen.

 

2. Give Peace a Chance

John Lennon og hans utkårede Yoko Ono begynte sin bryllupsreise i Amsterdam, en ferd som til slutt endte opp på Queen Elizabeth Hotel i Montreal, hvor de ble filmet så godt som hele tiden og spilte inn den nå berømte låta «Give Peace a Chance», en sang som nok er det nærmeste du kommer et evangelium for hippie-generasjonen.

 

3. Filmbyen

Montreal er faktisk en viktig filmby, og filmindustrien i byen sysselsetter hele 35 000 mennesker.

Til sammen blir over 600 filmer spilt inn i byen hvert eneste år, og noen av dem har du garantert sett på kino. Filmer som Blades of Glory, Life of Pi, Batman & Robin, The Red Violin, Catch Me If You Can, The Aviator, The Curious Case of Benjamin Button og X-Men, ble alle spilt inn i Montreal.


 

4. Nest største franske by i verden

Opptil 40 land i verden teller betydelige andeler fransktalende blant sine innbyggere. Men av alle verdens byer, er det bare den franske hovedstaden Paris som kan vise til en større franskspråklig befolkning enn Montreal.

Circka 60 prosent av byens innbyggere har fransk som morsmål, mens 20 prosent også benytter seg av engelsk.

I motsetning til Paris, vil du derimot ikke komme i skade for å fornærme noen, dersom du hilser til dem på engelsk.

 

 

5. Spritsmugling

Da USA gikk inn i forbudstiden på 1920-tallet, ble Montreal et sentrum for smugling av ulovlige alkoholvarer til sine tørste naboer i sør.

Montrealerne var spesielt dyktige på å tilveiebringe god whiskey. Driftige handelsmenn i byen solgte varene sine til amerikanske smuglere til blodpriser, og sørget samtidig for at det østlige USA ikke ble tørrlagt i denne perioden.

 

6. Busskø

Gjennom tidene, har verdens ymse folkeslag og kulturer utviklet vidt forskjellige tilnærmeringer til hvordan man forholder seg til køer og oppfører seg i større menneskemengder.

Mens nordmenn, for eksempel, organiserer køer fritt etter innfallsmetoden og første mann til mølla-prinsippet, er innbyggerne i Montreal langt mer disiplinerte i sin løsning på den typen problemer. I denne byen, bør du nemlig ikke være overrasket over å se folk stille seg i en loddrett kø mens de venter på bussen.

Skal du busse omkring i byen, anbefaler vi derfor ikke at man stiller seg opp nærmest mulig døren, når bussen ankommer holdeplassen.


 

7. Høyere utdanning

Med fire universiteter, syv andre utdanningsinstitusjoner og 12 colleges, i en radius av 8 kilometer, er det ingen overdrivelse å kalle Montreal en studentby.

Montreal har faktisk den høyeste konsentrasjonen av studenter på høyere utdanningsnivå enn noen andre storbyer i Nord-Amerika, med 4,38 studenter per kvadratkilometer.

 

 

8. Restauranter

Som om det ikke var nok å ha et hav av utdanningsmuligheter, kan Montreal også smykke seg med å ha det nest høyeste antallet restauranter i Nord-Amerika, nest etter New York.

At Montreal alltid har vært et multikulturelt møtested, med innvandring fra mange forskjellige verdenshjørner, gjør ikke mattilbudet i området mindre spennende. Her finner man både franske, italienske og endog portugisiske restauranter.

 

9. Underjordisk by

Det er kanskje en overdrivelse å kalle det en underjordisk by, siden ingen faktisk bor der. Men det er ihvertfall en underjordisk gang mellom kontorbygninger, leilighetsblokker, kjøpesentre og hoteller.

Det underjordiske nettverket kalles RESO eller La Ville Souterraine, og kommer til sin rett gjennom Montreals harde vintre.


 

10. Matskatt og tips

I Quebec, får man alltid 15 prosent skatt i tillegg på regningen, så ikke bli overrasket, dersom restaurantregningen blir høyere enn forventet.

Og da har vi ikke engang nevnt tipsen ennå.

I tillegg til ekstraskatten, anbefales det som tommelfingerregel å gi 15 prosent av summen i tips til servitøren, hvis man vil unngå å få noen stygge blikk rettet mot seg.