Matematikkstudier i Canada
Jeg valgte å ta et semester som utvekslingsstudent for å få en smakebit på studier i utlandet.
Slik kunne jeg kanskje finne ut om jeg ville ta hele mastergraden i utlandet senere.
Jeg søkte meg til Canada, fremfor andre engelskspråklige land, både av nysgjerrighet og fordi jeg hørte veldig mye bra om University of Waterloo (UW).
Navn: Hannibal Fossum
Alder: 21 år
Studium: Matematikk
Studiested: University of Waterloo, i Ontario, Canada
Campus og området rundt
Canada er et enormt land og det er stor forskjell fra sted til sted.
UW ligger i Waterloo, langt øst for Rocky Mountains, i provinsen Ontario.
Waterloo ligger omtrent halvannen time fra storbyen Toronto (Canadas svar på New York), og det er heller ikke mange timers kjøring til grensen til USA. Andre nevneverdige reisemål, i kjøreavstand, er Ottawa (Canadas hovedstad), Montreal (i den franskspråklige delen av Canada) og Niagara Falls.
Waterloo har gjennom årenes løp grodd helt sammen med den større byen Kitchener, og til sammen bor det omtrent en halv million innbyggere i dette området.
Campusen på UW er litt vanskelig å finne frem i de første gangene, men den er veldig fin. Om våren og sommeren, er det mange grøntområder, og små gangveier går mellom de forskjellige bygningene.
De fleste studentene bor på eller like ved campus. Man kan alltids leie privat, men jeg bodde i en studentby for internasjonale studenter. På denne måten, ble jeg kjent med mange forskjellige mennesker, og vi fikk mange sosiale opplevelser.
Jeg studerte i Canada om vinteren. Vinteren i Waterloo kan være utrolig kald, med mye vind.
Våren kommer imidlertid tidlig – og plutselig! I midten av april blir det gjerne temmelig varmt og i løpet av mai stiger temperaturen til sommerlige høyder.
Studentmiljø
Man kan lett bli skremt av at det er så mye mer å gjøre på skolen i Canada enn man er vant til fra Norge.
Heldigvis, er universitetet meget godt tilrettelagt for studier, med gode biblioteker og datarom, samt døgnåpne spisesteder (og ikke minst Tim Hortons – Canadas absolutt største coffee-and-donut kjede).
Jeg kom ganske raskt inn i et jevnt arbeidsmønster, ikke minst fordi alle andre på universitetet også jobber mye. Det er faktisk veldig hyggelig å sitte sammen og jobbe ved de store bordene i biblioteket.
Professorene er også stort sett flinke til å motivere, både i og utenfor klasserommet!
Ved siden av studiene, finnes det mange muligheter. Nordamerikanske universiteter er kjent for å ha mye mer studentaktivisme enn man har i Europa, og dette er ikke uten grunn. Det finnes hundrevis av ulike klubber – og ikke minst idrettslag (på alle nivåer) – man kan bli med i.
Hvis man heller ønsker å trene på egenhånd, er det flere gode treningssentre som er gratis å bruke for studenter!
Bor man i studentby, får man også mange tilbud om fester, turer og andre arrangementer gjennom dette.
Hver studentby har dessuten et eget ”fritidssenter” med biljard, bordtennis og andre spill, storskjerm, PCer og andre ting man kan benytte seg av når som helst.
Uteliv og fritid
Som i Norge, blir utelivet noe dempet om vinteren, fordi det er så kaldt.
Waterloo har imidlertid både noen gode pub’er og klubber, hvis man liker dette.
Ikke minst, har universitetet sin egen studentkjeller (en kombinert pub og danseklubb, som også fungerer som restaurant litt tidligere på kvelden) som faktisk er relativt stor og utrolig populær, gjerne med lange køer hver onsdag og i helgene. Her møter man studenter fra alle studier ved universitetet, og det arrangeres stadig spesielle kvelder (kostymeaften, St. Patrick’s Day, Sports Night etc.).
I helgene, kan man selvsagt også dra ut, men jeg og flere andre benyttet ofte de helgene vi hadde lite skolearbeid til å dra på turer.
I tillegg til å besøke byene jeg nevnte innledningsvis, var vi også på slalåm/snowboard i Blue Mountain, samt kjørte hundeslede i Chocpaw.
Ellers har selvsagt Waterloo, som alle andre byer, shoppingsentre, masse butikker, kinoer, teatre, bowlingbaner, arcades og så videre.
Topp 5 grunner til å studere ved UW:
• Et meget anerkjent universitet, særlig når det kommer til realfag.
• Muligheten til å bo i studentbyer, på campus, gir en veldig god følelse av tilhørighet og det blir enkelt å få venner, pluss at alt du trenger er nært.
• Man får mye bedre kontakt med foreleserne enn i Norge. Dette er delvis fordi undervisningsgruppene er mindre og delsvis fordi professorene er flinkere til å følge opp og kontakte den enkelte student.
• Man slipper for mange språkbarrierer, samtidig som man kan få lært seg å virkelig prate hverdagslig engelsk. Nordamerikanere – og studenter som velger å studere i utlandet – er jo også gjerne hakket mer utadvendte og avslappede, i forhold til fremmede, enn man er vant til i Norge.
• Canada er en fin mellomting mellom USA og Norge, med en del kultur som minner om den typisk amerikanske og litt som minner om mer europeisk stil.
Negative ting
• Waterloo (eller Ontario forøvrig) er ikke stedet å dra til, hvis man ønsker solfylte strender eller fantastiske fjell og skoger. (Dette finnes imidlertid på vestkysten av Canada...)
• Det er ikke alltid like lett å finne frem i kurstilbudene og de ulike ordningene man vil være med på. Systemet er mer rotete enn i Norge, så det tar litt tid å komme inn i det.