Hvordan kom du fram til at det var hit du ville dra?

Vi fikk tilbudet om å dra på utveksling til Hawaii eller to andre skoler i USA. Det var ingen tvil om at Hawaii fristet mest, med tanke på omgivelsene og det varme klimaet.

 

Utveksling til USA

Navn: Gjertrud Angvik.

Alder: 21.

Studieretning: Barnevernsutdanningen ved Høgskulen i Volda. Er utvekslingsstudent på Hawaii i høstsemesteret.

Studiested: Hawaii Pacific University, på Hawaii, USA.

 

Å kunne reise til Hawaii har alltid vært en drøm. Ei jente i klassen var veldig ivrig på at vi skulle dra sammen, og det fristet. Likevel, var jeg lenge i tvil om jeg skulle dra, men angrer ikke nå.

Vi er cirka 30 stykker fra Volda her, og hele 12 stykker fra klassen min.

 

Hva er den største forskjellen på å studere på Hawaii og i Norge?

Den største forskjellen er hvordan skoledagene og fagene er lagt opp. Her er det fast timeplan hver uke, akkurat slik som vi er vant til fra grunnkolen i Norge, bortsett fra at vi kan ha time til kl 20.15 på kvelden. I Volda, hadde vi en periode med hvert fag, og hver uke var lagt opp forskjellig.

I tillegg, har vi lekse til hver time her, og av og til får vi quiz på leseleksa.

Det er mange innleveringer hver uke, og i hvert fag, har vi mellom to til fem mindre eksamener i løpet av året. I Volda, er det mye mer opp til oss selv, vi må bare prestere på eksamen i slutten av semesteret, i tillegg til noen få innleveringer.

På Hawaii får man poeng for alt man gjør: fra å møte opp til timene, være aktiv i timene, levere innleveringer, til antall riktige svar på quizer og eksamener. Dette blir lagt sammen, og avgjør sluttkarakteren i faget.

Det er, med andre ord, et svært forskjellig opplegg her fra det vi er vant til i Volda.


 

Hvordan er en vanlig dag på Hawaii?

Dagene varierer fra dag til dag, alt etter hvor mange fag man har.

Mandag, onsdag og fredag har jeg bare 55 minutter med skole, mens tirsdag har jeg skole fra 09.10 – 17.05 og på torsdager har jeg hele 11 timer skole. Men da har jeg en pause på tre timer midt på dagen.

Det er veldig mye lekser her, så når jeg har pause eller starter sent en dag, bruker jeg tiden stort sett til å sitte på biblioteket. Det er litt trist, for jeg har mest lyst til å dra på stranden, men ofte er det så mye å gjøre at det ikke er tid til sånt.

Som regel, drar jeg hjem rundt klokka 17 og lager middag.

Resten av kvelden brukes enten til å se amerikansk reality på tv, sitte på internett, gjøre lekser, og av og til er vi så heldig å bli invitert til noen i klassen som har basseng og jaccuzi.

 

Har du støtt på noen utfordringer underveis?

Den største utfordringen har nok vært å være så langt unna kjæresten. I og med at tidsforskjellen er 12 timer, er det av og til vanskelig å ha kontakt. Men takket være Skype, er det likevel mulig uten at det koster noen ting.

Jeg og romvenninna mi sliter forresten litt med kakkerlakker i leiligheta, og de kan av og til være en utfordring....


 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Når jeg ikke er på skolen er det godt å bare slappe av.

Hvis jeg har tid, kan det hende jeg går en tur på stranden, og av og til drar vi på shopping. Det er svært billig å shoppe her i forhold til hjemme i Norge, og svært mange butikker, så det er lett å bli ivrig.

Lørdag og søndag bruker vi å ligge på stranden hele dagen og bare nyte at vi har fri.

Om kvelden, går vi gjerne ut eller har privat grillfest. I og med at alkoholgrensa her er 21 år, må jeg enda vente en liten stund til, før jeg kan nyte utelivet til det fulle.

Man kan også bruke helgene til å utforske øya eller naboøyene, hoppe i fallskjerm, surfe, gå i zoo osv.

Hawaii har masse å by på!

 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, har du evt. noen tips til nye studenter?

Ja, jeg vil så absolutt anbefale alle å studere her.

Som dere nok har skjønt, så er det veldig mye skolearbeid, men likevel er det så verdt det.

Dessuten, er lærerene her veldig flinke, så timene blir interessante. Og hvis man bare gjør det man skal, tror jeg ikke det er så vanskelig å få en grei karakter - der tror jeg kravene er høyere i Norge.

Jeg var veldig i tvil om jeg skulle ta sjansen av flere grunner.

En grunn var språket, men det har ikke vært noe problem. Alt foregår på engelsk og pensum er på engelsk, men det tenker jeg ikke over lenger. Så ikke tenk på det, om du er i tvil.

En annen grunn var at det ikke er så lett å dra fra de hjemme, over en lengre periode, men takket være Skype har dette gått greit. Man kan også prøve å overbevise venner og familie, om at det er en flott sjanse også for de å ta turen til Hawaii, og komme og besøke deg; hvor ofte har de muligheten til det?

Som sagt vil jeg anbefale alle å reise til Hawaii, det er virkelig et paradis.