I da Aspaas Karlsen (25) reiste til Omaha for å studere informasjonssystemer der. Forskjellene fra Norge er markante, både på og utenfor skolen.
Jeg var på utveksling i Brisbane, Australia våren 2009, og etter den opplevelsen, har jeg vært veldig klar på at jeg ville dra ut igjen.
Navn: Ida Aspaas Karlsen
Age: 25
Studerer: Master i Informasjonssystemer
Studiested: University of Nebraska at Omaha (UNO), i Omaha, Nebraska, USA
Sommeren 2010, ble jeg plukket ut som en av 20 studenter til å være med Universitet i Agder på et 12-dagers program i Omaha, Nebraska.
Grunnen til det var blant annet for å rekruttere flere studenter til å reise på utveksling til Omaha, samtidig som det var et kulturelt og faglig opplegg rundt hele turen.
Foreleserne var kunnskapsrike og dyktige, og det var noe av det som fikk meg til å ville søke meg til Omaha. Samtidig, skal det sies at Universitet i Agder kun har tre universiteter som jeg, som student på master i informasjonssystemer, kunne reise til.
Hvordan er universitetet og studentmiljøet?
Forholdene ved universitetet i Omaha er ikke overraskende større enn i Agder, men studentmiljøet er til gjengjeld ikke like godt.
Universitetet er stort, og campus er delt opp i to deler, nord og sør.
Forbindelsen mellom campusene er heldigvis god. Det går gratis busser hvert 10. minutt, fra syv om morgenen til halv elleve hver kveld.
Uansett, er det ikke snakk om lange avstander, det tar kun et kvarter å gå fra campus til campus.
Studentmiljøet er nok ikke like godt som i Norge.
Her søker man seg ikke til et spesielt studie, slik vi gjør hjemme, men velger kun fag hvert semester - med unntak av et par obligatoriske fag. Derfor, er det vanskeligere å bli kjent med andre studenter, men det er viktig å tørre å ta kontakt, da amerikanere er veldig utadvendte mennesker.
Hvordan er studiet og undervisningen?
I motsetning til universitetene i Norge, der man stort sett kan komme og gå som man vil, er det i Omaha obligatorisk oppmøte på de fleste fagene.
De fleste fagene jeg tar har obligatorisk oppmøte, og foreleserne tar fravær i timene. I tillegg, foregår også noen forelesninger på kveldene.
Undervisningsmåten kommer helt an på foreleseren, noen liker å prate og har standard power point-forelesninger, slik det er mye av i Norge. Andre fører diskusjonsforelesninger, hvor studentene selv må stå for diskusjonene.
I tillegg, er det mye presentasjoner, noe som gjør at man får øvd på språket samtidig.
Arbeidsmengden er betydelig større her, og det er det viktig å være klar over. Det er oppgaver, fremføringer og gruppeprosjekter gjennom hele semesteret. Som regel, er det en innlevering hver uke i samtlige fag.
Allikevel, skal det sies at man på denne måten lærer mer gjennom hele semesteret, og det er heller ikke vanskelig å få gode karakterer her.
Hvordan var søknadsprosessen?
Selve søknadsprosessen bydde ikke på de helt store problemene for Ida, ettersom de to universitetene stort sett tok det meste av jobben.
Søknadsprosessen ble gjort gjennom Universitet i Agder, og den var derfor ikke så veldig krevende.
Karakterer og vitnemål ble sendt til Omaha, og da jeg ble godkjent som utvekslingsstudent, var det bare å sette i gang med å finne fag som var interessante.
Internasjonal avdeling, både i Kristiansand og i Omaha, var hjelpsomme, og bare en e-post unna hvis det var spørsmål.
Visumsprosessen tar noe lengre tid, men man får tilsendt et skjema som de ansvarlige i Omaha fyller ut, og deretter er det bare å gå i gang med å søke visum via USAs ambassade i Oslo.
Deretter må man på intervju, og så er man klar til å reise over.
Hvordan er prisnivået i USA?
Prisnivået er betydelig lavere i USA enn i Norge. Men så er jo fristelsene også større.
Imidlertid, kommer det helt an på hvor man vil handle. Det finnes supermarkeder i alle størrelser og prisklasser. Vil man handle økologisk og sunnere mat, så er prisene deretter.
Allikevel, er det rimeligere enn hjemme.
Shopping er jo også ekstremt billig for oss nordmenn, så det er lurt å spare opp en del penger.
Vil man reise en del, så er dette billig, men storbyer som New York, Los Angeles og Chicago er mye dyrere enn det lille Omaha er.
Hvor mye betaler du for å leie?
Boligprisene er ikke avskrekkende, og er du glad i hockey, kan Omaha skilte med et av landets beste universitetslag.
Jeg bor på campus, i noe som heter University Village. Der betaler jeg 14 000 NOK for de fire månedene jeg er her, så circa 3500 kroner i måneden. Da har jeg kabel-tv og internett, og deler leilighet med tre andre personer. Vi er to og to som deler bad, mens kjøkken og stue blir delt med alle sammen.
Hva gjør man på fritiden som student i Omaha?
Her på UNO så har vi et supert treningssenter, som er gratis for alle studenter.
Det består av to etasjer med treningsutstyr. I tillegg, er det både svømmebasseng med boblebad, stor basketbane og volleyballbane, og muligheter for å spille både fotball og kanonball.
Alt dette står til fri disposisjon for studentene.
Det er også en innendørs løpebane, som er 200 meter. I tillegg, tilbys aerobic, yoga og andre treningstimer, som det bare er å møte opp på.
I Omaha, er det store muligheter for shopping, og siden prisnivået er lavt, går man ofte ut og spiser. Det er flere gode utesteder som er verdt å besøke i helgene.
Skolen har et hockeylag som er høyt oppe i ligaen, og hver helg spilles det kamper i Qwest Center, som er den store arenaen her i byen. Inngang, for alle studenter ved UNO, er gratis.
Med sin plassering midt landet, er Omaha også et godt utgangspunkt for å se seg rundt.
Vi som er utvekslingsstudenter benytter i tillegg helger og eventuelle fridager til å reise, og med tanke på Omahas plassering midt i USA, så er det et flott utgangspunkt for reiser til både øst- og vestkyst. Bussforbindelsene til større byer, som Chicago, er gode og veldig billige (rundt 40 dollar t/r).
Universitet arrangerer også idrettsarrangementer hvert semester, og denne høsten har vi spilt i «Intramurals», hvor studenter ved UNO former fotballag, og spiller kamper onsdager og søndager frem mot det såkalte «playoffs» som foregikk forrige helg. Det er en morsom måte å tilbringe helga på, og en fin måte å bli kjent med folk, samtidig som man har det moro med de man allerede har blitt kjent med.
Hva syns du er det beste med å studere i Omaha?
Mens norske studenter gjerne må knive om leseplasser på skolene, kan Ida fortelle at det alltid er steder man kan lese ved universitetet i Omaha.
Noe som for mange studenter vil oppfattes som negativt, er at det er forbudt å drikke alkohol på campus.
Det beste er uten tvil alle menneskene jeg har møtt, mens jeg har vært her. Det er mennesker fra alle verdens kriker og kroker, og de gjør oppholdet kjempebra.
I tillegg, er universitetet utstyrt med alt man trenger, og det er alltid steder man kan sette seg ned for å lese eller skrive oppgaver.
Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Omaha?
Avstandene i Omaha er store, og dessverre er kollektivtilbudet relativt dårlig.
Likevel, det går jo buss både til downtown og til Westroads mall, og busskortet fikk vi gratis av universitetet.
Campuset vi bor på er et såkalt «dry campus», det er derfor ikke lov å nyte alkohol på området eller i leilighetene.
På den annen side, har universitetet «campus security», som gjerne følger deg hjem fra forelesing på kvelden, om du synes det er ekkelt å gå alene i mørket.
Det er også telefoner over hele campus, hvor man kan ringe security hvis man føler seg utrygg.
Har du noen tips til andre som ønsker å studere i Omaha?.
Det er viktig å være klar over avstandene her nede. Ønsker man å bo utenfor campus - med alle de fordelene det har - så rådes man til å kjøpe bil. Derfor er det lurt å tenke seg om, med tanke på hvor man vil bo.
Det er mye billigere å bo utenfor campus, men til gjengjeld må man bruke en del penger på en bil.
Bor man på campus, er det to-tre minutter å gå til enten bibliotek, forelesning eller buss, og man får et nærmere forhold til de fleste andre utvekslingsstudenter, fordi alle bor i bygninger ved siden av hverandre.
Ellers så er det lurt å spare opp en del penger, slik at man har mulighet til å reise i helgene. Det er mye å se, og alltid noen som vil være med på tur.
Jeg vil også anbefale å ta seg tid til å reise rundt i midtvesten, for her er det mye å se: Mount Rushmore, The Badlands, Scottsbluff og Deadwood, for å nevne noe.