D et som startet som en helt vanlig tenåringsforelskelse i et gutteband, førte til flytting og studier i USA.
Kristina Brodal Syversen (23) fra Hedmark tar lærer- og teaterutdanning i Nord-Dakota, og reiser USA på kryss og tvers etter boybandet Hanson.
Trygt over dammen
Det var American College of Norway (ACN) som gjorde Kristina sin drøm til virkelighet. Et besøk på utdanningsmessen i Lillestrøm førte senere til at teaterspiren endte opp i Nord-Dakota.
ACN er en søsterskole av University of North Dakota (UND). Det vil si at når du kommer inn på ACN, så er du automatisk godkjent ved UND.
I USA, koster det som regel mer for internasjonale studenter og studenter fra andre stater, enn de som kommer fra den staten universitetet ligger i. Unntaket er studentene ved UND, som betaler det samme for skolen som innbyggerne i samme stat. Det var en avgjørende faktor for Kristina.
Jeg hadde egentlig tenkt å dra til et annet universitet og en annen stat. Men bestemte meg for å prøve UND, siden det betydde mindre papirarbeid og ville være en lettere overgang, forteller Kristina.
Jeg tror hovedgrunnen til at jeg ble, er at vi som gikk på ACN ble så godt kjent, vedkjenner hun.
Der lærte vi om den amerikanske kulturen og fikk en innføring i hvordan skolehverdagen kom til å bli. Det var betryggende å dra sammen til et ukjent sted og vite at det var flere av oss i samme båt. Derfor, ble det Nord-Dakota, forklarer 23-åringen.
Lærer grunnleggende teaterkunnskap
Skal man ta en amerikansk grad, uavhengig av studie, må man ta en del grunnfag. Man må også gjennom mange ulike undervisningsmetoder. Da kan det være vanskelig å oppnå god kontakt med medstudenter og lærere – med mindre du er norsk.
De elsker nordmenn i Nord-Dakota, så du oppnår lettere god kontakt med læreren ved at du er norsk. I undervisningen, relaterer de ofte ting til Norge, sier Kristina.
Det er først når du velger valgfag og spesifiserer graden din, at undervisningen endres.
Klassen blir mindre og kontakten med medstudenter blir bedre.
Kristina tar en bachelor i teater, i tillegg til lærerutdanningen, og klassene er som regel veldig små, slik at man skal få den hjelpen man trenger for å forbedre seg mest mulig.
Teateravdelingen ved UND er kanskje ikke den aller beste og anbefales ikke, hvis man skal bli stjerne i Hollywood. Studiet er for å lære det grunnleggende innen teater og skuespill, forklarer Kristina.
Siden noen elever favoriseres mer enn andre, vokser disse mer som skuespillere. Man får virkelig erfare hvordan det er å være skuespiller i den virkelige verden. Det er viktig å gjøre mye på egenhånd, sier Kristina, som er godt fornøyd med kombinasjonen av disse to utdannelsene.
Slår to fluer i en smekk
Å studere i utlandet gir ikke bare flere studievalg, men også flere muligheter på fritiden.
Skolene i USA er kjent for å ha mange ulike arrangement, og det skjer alltid noe. Selv om Nord-Dakota kanskje ikke er den mest spennende staten, går det likevel an å vie fritiden til mye annet enn skole.
Kristina påpeker at det er viktig å gripe enhver sjanse man får til å reise og oppleve det landet man studerer i.
Det fine med å gå på UND (University of North Dakota) er at du har mer penger til overs, som kan brukes på reising, anbefaler hun. Jeg har lyst til å se mest mulig av USA, når jeg først er her.
Jeg er også veldig fan av bandet Hanson, og har reist mye ved å gå på konsertene deres. Guttegruppa har blitt mye bedre etter at de slo igjennom med ”Mmmbop” med langt lyst hår i 1997. Konsertene har blitt en stor del av fritiden. Sånn sett, har jeg slått to fluer i en smekk, sier en fornøyd Kristina.
Tar store steg
Det er ikke bare musikken til Hanson som treffer Kristina midt i hjertet, men også deres engasjement, pågangsmot og evne til å hjelpe og inspirere. Ikke bare har de en trofast fan i henne, men også en medarbeider i deres frivillighetsarbeid i kampen mot AIDS.
Kristina og de andre studentene har nå tatt med seg arbeidet til campus og arbeider med det, ved siden av deres engasjement i ANSA Nord-Dakota - et av de mest aktive lokallagene i USA.
Før hver Hanson-konsert, har bandet innført en barbeint ”one mile walk” før konserten starter. Dette er for å la fansen føle på hvordan det er å være uten sko på beina, slik som mennesker i u-land lever, forklarer Hanson-fansen.
Hanson donerer en dollar per person som er med på denne marsjen. Dette har fått meg til å ville spre denne informasjonen og vi har nå opprettet en campus club på universitetet, forteller hun.
Det koster å være Hanson-tilhenger, men til gjengjeld har Kristina blant annet besøkt New York, Illinios, Florida, Minnesota, Wisconsin, Kentucky, Ohio, Missouri, Oklahoma, Texas, Louisiana og Regina i Canada, i løpet av studietiden, ved å dra på Hanson-konserter.
Det ligger åpenbart mye bak, for å vie så mye tid og penger på et gammelt boyband.
Det har kostet meg mer enn jeg tør å regne på, men det har vært en drøm som ble til virkelighet, innrømmer Kristina. Jeg var for eksempel så heldig å få være med i musikkvideoen til sangen «Thinking ´Bout Somethin´».
Mange lurer på hvordan jeg orker det, og svaret mitt er at det er noe med musikken deres som gir meg veldig mye, sier hun tankefullt.
Jeg har vært vitne til deres oppturer og nedturer. Det høres kanskje rart ut, men det gir meg en ekstra styrke og det hjelper meg til å holde på med det jeg gjør, og følge drømmene mine, forklarer hun.
I lille Norge, skal man ikke håpe og tro for mye, med janteloven sterkt innbarket i hjernen. Ved å bo i USA og se hvordan andre mennesker følger drømmene sine, gir det et håp for meg også, mener UND studenten.
Har du et eksempel?
Noen av de første jeg møtte var ei jente som la ut om hvor bra hun gjorde det på skolen og alle A-ene hun hadde oppnådd. Først var det litt kvalmt å høre på, men det tok ikke lang tid før jeg merket at dette var ganske normal oppførsel, og ikke minst veldig frigjørende.
Det er bra å være ærlig og glad for at man har gjort det bra, i stedet for å si ”jeg kunne gjort det bedre” og lignende. Det er en stor del av det jeg har lært og en del av selvrealiseringsprosessen jeg har hatt så langt i USA.
Vil du anbefale andre å studere ved din skole?
Absolutt! Du føler deg hjemme ved UND, og hele Nord-Dakota er ganske norsk-elskende.
Om du skulle lengte hjem, er det ikke langt etter en nordmann, siden det er mange etterkommere etter utvandrede nordmenn og skandinaver her. Det norske miljøet på skolen er veldig bra, samtidig som du får et godt innblikk av hvordan typiske amerikanere er.
Det er også billigere å bo og studere i Nord-Dakota, enn de mer sentrale statene. Og siden Grand Forks ikke er en kjempespennende by, så er et tips fra meg å reise mye, men ikke nødvendigvis etter et band.