Hvordan kom du fram til at det var til Hawaii du ville dra?

Før jeg reiste til Hawaii, gikk jeg to år på Reklame og merkekommunikasjon på Norges kreative fagskole i Oslo. De samarbeider med forskjellige studiesteder i utlandet, hvor man har muligheten til å fullføre sin bachelorgrad.

 

Utveksling til USA

Navn: Sunniva Tonne

Alder: 26 år

Utdanning: Advertising og Public Relations

Studiested: Hawaii Pacific University, i Honolulu, Hawaii, USA

 

Helt fra begynnelsen av studiet mitt, hadde jeg en stor drøm om en gang å få muligheten til å studere i utlandet, og Hawaii var et av stedene som sto høyest på listen min.

Etter at Anne Maren, som jeg har jobbet på team med fra NKF, også hadde det samme ønsket, var det hele egentlig satt. Vi researchet skolen, og ikke minst stedet, før vi tok den endelige beslutningen om å starte søknadsprosessen.

 

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Hawaii og i Norge?

Den største forskjellen er vel at all undervisning foregår på engelsk, men dette er noe som følger med, når man studerer i et engelsktalende land.

En annen ting, som er ganske så annerledes fra å studere i Norge, er at du ikke har "klasser" på samme måte som vi er vant til hjemme. Alle fagene vi har er vi med forskjellige klasser, noe som gjør at man møter nye mennesker hele tiden.

Det er også et helt annet system, når det kommer til karaktersetting, her får du uttelling for alt du gjør gjennom hele året, så det er ikke en endelig eksamen som gir deg din grunnleggende karakter. Dette fører til at du generelt har mer oversikt over hvordan du ligger an karaktermessig, gjennom hele semestret.


 

Hvordan ser en vanlig studiedag ut?

Studiedagene varier fra dag til dag, etter som man selv legger opp sin egen timeplan i begynnelsen av hvert semester.

Man kan, for eksempel, ha noen dager som er ekstremt lange, bestående av mange teoretiske fag, mens andre dager kan være veldig korte, ved at man kun har en time.

 

Hvordan er studentmiljøet der?

Studentmiljøet er kjempebra her nede, vi tar alle vare på hverandre og det er bestandig noe spennende å henge med på.

Siden det er ekstremt mange som befinner seg i akkurat samme situasjon som deg selv, er det ingen problem å komme i kontakt med nye mennesker.

 

 

Hvordan var søknadsprosessen?

Søknadsprosessen var et kapittel for seg selv, vi brukte Gostudy til å hjelpe oss med hele prosessen, men kan ærlig innrømme at de ikke var til stor hjelp for oss.

Det eneste de gjorde var å oversette vitnemålene våre og sende inn søknadene, noe som tok ekstremt lang tid.

Ellers var det en lang prosess, med haugevis av papirer som man måtte fylle ut.

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Hawaii?

Oppstarten var ganske så tøff.

Man kan aldri forberede seg nok, når det kommer til å flytte hele livet sitt til andre siden av kloden, men dette er noe man venner seg fort til. Du lærer deg nye måter å håndtere utfordringer på, og selv om ting kan av og til virke ganske så håpløse, er det bare å huske på at det alltid finnes en løsning.

Det som kan være det mest negative, var at vi i starten ikke fikk nok informasjon om hvordan selve registreringen av kursene forgikk, noe som medførte at vi nesten ble stående med for få fag på grunn av plassmangel, men heldigvis løste dette seg etter den første uken.


 

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Det første semestret vårt har bestått av mange fag som er obligatoriske, i forhold til det amerikanske systemet, som for eksempel Writing, men alt dette forandrer seg til neste semester, som begynner etter jul.

Etter jul, skal vi inn i mange av våre Advertising og Public Relations-fag, som blant annet publick writing og Multi media.

Undervisningen er lagt opp til at det er en lærer som underviser en klasse bestående av maksimum 25 elever, noe som gjør at det blir et mer intimt læringsmiljø.

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Ukedagene går for det meste med til skolearbeid og trening, så helgene er de dagene vi har tid til å finne på ting. Da er som regel en av dagene satt av til strandkos, hvor vi nyter at vi har sol året rundt.

Vi pleier også å leie bil for å komme oss litt ut av byen og over på andre siden av øya, som kun er 40 minutter unna.

Gjennom semestret, har vi også vært på noen hiker og campingturer.

Oahu, som vi bor på, har mengder av flotte hiker man kan dra på, og det blir definitivt flere i løpet av juleferien.

 

 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole?

Definitivt vil jeg anbefale folk å studere her, det er et unikt sted med et positivt læringsmiljø, som gjør studiehverdagen til en glede.

Jeg angrer ikke et sekund på at jeg valgte Hawaii som mitt studiested, og etter at jeg er ferdig her, vet jeg at jeg kommer til å være utrolig takknemlig og ikke minst fornøyd med alle minnene som jeg sitter igjen med.

Hvis man skulle tenke seg å begynne et studie her på Hawaii, er det viktig at man gjør grundig research først, sånn at man ikke kommer inn i en situasjon hvor man føler seg misfornøyd med valget sitt.

Les gjerne blogger eller snakk med mennesker som enten har vært her eller som er her.

Kilroy sitter også på en god del informasjon, når det kommer til studier på Hawaii, så man kan også ta en tur innom dem om man ønsker seg litt hjelp.

Har du bestemt deg for å dra så er det noen små tips:

Ikke inngå en leiekontrakt før du har sett leiligheten/signert papirer (altså gå på visning).

Ha med deg elektronisk signeringskort og kortleser. Tar ekstremt lang tid, hvis du skal sende lånekassen papirene frem og tilbake fra Hawaii.

Ikke kast papirer som du får i tollen, det kan koste deg dyrt.

Husk forsikring ellers kan det bli en dyr affære.

Vær tidlig ute med visumsøknad og bestilling av flybilletter.

Pass på at du er tidlig ute med å registrere deg til de kursene som du må ha, etter som dette er noe du må gjøre selv.