D et å ta utdanning i USA, kan potensielt resultere i et studielån som er langt høyere enn ved tilsvarende utdanning hjemme i Norge. Men det finnes måter å spare inn mye penger på.

Norge-Amerika Foreningen (NORAM) er en frivillig stipendorganisasjon, som bidrar til at om lag 90 personer kan reise ut for å studere, forske eller arbeide i USA, Canada og Norge hvert år.

På «College Day Scandinavia», ved Oslo Handelsgymnasium, holdt Tove Lain Knudsen, fra NORAM, et foredrag om de ulike stipendordningene de tilbyr norske studenter med drømmer om amerika.

Vi samarbeider med 12 forskjellige skoler i USA, som har stipender for nordmenn, og det er skolene selv som bestemmer hva kravene er. Men hvis man har en firer i gjennomsnitt, så kommer man inn på en av de skolene som vi samarbeider med på bachelornivå, fortalte hun til et fullsatt auditorium i tredje etasje ved Oslo Handelsgymnasium.

 

Sophomore standing

På masternivå, deler de også ut egne stipender på inntil 20 000 dollar.

Da ser vi på karakterer, anbefalingsbrev, på selve søknaden, og så er det selvfølgelig et krav med gode karakterer. Vi liker å se mange A-er og B-er, forteller hun med et smil.

NORAM tilbyr også kurs for lærere, studieveiledning, og de kan hjelpe med praktikantvisum, hvis man vil jobbe i USA etter at man er ferdig med bachelorgraden. Knudsen forteller at de har prøvd å gjøre det så enkelt som mulig å søke på stipendene, og har derfor laget ett søknadsskjema, hvor man kan søke på tre skoler.

I USA, går bachelorgradene vanligvis over fire år, i motsetning til tre år som det er i Norge og i store deler av verden.

Lånekassen mener førsteåret av disse bachelorgradene ligner for mye på siste år av videregående skole, og tilbyr derfor ikke lån og stipend til disse.

Skolene som NORAM samarbeider med, lar derimot norske studenter få opptak rett til andre året.

Disse skolene gir det som heter «Sophomore standing». Da får man heller ikke problemer med at Lånekassa ikke støtter det første året, som sikkert mange har hørt om, forklarer Knudsen.

På mange av skolene koster også mye mer enn hva man får støtte til gjennom Lånekassa, så skolene kutter på kostnadene, sånn at man har råd til å gå der, betrygger hun videre.

For å finne ut mer om stipendene fra NORAM, kan du se hele foredraget i videoen over.

 

Norge-Amerika Foreningen

Norge-Amerika Foreningen (NORAM) er en frivillig stipendorganisasjon som ble stiftet i 1919.

Siden da, har de delt ut over 5000 stipendier til norske og amerikanske studenter og forskere.

Norge-Amerika Foreningen er uavhengig av offentlig støtte, og baserer seg på bidrag fra private medlemmer og norsk næringsliv.

Totalt har stipendene en økonomisk ramme på over 4,5 millioner kroner.

Les mer på noram.no.