F lere av de største og beste amerikanske eliteuniversitetene var på plass på College Day Scandinavia, ved Oslo Handelsgymnasium, for å gi råd og tips til norske ungdommer som vil studere i USA.

Om lag 520 unge nordmenn møtte opp - ikke medregnet foreldre og følge.

Lejla Halilagic og medstudentene i UNGnovasjon tok seg av den praktiske gjennomføringen av arrangementet. Hun forteller at de har forsøkt å være litt kreative i promoteringen, og har brukt Facebook, Twitter og andre sosiale medier for å nå ut til flest mulig.

Vi gjorde også mye på den gammeldagse måten, ved å henge opp plakater og dele ut flyers på skolene, så til sammen har vi fått veldig god respons, forteller hun.

Det store fremmøtet imponerte også Thomas S. Dowd fra University of Denver (DU).

Det store antallet studenter og foreldre som deltok var gledelig, og viser en sterk interesse hos norske studenter, for å skaffe seg internasjonal erfaring i neste fase av utdanningen sin. Og det tror jeg gjenspeiler hvordan verden ser på Norge og nordmenn, og vil være til stor nytte for både studentene og for Norge som nasjon, sier han.

 

 

Ønsker mer enn gode karakterer

I følge Dowd, stilte studentene og foreldrene han snakket med godt forberedt, og hadde tydeligvis lest seg opp på utdanningsmulighetene ved University of Denver på forhånd.

Mange av studentene var opptatt av programmene innen business, ingeniørfag, økonomi og internasjonale studier, som alle er sterke fag ved University of Denver, sier Dowd.

Det var også mange spørsmål som dreide seg rundt de praktiske aspektene ved opptaksprosessen. Hvilke krav vi har til karakter, om vi krever SAT-resultater og hvilke andre ting som blir vurdert av opptakskontoret, nevner han videre.

Han forteller at de helst vil se karakterer som ligger rundt B+ til A i snitt, men det er flere faktorer som spiller inn i opptaksprosessen.

– En av de tingene jeg liker ved opptaksprosessen ved DU, er at de ser etter studenter som vil «passe inn», om studenten vil ha nytte av å være del av vårt miljø, og om vi vil ha nytte av å ha vedkommende som student.

Audra Gerlach, fra University of Minnesota, bekrefter også at søknad og opptak er et av de store temaene for de norske studentene, og hun har brukt mye tid på å svare på spørsmål rundt dette.

Hun forteller at de er en selektiv institusjon, som stiller strenge krav til det akademiske, men at de også ser etter studenter som er allsidige og høyt motiverte.

– Vi krever ikke anbefalingsbrev, men vi ber om personlige søknader, hvor de forteller om utdanningsmål og faglige interesser. Vi vil vite hva som motiverer dem, hvorfor de har valgt den aktuelle fagretningen, og hvorfor de vil studere hos akkurat oss.

 

 

Extracurricular activities

Det å kunne vise engasjement og allsidighet gjennom frivillig arbeid, ledererfaring fra studentforeninger eller generelt deltakelse i aktiviteter utenom skolepensum, er gull verdt i en college-søknad.

Kent Fernandez, fra Ivy Plus, var til stede for å holde et foredrag om hvordan man skriver en vinnende søknad til amerikanske eliteuniversiteter. Han forklarte at mangel på «extracurricular activities» er en av de største svakhetene hos norske søkere.

– Hva er det jeg alltid hører fra nordmenn? «Vi driver ikke med sånt her, vi driver ikke med frivillig arbeid.» Men det er ikke sant, for det er mange unge nordmenn som gjør mye bra!

Han trekker frem studentorganisasjonen UNGnovasjon som et eksempel på dette. De hjelper blant annet store statlige departementer, gjennom frivillig konsulentoppdrag.

– Snakk om å vise engasjement og forpliktelse! Dette er sånt Harvard-studenter holder på med! Alt ligger til rette for deg hos dem – bare meld deg som konsulent, og du får jobbe med store, viktige prosjekter!

Han nevner også at det er sjokkerende få skole- og studentaviser i Norge, og her er det et stort potensiale som ikke benyttes.

– Ved å starte opp en nettavis for din skole, kan du plutselig føre opp grunnlegger, redaktør, journalist, spaltist og fotograf i college-søknaden din. Og det er ikke så krevende som det høres ut som. Det er ikke vanskelig å opprette en nettside gjennom Wordpress, og det holder å starte med ett innlegg i uken.

Audra Gerlach, fra University of Minnesota, understreker også viktigheten av å kunne vise til det lille ekstra i college-søknaden.

– Hvis du kan vise til «extracurricular activities», vil det definitivt være en stor fordel når du søker opptak hos oss. Spesielt, hvis du har erfaring med lederansvar eller andre konkrete oppgaver som viser hva du er dyktig på.

Hun forteller at de vil se studenter som kan vise at de er i stand til å samarbeide med andre mennesker, og som for eksempel kan jobbe med tidsfrister og viktige prosjekter utenom skoletid.

Alle kan komme seg gjennom undervisningen, forhåpentligvis med gode karakterer, men å være involvert i slike ting viser at du er motivert, dedikert, organisert, og at du kan fokusere på flere ting samtidig, forklarer Gerlach.

 

 

Brunost, folkemusikk og vikinger

Hun innser at praten rundt strenge karakterkrav og forventninger til søknaden kanskje kan virke noe avskrekkende, og selgeren våkner plutselig til live, sammen med et bredt smil og teatralsk gestikulering.

– Noe som sikkert er spennende for dere nordmenn, er at vi holder til i Indianapolis, Minnesota, og det er vel kanskje det norskeste stedet i hele Amerika?

Jeg nikket enig og opplyste at jeg blant annet hadde fått med meg at det lokale fotballaget heter Minnesota Vikings.

– Yeah, right? Det er mye norsk kulturarv i Minnesota, og det er veldig betryggende for de norske studentene å få oppleve egne tradisjoner, med norsk mat og kultur, når de er så langt hjemmefra!

Ved nabobordet, står Bjørn Frode Kvernstuen ved standen til Concordia College, som også ligger i delstaten Minnesota. Han er tidligere student ved colleget, og har også noen betryggende, hjemlige faktorer å lokke de norske studentene med.

– Minnesota er jo den norskeste staten i USA, og skolen ble til og med startet av nordmenn, tilbake på 1800-tallet.

Derfor, er de også veldig stolte over å ha 20 nordmenn blant de 2000 studentene på skolen.

Concordia College er også den eneste skolen i USA som tilbyr Olav V’s stipend på 70.000 kroner hvert år, som alle nordmenn kan få. Det gjør de fordi Kong Olav var på besøk hos dem på 80-tallet.

Det sies det at Kong Olav var en storrøyker, og at han røyka så mye på skolen vår at hvis du går inn i det rommet hvor han satt, så kan man fortsatt kjenne sigarettlukten den dag i dag, forteller Kvernstuen ivrig.

 

 

Vil tilbake til USA

Venninnene Edel Singh og Ida Marie Haugstad har lyst til å studere i USA, og de hadde møtt opp på Oslo Handelsgymnasium for inspirasjon og for å få litt praktisk informasjon. De hadde også fått med seg at det skulle holdes flere nyttige foredrag på messen.

Jeg er ute etter informasjon om hvilke muligheter man har, hva slags hjelp man kan få og hvem man kan få hjelp fra, for å komme inn. Det er en forelesning etterpå, om hvordan man skal skive en søknad som gjør at man kommer inn, og det er vi veldig interessert i, forteller Edel.

Også har vi studert i New York tidligere og har veldig lyst til å dra tilbake, føyer Ida Marie til.

De forklarer at de ikke er så fornøyd med å være hjemme igjen, og har derfor lyst til å reise tilbake til USA. Det hadde ikke noe å gjøre med utdanningstilbudet i Norge.

Bare se på det «fine» været vi har her, det er en av grunnene! Nå er det 26 grader i New York! sier Edel og peker oppgitt ut i det grå lyset, hvor skarpe snøkorn blåser rundt og gjør et utenlandsopphold om mulig enda mer fristende.