(StudentTorget.no):

Oslo fikk nylig besøk fra flere av de amerikanske eliteuniversitetene under «College Day Scandinavia», som ble arrangert ved Oslo Handelsgymnasium.
 
Blant de over 500 fremmøtte fant vi Martin Stuge Bånerud, som snakket med en representant fra Northern Michigan University (NMU). Da vi overhørte at han var tidligere student ved skolen, benyttet vi oss av muligheten til å få litt «inside information» om hva man kan få ut av å studere ved et vaskekte amerikansk college. 
 
For noe må ha gått riktig. I løpet av studietiden sikret han seg nemlig jobb som bygg-ingeniør på byggingen av den nye amerikanske ambassaden på Huseby i Oslo. 
 
- Da jeg først dro til USA hadde jeg aldri trodd at jeg skulle få jobb i Norge gjennom kontakter jeg opparbeidet meg som student i USA. Det er et amerikansk firma som er hovedentreprenør for prosjektet, så det var gjennom å ha vært der borte at jeg fikk jobben. Det skal bli godt å få brukt erfaringene jeg har fått etter å ha vært i utlandet, både det faglige og engelskkunnskapene, sier den nyutdannede bygg-ingeniøren.

 

COLLEGE DAY SCANDINAVIA: På utdanningsmessen møtte Martin NMUs representant Miriam K. Moeller, som også er tidligere student ved Northern Michigan University.

 

 
 

Godt læringsmiljø

Northern Michigan University er kjent for å ha et godt akademisk rykte, og i følge skolens nettsider er over 90 prosent av studentene i arbeid eller videre studier innen seks måneder etter fullførte studier. Martin er også tydelig fornøyd med undervisningen han fikk på universitetet. 
 
- Jeg studerte Construction management, som er prosjektledelse innen bygg, og de har et veldig bra program for det. De har også dyktige professorer og forelesere, som både har bred arbeidserfaring og god fagkunnskap. Det bidrar til et godt læringsmiljø.
 
I tillegg er skolen mindre enn mange av de store amerikanske universitetene, noe som gjør at professorene har mer tid til hver enkelt elev. Martin forteller at han hele tiden fikk tett oppfølging og gode tilbakemeldinger underveis i studiene, og han var veldig fornøyd med undervisningsopplegget. Så fornøyd at han bestemte seg for å ta en mastergrad der i tillegg.
 
- Da jeg var ferdig med bacheloren følte jeg meg ikke helt ferdig med å være student. Derfor bestemte jeg meg for å ta en master i tillegg, og er veldig fornøyd med det jeg har fått med meg derfra, forklarer han. 
 
NMUs representant på messen, Miriam K. Moeller, kan også bekrefte at det er vanskelig å gi slipp på universitetet.
 
- Jeg var selv internasjonal student ved NMU fra Tyskland, og som europeer kan jeg si at når du kommer til NMU, vil du aldri ha lyst til å dra igjen, sier hun.
 

LES OGSÅ: Slik søker du på amerikanske universiteter

 

Minner om Norge

 

RETT VED VANNET: Byen Marquette ligger ved bredden av Lake Superior, som regnes som verdens største ferskvannsinnsjø i overflatevolum. (Foto: nmu.edu)

 

I første rekke var det ikke det faglige som lokket Martin til å søke utdanning i utlandet. For å gjøre noe med de svake engelskkunnskapene sine trengte han en utfordring. 
 
- Jeg hadde lyst til å lære det av meg selv ved å bruke det i dagligtalen, for jeg tenkte at jeg ville lære det bedre i praksis enn ved å lese det i en bok. Og jeg kom til et sted hvor det ikke var noen andre nordmenn, og da måtte jeg bare bli bedre, sier han.
 
Northern Michigan University ligger i byen Marquette, som ligger seks timers biltur fra Chicago, og åtte timer fra Detroit. Siden byen har om lag 20 000 innbyggere, og samtidig huser 9 400 studenter, er det i følge Martin en bra grobunn for et godt studentmiljø. 
 
- Med så mange studenter i en liten by er studentmiljøet helt fantastisk. Stedet og naturen minner egentlig mye om Norge, med en nydelig innsjø rett ved universitetsområdet, forteller han.
 
Dette støttes også av Moeller, som forteller at regionen var en populær destinasjon for mange skandinaviske immigranter på 18- og 1900-tallet. Det gjenspeiles også i klimaet og kulturen, blant annet med at det ligger badstuer og hytter overalt. Hun frir også til norske hjerter når hun forteller om det gode skimiljøet ved universitetet.
 
- I Marquette, Michigan får vi nok snø til å ha en flott langrennssesong, sier hun. 
 
I følge «National Oceanic and Atmospheric Administration» er Marquette den til den tredje mest snørike byen i fastlands-USA, med et gjennomsnitt på om lag 378 cm med snø per år.
 
- NMU har til og med to langrennslag, ledet av den norske ski-treneren Sten Fjeldheim, som ofte tilbyr idrettsstipend til dyktige langrennsløpere fra Norge og andre land, forklarer Moeller.
 
Dette var også noe Martin benyttet seg av i studietiden. Ved siden av studiene var han aktiv på et av skolens ski-lag, sammen med de andre studentene fra bygg-ingeniørlinjen.
 
- Jeg har vært mye rundt og reist med ski-laget og opplevd mye gøy gjennom det. Man kommer veldig godt innpå hverandre og man blir veldig godt kjent. Miljøet og det sosiale er en ekstremt viktig del av det å delta på slike ting. Jeg har ikke noen egen erfaring med studentlivet i Norge, men mulighetene der borte var i hvert fall veldig mange, også utenom det faglige. 
 

LES OGSÅ: USA viser stor interesse for norske studenter

 

Gir fordeler på arbeidsmarkedet

 

PRESIDENTBESØK: Martin Stuge Bånerud (til høyre) og studiekamerat Evan Lucas ved presidentbesøket til Barack Obama i 2011.

 

Det er mange nordmenn som ser på skolepenger som en hindring for å ta utdanning i USA, men differansen mellom de ulike universitetene kan være stor. Moeller forteller at NMU kan vise til konkurransedyktige priser, hvor mange tilleggsutgifter også er innbakt i prisen.
 
- NMU tilbyr 180 forskjellige studieprogrammer til en lav pris. Skolepenger for undergraduate-programmene, avgifter, bolig, mat, bøker, helseforsikring og reisekostnader beløper seg til $ 26 000 årlig (om lag 152 000 norske kroner). 
 
Kunnskapsminister Kristin Halvorsen lovet nylig at førsteårsstøtte til de fireårige amerikanske bachelorgradene skal prioriteres i statsbudsjettet for 2014. Dette er enda ikke vedtatt, men samtlige partier på Stortinget har gitt støtte i denne saken. Dermed ser det ut til at en stor fartsdump er i ferd med å forsvinne.
 
Martin vil uansett anbefale andre å ta sjansen på å reise ut i verden, blant annet fordi det gir erfaringer og et nettverk som man aldri vil kunne få hjemme i Norge.   
 
- For det første kan jeg anbefale opplegget ved amerikanske colleger, men det er også mye annet som kommer godt med. For eksempel møter man mange nye mennesker som man sannsynligvis vil være venner med for resten av livet. Også er jo USA et fantastisk spennende land.  
 
Han understreker også at det kan gi noen viktige fordeler på arbeidsmarkedet.
 
- Med tanke på hvor internasjonal verden har blitt betyr det ikke lenger så mye hvor man har tatt utdannelse, og jeg tror man stiller sterkere hvis man kan vise til erfaringer fra utlandet. Ikke minst på grunn av språket. Veldig mye fagspråk går jo på engelsk, så det er bare en fordel å ha lært seg det helt fra starten. Det er viktig, og jeg tror mange arbeidsgivere ser etter det. Konkurransen på jobbmarkedet blir jo bare sterkere, så hvis man har noe ekstra, så det er det et stort pluss. Og det tror jeg utenlandsstudier bidrar til. 
 
- Også får man jo gode kontakter som kan føre til jobb senere, legger han til. 
 

LES OGSÅ: Slik får du ekstra stipend til utdanning i USA